اگر دانشجو هستید و در کلاسها، صدای استاد را ضبط میکنید تا بعدا جزوه بنویسید، تمایل دارید برخی از پادکستها یا فایل صوتی کتابها را به متن تبدیل کنید تا برایتان خاطرهانگیز شود و حتی برای صرفهجویی در زمان صدایتان را ضبط میکنید و در ادامه، آن را به متن تبدیل میکنید، سایتها و اپلیکیشنهای هوش مصنوعی تبدیل صدا به متن، شما را در این مسیر یاری میکنند.
علاوه بر اینها، یکی از روشهای کسب درآمد از هوش مصنوعی، استفاده از سایتهای هوش مصنوعی تبدیل متن به صدا و تولید محتوا از این طریق است که این روزها میان کاربران محبوبیت بالایی دارد. ما در این مطلب به شما کمک میکنیم تا ابزارهای مناسب برای تبدیل فایل صوتی به متن در هر فضایی با گوشی در دستتان یا کامپیوتر موجود در خانهتان را بیاموزید.
تبدیل صدا به متن چگونه کار میکند؟
تبدیل گفتار به نوشتار یکی از نتایج پیشرفت تکنولوژی در سالهای اخیر است که برای افراد مختلف به خصوص تولید کنندگان محتوا متنی، نویسندگان و دانشآموختهگان کاربرد دارد. در واقع، تبدیل صدا به متن فارسی میتواند راهی برای صرفهجویی در زمان باشد. این کار از طریق انواع مختلف سایت، ربات و اپلیکیشن انجام میشود که هر کدام، دقت خاص خود را دارند و نتایج متفاوتی خلق میکنند.
به طور کلی، برای استفاده از ابزارهای تبدیل صوت فارسی به متن، صدای ضبط شده خود را در برنامه انتخابی بارگذاری میکنید تا متن آن، به صورت آنلاین نوشته شود. البته، برخی از برنامهها امکان ضبط صدا و تبدیل لحظهای متن به صدا را امکانپذیر میکنند.
کیبورد گوشی gboard برای موبایل
صفحه کلید اختصاصی گوگل که با نام gboard یا نرمافزار جی بورد شناخته میشود، قابلیتهای مختلفی نظیر تایپ سریع، تبدیل صدا به متن، استفاده آنی از مترجم گوگل و ساخت گیفهای متحرک را به شما ارائه میدهد. مزیت gboard به عنوان یکی از ابزارهای تبدیل صدا به متن آنلاین، امکان استفاده از آن روی انواع نسخههای اندروید به صورت رایگان با پشتیبانی از زبان فارسی است. بنابراین، فرقی نمیکند که گوشیتان قدیمی است تا از بهروزترین نسخههای اندروید محسوب میشود، در هر صورت میتوانید از نرم افزار جی بورد استفاده کنید. در ادامه مراحل استفاده از این نرم افزار را توضیح میدهیم:
-
نصب gboard بر روی تلفن همراه
برای نصب این نرمافزار کافیاست وارد مرورگر شوید و نام gboard را وارد کنید. سپس، یکی از سایتهای معتبر ایرانی مانند بازار، مایکت و سافت ۹۸ یا سایتهای خارجی مانند گوگل پلی را برای دانلود برنامه انتخاب کنید و دانلود جی بورد را انجام دهید.
-
تنظیم زبان برنامه
وارد جی بورد شوید و گزینه اول با نام Language را انتخاب کنید. سپس، روی گزینه Add Language کلیک کنید و زبان فارسی را برگزینید. با انتخاب این گزینه میتوانید تبدیل فایل صوتی به متن فارسی را با موفقیت انجام دهید.
-
اعمال تمام دسترسیها
حالا وارد setting یا تنظیمات گوشی خود شوید و جی بورد را پیدا کنید. در این بخش، گزینه Allow Full Access را فعال کنید تا برنامه، دسترسیهای لازم را داشته باشد.
-
استفاده از برنامه برای تبدیل صدا به متن
حالا وارد نوت پد گوشی خود شوید. سپس، انگشت خود را روی کلید Space نگه دارید و شروع به صحبت کنید. در این مرحله، تمام صحبتهای شما در قالب متن روی صفحه نوشته میشود. توجه داشته باشید که این برنامه در نوشتن متنهای محاورهای یا اصطلاحات فارسی، با اندکی خطا همراه است. بنابراین پس از استفاده، متن خود را برای رفع خطاها مرور کنید.
