; ; ;

تفاوت سایت و وب سایت با پرتال چیست؟

نوشته شده : 26 فروردین 1402
زمان مطالعه : 10 دقیقه
تفاوت سایت و پورتال

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

در دنیای امروز، وب‌سایت‌ها بهترین راه برای معرفی یک بیزنس یا کسب و کار در فضای اینترنت هستند. به همین دلیل کسب و کارهای مختلف به دنبال طراحی سایت یا پورتال برای بیزنس خود می‌باشند. منتهی تعداد زیادی از صاحبین کسب و کار تفاوت سایت و وب سایت با پورتال را با یکدیگر نمی‌دانند و تصور می‌کنند این دو پلتفرم در واقع یکسان هستند. البته سایت و پورتال در برخی موارد شباهت‌هایی با یکدیگر دارند، اما از سمت دیگر دارای تفاوت‌هایی اساسی و بنیادین هستند. چه بسا که کاربرد این دو نیز تا حدودی متفاوت است و هر کدام برای اهداف مختلفی استفاده می‌شوند. وب‌سایت در حقیقت پلتفرمی است که بر روی آن صفحات وب طراحی و ساخته می‌شود، در حالی که پورتال را دریچه‌ای به سوی شبکه جهانی وب می‌نامند. این تنها تفاوت سایت و وب سایت با پورتال نیست و در ادامه این مطلب از ویرا مفصل درباره آن صحبت می‌کنیم.

Trulli

تایید شده توسط متخصصین بخش طراحی سایت ویرا

 

وب سایت چیست؟

مطمئنا اکثر شما با ماهیت وب‌سایت آشنایی دارید. زمانی که شما عبارتی را در موتور جستجوی گوگل سرچ می‌کنید، لیستی از سایت‌های مختلف را برای شما به نمایش می‌گذارد و با کلیک بر روی یک مورد، صفحه مرجع که خود دربرگیرنده صفحات دیگر سایت است برایتان نمایش داده می‌شود. یک سایت در واقع مجموعه‌ای از صفحات مختلف است که بر روی شبکه جهانی وب قرار دارد و راه دسترسی به آن، آدرس URL سایت می‌باشد.

صفحات یک وب‌سایت برای تمامی کاربران در سراسر جهان قابل دسترسی و مشاهده است. در حقیقت محتوایی که داخل سایت به اشتراک گذاشته می‌شود برای تمامی مخاطبان به یک شکل نشان داده می‌شود. فرقی نمی‌کند که کاربر با گوشی موبایل، تبلت، لپتاپ یا … وارد سایت بشود، ساختار و طراحی سایت به یک شکل (تنها در اندازه‌های متفاوت) به نمایش گذاشته می‌شود.

کاربران می‌توانند کارهای گوناگونی مثل خرید، به اشتراک گذاشتن نظرات خود، ثبت نام کردن، وارد کردن ایمیل، جستجو در صفحات سایت و … را در یک سایت انجام دهند. هدف از ساخت وب‌سایت، معرفی سازمان یا برند، دادن اطلاعات کامل درباره محصولات و تسهیل خرید محصولات یا ارائه خدمات به کاربران است.

 

تفاوت وبسایت و وبپورتال

 

معرفی انواع وب سایت از لحاظ طراحی

وب‌سایت‌ها انواع مختلفی دارند و حتی می‌توان آن‌ها را از جهات مختلفی دسته‌بندی کرد. ما در این مقاله می‌خواهیم وب‌سایت‌ها را از لحاظ کاربرد و طراحی طبقه‌بندی کنیم. انواع سایت‌ها به لحاظ طراحی و کاربرد عبارتند از:

در ادامه هر کدام از این سایت‌ها را به طور کامل معرفی می‌کنیم.

وب‌سایت‌های ایستا

سایت‌های ایستا در حقیقت وب‌سایت‌هایی هستند که از صفر تا صد با استفاده از کدنویسی طراحی شده‌اند. این سایت‌ها با زبان‌های HTML، CSS و JavaScript ساخته می‌شوند که زبان‌‎های برنامه نویسی فرانت اند هستند. آپدیت و ویرایش این سایت‌ها هر سال یک الی دو بار توسط طراح یا برنامه‌نویس حرفه‌ای انجام می‌شود.

وب‌سایت‌های داینامیک یا پویا

برخلاف سایت‌های استاتیک، وب سایت‌های داینامیک با زبان‌های برنامه‌نویسی بک اند و CMSها طراحی می‌شوند. زبان‌های سازنده این سایت‌ها، ASP.net و PHP هستند. از آنجایی که این سایت‌ها بر پایه‌ سیستم‌های مدیریت محتوا می‌باشند، آپدیت و ویرایش توسط مدیریت سایت قابل انجام است.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : نرم افزار طراحی سایت بدون کدنویسی

وب‌سایت‌های تعاملی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که امروزه یک سایت باید داشته باشد، تعاملی یا واکنش‌گرا بودن آن است. سایت‌های واکنش‌گرا متناسب با حرکات موس یا کیبورد کاربر واکنش نشان می‌دهند که بدین طریق کاربر احساس تعامل بیشتری حین جستجو در سایت می‌کند. این ویژگی باعث افزایش تجربه کاربری سایت می‌شود که تاثیر مثبتی بر روی سئوی سایت دارد.

تفاوت سایت با وب سایت

اگر شما نیز تا به امروز تصور می‌کردید که وب سایت و سایت هر دو یک معنی را می‌دهند، زمان آن رسیده تا با مطالعه این مقاله، پاسخ حقیقی و درست را دریافت نمایید. هدف ما در این مطلب بررسی تفاوت این دو با یکدیگر خواهد بود.

تفاوت سایت با وب سایت را می‌توان ابتدا در بخش لغوی دنبال نمود و سپس به سراغ تفاوت‌های فنی آن‌ها رفت. کلمه وب سایت به معنای پایگاه اینترنتی است و موارد استفاده از آن نیز کاملا با کلمه مرتبط است.

کلمه سایت اما به معنای یک موقعیت مکانی و یا یک محل است. به دلیل همین نکات و مباحث مربوط به ترجمه، نمی‌توان به راحتی تفاوتی میان سایت و وب سایت در زبان فارسی قائل شد و تشخیص این دو گزینه از یک دیگر، بسیار سخت است.

خارج از دنیای لغات، وب سایت عموما به مجموعه‌ای از صفحات به هم پیوسته می‌گویند که یک آدرس اینترنتی تمامی آن‌ها را به یکدیگر مربوط می‌کند. این صفحات می‌توانند شامل متن، عکس، فیلم، موزیک و یا هر نوع فایل و داده‌ای باشند. یکی از اصلی‌ترین نکات درباره فرق سایت و وب سایت در همین مسئله نهفته است.

تفاوت سایت با وب سایت، این است که سایت را می‌توان به صفحات کوچکی گفت که مجموعه‌ای از صفحات نبوده و صرفا یک صفحه هستند. این نوع سایت‌ها برای مصارف شخصی‌تر یا کوچک‌تر تاسیس شده و عموما، تجاری محسوب نمی‌شوند. در بسیاری از مواقع می‌توان سایت را زیر شاخه وب سایت به شمار آورد.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : نکات مهم در طراحی سایت

 

تفاوت سایت و وبلاگ چیست؟

شرط اصلی تبدیل شدن به یک سایت و دلیل اصلی تفاوت سایت با وب سایت، در این است که یک سایت یا وب سایت باید تحت هر شرایطی دارای محتوا باشد. این مسئله در وبلاگ‌ها وجود ندارد و وبلاگ، معمولا حاوی اطلاعات و پست‌های وبلاگ خواهد بود.

وبلاگ‌ها صفحاتی تعاملی هستند که مردم در آن‌ها با یکدیگر به صحبت پرداخته و نظرات مختلف خود را درباره موضوعات گوناگون، بیان می‌کنند. این در حالی است که سایت‌ها و وب سایت‌ها عموما چارچوب‌های مشخصی داشته و به سادگی به کاربران خود، اجازه تعامل و صحبت درباره هر بخشی را نمی‌دهند.

پیدا کردن تفاوت سایت با وب سایت شاید امر سختی به نظر برسد، اما این مسئله درباره وبلاگ متفاوت بوده و شما به سادگی می‌توانید فرق یک وبلاگ و سایت را در همان قدم اول، متوجه شوید.