بهترین اپلیکیشن ها و نرم افزارهای گفتار به متن برای آیفون و اندروید
با رشد تکنولوژی، تبدیل فایل صوتی به متن فارسی رایگان امری ساده است که به کمک اپلیکیشنهای مختلف انجام میشود. جالب است بدانید که ابزارهای هوش مصنوعی ایرانی گوناگونی در این زمینه فعال هستند که با دقت بالا و عملکرد مطلوب خود، شما را شگفتزده میکنند. در ادامه، برخی از این اپلیکیشنهای تبدیل صدا به متن که برای تولید محتوا با هوش مصنوعی کاربرد دارند را بررسی میکنیم:
1 . اپلیکیشن ایرانی ویرا
ویرا یکی از اپلیکیشنهای ایرانی است که از سال ۱۴۰۲ فعالیت خود را در عرصه هوش مصنوعی آغاز کرد. این اپلیکیشن سرویسهای گوناگونی مانند ربات چت، تبدیل متن به عکس، گفتار به متن، متن به گفتار و تقلید صدا ارائه میدهد. سرویس گفتار به متن این برنامه با نام آوانگار، قابلیت تبدیل فایل صوتی به متن رایگان را فراهم میکند.
ایرانی بودن این برنامه باعث دقت بالای آن در تبدیل گفتار فارسی به متن میشود. از جمله مزایای سرویس آوانگار میتوان به رایگان بودن، تسلط بر گفتار رسمی، محاوره و حتی لهجههای مختلف ایرانی، قابلیت تبدیل صوت به متن لحظهای و تجربه کاربری ایدهآل آن اشاره کرد. استفاده از این برنامه طبق مراحل زیر انجام میشود:
- نصب اپلیکیشن ویرا از طریق مایکت یا بازار
- انتخاب سرویس آوانگار در داخل اپلیکیشن ویرا
- بارگذاری فایل صوتی ضبطشده یا ضبط آنی صدا
- انتخاب گزینه تبدیل صدا به متن و انتظار برای تحویل محتوا
2 . اپلیکیشن Speechnotes
یکی از بهترین سایت های هوش مصنوعی برای تبدیل صدا به متن در اندروید، Speechnotes است که به دقت بالای خود شناخته میشود. این سایت ضمن تبدیل لحظهای صدا به متن، میتواند علائم نگارشی درخواستی شما را اجرا کند. به طور مثال با گفتن کلمه ویرگول، نقطه، نقطه ویرگول و موارد دیگر، علامت نگارشی درخواستی شما را ثبت میکند. وجود این قابلیت که دقت برنامه را بالا میبرد، آن را به ابزاری مناسب برای دانشجویان، تولیدکنندگان محتوا، معلمان، روزنامهنگاران، مترجمان و بسیاری از مشاغل دیگر تبدیل میکند.
از دیگر مزایای این سایت میتوان به سرعت بالای تایپ، عدم نیاز به اینترنت، پشتیبانی از فونتهای مختلف و کارکرد ساده آن اشاره کرد. مراحل نصب و استفاده از این برنامه عبارتند از:
- دانلود و نصب رایگان Speechnotes از سایتهای معتبر
- ورود به برنامه و کلیک روی آیکون میکروفون
- صحبت کردن و انتظار برای تبدیل صدا به متن
- بررسی متن برای رفع خطاهای احتمالی
3 . اپلیکیشن ایرانی ای او تایپ (iotype)
ای او تایپ، اپلیکیشنی ایرانی است که علاوه بر تبدیل گفتار به نوشتار و فایل صوتی به متن، ابزار هوش مصنوعی تبدیل متن به عکس به شمار میرود. این برنامه که خود را به عنوان دقیقترین اپلیکیشن اندروید برای تبدیل صدا به متن معرفی میکند، امکان نصب روی گوشیهای آیفون و نسخه تحت وب را دارد. برخی از مزایای این برنامه شامل موارد زیر میشود:
- دقت بالا با تبدیل ۹۸ درصد گفتار به متن و تشخیص اصطلاحات فارسی و واژگان تخصصی
- تبدیل همزمان صدا به متن در محیط های ساکت با اینترنت مناسب
- تایپ علائم نگارشی با گفتار و شخصیسازی علائم، واژگان و عبارات جایگزین
فرآیند تبدیل فایل صوتی به متن در این برنامه، مراحل سادهای دارد. ابتدا باید فایل صوتی خود را به یکی از فرمتهای قابل بررسی در برنامه مانند mp4 تبدیل کنید و حجم آن را به حداکثر ۱۲۸ مگابیت برسانید. سپس، با بارگذاری فایل در سایت و تکمیل اطلاعات نظیر مدت زمان فایل صوتی و زبان فایل، هزینه قابل پرداخت به کاربر اطلاع داده میشود. در انتها و با پرداخت هزینه، فایل صوتی به متن تبدیل میشود و شما میتوانید متن را در قالب فرمت ورد (Word) یا پی دی اف (PDF) دانلود کنید.
اما تبدیل گفتار به نوشتار در این برنامه، ساختار متفاوتی دارد؛ کافی است وارد سایت یا اپلیکیشن iotype شوید. سپس، روی گزینه ضبط صدا کلیک کنید تا صدای شما به متن تبدیل شود. در این بخش میتوانید متن خود را ویرایش کنید و حتی فونت، اندازه، قالب، رنگ متن و دیگر قابلیتها را ویرایش کنید. توجه داشته باشید که در حال حاضر، تبدیل گفتار به متن تا ۱۰۰ کلمه در این برنامه رایگان است؛ اما برای تبدیل بدون محدودیت گفتار به متن، به پرداخت اشتراک یک ماهه تا یک ساله نیاز دارید.
بهترین اپلیکیشن های تبدیل صدا به متن مخصوص کامپیوتر
به عنوان یک تولیدکننده محتوا، خبرنگار، مترجم، فرد حقوقی و معلم، تبدیل صدا به متن و حتی ساخت پاورپوینت با هوش مصنوعی آن هم با سیستم شخصی مانند لپ تاپ یا کامپیوتر، برایتان اهمیت پیدا میکند. برخی از بهترین این اپلیکیشنها را در ادامه توضیح میدهیم:
1 . برنامه Windows Voice recognition
تبدیل صدا به متن در کامپیوترهایی که به ویندوز ۱۰ مجهز هستند، نیازمند نصب برنامه نیست. زیرا با فعال کردن ویژگی تشخیص گفتار میتوانید در زمانی کوتاه، فایلهای صوتی را به متن تبدیل کنید. البته توجه داشته باشید که این برنامه از تمام زبانها پشتیبانی نمیکند و در حال حاضر برای تعداد محدودی زبان فعال است. برای فعال کردن این قابلیت، مطابق مراحل زیر پیش روید:
- وارد تنظیمات ویندوز شوید؛ برای ورود به بخش تنظیمات میتوانید از کلیدهای میانبر Win+I استفاده کنید.
- پس از ورود به تنظیمات کامپیوتر، در بخش جستجو عبارت Ease Of Access را وارد کنید. سپس از منوی نمایش داده شده، روی گزینه Speech کلیک کنید. حالا میتوانید از سایدبار سمت راست، گزینه Turn on Speech Recognition را فعال کنید.
- پس از سپری کردن مراحل فعالسازی میکروفون میتوانید تایپ صوتی را در سیستم خود انجام دهید. برای این کار، وارد نوتپد سیستم خود شوید و کلیدهای میانبر Win+H را فشار دهید. حالا گزینه ضبط صدا به شما نشان داده میشود. پس از این، صحبتهای شما به متن تبدیل میشوند.
2 . برنامه Dragon Professional
این برنامه از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند، اما ابزاری حرفهای و تخصصی برای تبدیل صوت به متن در زبان انگلیسی به حساب میآید. برای تبدیل گفتار به نوشتار در این برنامه، کافی است سیستم خود را به یک هدست یا هندزفری متصل کنید تا در ادامه، صوتها به متن تبدیل شوند. دقت بالا در تایپ صوتی، تشخیص لهجه، امکان بازخوانی متنها و تصحیح سریع ایرادات از جمله مزایای این برنامه محسوب میشوند.
نصب و استفاده از این برنامه، ساده است. پس از دانلود برنامه، اینترنت را قطع کنید و نصب برنامه را انجام دهید. سپس، از برنامه خارج شوید و مجدد وارد آن شوید. حالا میتوانید مراحل فعالسازی برنامه را انجام دهید و با ضبط صدای خود، متن را تحویل بگیرید.
3 . برنامه Braina Pro
Braina Pro نوعی دستیار مجازی است که برای تبدیل صدا به متن استفاده میشود. شما میتوانید به کمک این برنامه، تبدیل گفتار به نوشتار را با پشتیبانی از ۱۰۰ زبان زنده دنیا انجام دهید. همچنین، استفاده از این برنامه در لپتاپ یا کامپیوتر به میکروفون خارجی نیاز ندارد. علاوه بر نسخه رایگان این برنامه، نسخه پرمیوم برای دستیابی به قابلیتهای بیشتر، به پرداخت ۴۹ دلار حق اشتراک نیاز دارد.
4 . برنامه Google Docs Voice Typing
گوگل داکس، ابزاری آنلاین برای نوشتن محتواست که افراد زیادی از آن استفاده میکنند. این برنامه تحت وب در سیستمهای مختلف در دسترس است و به نصب برنامه خاصی نیاز ندارد. برای تبدیل گفتار به نوشتار توسط گوگل داکس، از نوار بالایی روی گزینه “ابزارها” کلیک کنید. سپس، گزینه “تایپ صوتی” را انتخاب کنید. البته، کلید میانبر تایپ صوتی در گوگل داکس شامل فشردن همزمان دکمههای Ctrl+Shift+S میشود. با این کار، علامت میکروفون در کنار صفحه به شما نشان داده میشود و با کلیک روی آن میتوانید شروع به صحبت کنید تا نگارش متن آغاز شود.
بهترین سایت های تبدیل آنلاین گفتار به متن
میتوان گفت که سایتهای آنلاین هوش مصنوعی، از بهترین ابزارها برای دستیابی به اهداف کاربران محسوب میشوند. به طور مثال، هوش مصنوعی ادیت ویدئو یا طراحی لوگو با هوش مصنوعی، نه تنها موجب صرفهجویی در زمان، انرژی و هزینهها میشوند، بلکه به راحتی در دسترس هستند و استفاده از آنها به تخصص عمیقی نیاز ندارد.
از طرفی، سایتهای آنلاین به شما کمک میکنند تا بدون اشغال کردن فضایی در لپ تاپ یا تلفن همراهتان، اقدامات مورد نیاز خود را انجام دهید. برخی از بهترین سایتهای تبدیل صدا به متن عبارتند از:
1 . فارس آوا
فارس آوا یکی از وبسایتهای ایرانی فعال در زمینه ضبط صدا و تبدیل آن به نوشتار است. شما پس از عضویت در این سایت میتوانید به مدت یک ساعت، کاملا رایگان از خدمات استفاده کنید و در نهایت، سرویس مدنظر خود را خریداری کنید. این سایت دو قابلیت تبدیل فایل صوتی به متن و ضبط صدا و تبدیل آن به نوشتار را به صورت مجزا به شما ارائه میدهد.
برای تبدیل فایل صوتی به متن، وارد سایت میشوید و از منو سمت راست حساب کاربری خود، گزینه ” آپلود فایل” را انتخاب کنید. سپس، برای فایل خود عنوانی تعریف کنید و فایل مورد نیاز را در این بخش بارگذاری کنید. توجه داشته باشید که این فایل باید حداکثر ۲۰۰ مگابایت حجم داشته باشد؛ اما برای ضبط صدا و تبدیل آن به متن، ابتدا گزینه ضبط صدا را انتخاب کنید. سپس، روی علامت رکورد کلیک کنید و پس از اتمام صحبت، گزینه تبدیل به متن را برگزینید.
2 . نوتا (Notta)
این سایت به شما کمک میکند تا در مدت زمانی کوتاه، انواع فایل صوتی مانند پادکست، صدای ضبط شده و موارد دیگر را به متن تبدیل کنید. نوتا با پشتیبانی از ۵۸ زبان و تجربه کاربری ایدهآلی که دارد، انتخابی برای گروههای مختلف جامعه است. برای کار با این سایت، ابتدا حساب کاربری خود را ایجاد کنید. سپس، از بخش فایلها، فایل صوتی مدنظر خود را آپلود کنید. در ادامه، به سرعت تبدیل صدا به متن انجام میشود و میتوانید فایل متنی خود را در کمتر از ۵ دقیقه و در قالب ورد، اکسل، پیدیاف و موارد مرسوم دیگر تحویل بگیرید. از مزایای این سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دقت بالا میان گفتار و نوشتار تا ۹۸.۸۶ درصد
- قابلیت استفاده و دسترسی راحت به سایت در سیستم عاملهای گوناگون
- امکان بارگذاری فایل صوتی با فرمتهای مختلف و دریافت و انتشار فایل متنی به اشکال گوناگون
- پشتیبانی از ۵۸ زبان برتر جهانی
- بهرهمندی از استانداردهای جهانی امنیت و حریم خصوصی
3 . مونیکا (monica)
مونیکا یکی از افزونههای گوگل کروم است که امکان تبدیل صوت به متن را فراهم میکند. این افزونه از زبانهای متعددی به خصوص زبان فارسی پشتیبانی میکند. با وجود این ابزار میتوانید فایل صوتی از قبل ضبط شده یا صدای ضبط شده لحظهای را به صورت کاملا رایگان، به متن تبدیل کنید. البته، حداکثر حجم فایل صوتی بارگذاری شده در این برنامه، ۵۰ مگابایت و حداکثر مدت زمان آن، ۶ ساعت است.
البته قابلیتهای این ابزار، به همینجا خلاصه نمیشود؛ زیرا در سایر زمینهها مانند هوش مصنوعی تغییر صدا، ساخت لوگو، تبدیل عکس به کارتون، ایجاد خلاصه متن و بسیاری از موارد دیگر قابل استفاده است. راحتی استفاده، همیشه در دسترس بودن و امکانات متنوع، از مزایای این افزونه به شمار میروند.
4 . ایبو (eboo)
ایبو، سایتی ایرانی است که خدمات گوناگونی ارائه میدهد که بسیاری از آنها رایگان هستند. به طور مثال، تبدیل عکس به متن، گفتار به نوشتار، ورد (Word) به پی دی اف (PDF)، عکس به پی دی اف (PDF) و بالعکس، در این برنامه رایگان هستند. برای این کار، پس از ورود به سایت از بخش انتخاب فایل، فایل صوتی مدنظر خود را انتخاب کنید. سپس، محدوده تبدیل فایل صوتی به متن را انتخاب کنید تا متن قسمت درخواستی، در اختیارتان قرار بگیرد.
سوالات متداول
1 . آیا از gboard میتوان برای تبدیل صوت به متن فارسی استفاده کرد؟
بله، کیبورد چی بپرد به عنوان یکی از ابزارهای تخصصی گوگل امکان تبدیل صدا به متن فارسی را فراهم میکند. البته، این برنامه در تشخیص کلمات محاوره و اصطلاحات پیچیده فارسی، کمی کند عمل میکند و به مرور مطلب برای رفع ایرادات نیاز دارد.
2 . کدام یک از سرویسهای ویرا برای تبدیل صدا به متن کاربرد دارد؟
سرویس آوانگار ویرا برای تبدیل صوت به متن مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید که این سرویس رایگان این و به دلیل رابط کاربری سادهای که دارد، توسط افراد مختلف با سطح دانش گوناگون قابل استفاده است.
3 . استفاده از اپلیکیشنهای ایرانی تبدیل صدا به متن چه مزایایی دارند؟
معمولا ابزارهای ایرانی تبدیل صدا به متن دارای دقت بیشتری در فرایند تایپ متن هستند. زیرا الگوریتمهای این برنامهها متناسب با لهجه ایرانی و فرهنگ لغت آنها طراحی شده است و احتمال خطا را به حداقل میرساند. از طرفی، این اپلیکیشنها قیمت مقرون به صرفهای دارند و توسط اکثر افراد قابل استفاده هستند.
4 . آیا میتوان در گوگل داکس تایپ صوتی انجام داد؟
بله؛ اگر از گوگل داکس برای تایپ متون مختلف استفاده میکنید، فایل متنی خود را باز کنید و از بخش ابزارها، گزینه تایپ صوتی را برگزینید. با این کار علامت میکروفون به شما نشان داده میشود که با کلیک روی آن میتوانید به ضبط صدای خود و تبدیل آن به متن اقدام کنید.