اکنون می‌توانید تفاوت حقیقی میان وب سایت و سایت را بررسی کرده و زین پس، از کلمات درست آن‌ها استفاده نمایید.

وب پورتال چیست؟

برای پرداختن به تفاوت سایت و پورتال، نیاز است درک کاملی از پورتال نیز داشته باشید. پورتال همانطور که از نامش پیداست، درگاهی است که شما را به سوی سایت‌ها و درگاه‌های دیگر هدایت می‌کند. پورتال در واقع یک نوع صفحه خصوصی‌ است که هر کسی نمی‌تواند وارد آن شود و برای ورود به آن، نام کاربری و رمز ورود نیاز است.

برای اینکه بهتر متوجه شوید مثالی می‌زنیم؛ دانشگاه تهران برای کارکنان، دانشجویان و اساتید خود پورتالی مهیا کرده است که با نام کاربری و رمز ورود مشخص می‌توانند وارد شوند. غیر از این افراد کسی نمی‌تواند به پورتال و صفحات اختصاصی دانشگاه تهران دسترسی داشته باشد زیرا محتواهای داخل این پورتال کاملا محرمانه و محافظت شده می‌باشد. پورتال‌ها پلتفرم‌هایی کاربر محور هستند، یعنی به هر دسته از افراد، دسترسی‌های متفاوتی داده می‌شود. ضمنا محتواهای به اشتراک گذاشته شده داخل پورتال مکررا تغییر می‌کنند و پویا هستند.

 

مقایسه وبسایت و پورتال

 

معرفی انواع پورتال

برخلاف سایت‌ها که از جهان مختلفی قابل طبقه‌بندی هستند، پورتال‌ها کلا به دو دسته تقسیم می‌شوند. این اولین تفاوت سایت و پورتال است. پورتال‌ها بر اساس خصوصی یا عمومی بودن به دو دسته پورتال‌های افقی و عمودی تقسیم می‌شوند. پورتال‌های عمودی از آنجایی که مخاطب بیشتری دارند، سطح وسیع‌تری از موضوعات را هم پوشش می‌دهند.

وب پورتال‌ افقی

پورتال‌های افقی (Horizontal Portals) همانند صفحات وب هستند و تمام آنچه کاربران نیاز داشته باشند را در اختیارشان قرار می‌‎دهد. از آنجایی که تمرکز این پورتال‌ها بر روی عموم کاربران است، سعی دارند تا اطلاعات کافی به تمامی کاربران ارائه دهند. مثال‎های کلاسیکی که از این پورتال‎ها می‌توان زد، Yahoo، MSN و … هستند.

وب پورتال‌ عمودی

این پورتال‌ها کاملا مخالف پورتال‌های افقی هستند. یعنی محتوایشان کاربر محور است و فقط برای برخی کاربران نمایش داده می‌شود. اطلاعات این پورتال‌ها در دست سازمان‌ها یا مجموعه‌هایی خاص است که این سازمان‌ها می‌توانند به ساخت، تبادل و اشتراک‌گذاری داده‌ها بپردازند. زمانی که از تفاوت سایت و پورتال صحبت می‌کنیم، بیشتر پورتال‌های عمودی مدنظرمان است.

 

تفاوت های سایت و پورتال چیست

 

مقایسه ویژگی‌های وب‌سایت و وب پورتال

برخلاف وب‌سایت، پورتال‌ها کاربر محور هستند و دسترسی هر کاربر به داده‌های پورتال متناسب با نقش و نوع کاربر می‌تواند تغییر کند. این در حالی است که وب‌سایت‌ها داده‌های خود را برای تمام کاربران به شکل یکسان نمایش می‌دهند؛ این بدین معناست که قابلیت‌های تعاملی یک وبسایت نسبت به پورتال کمتر است.

از ویژگی‌های تعاملی پورتال می‌توان به چت لایو یا زنده و فرم‌های تماس اشاره کرد؛ یک تفاوت سایت و پورتال در احراز هویت کاربران می‌باشد. احراز هویتی که در پورتال صورت می‌گیرد صرفا جهت حفاظت از اطلاعات کاربران است. این موضوع همچنین به تفاوت ساختاری بنیادین پورتال و سایت نیز برمی‌گردد. ساختار پورتال با توجه به امکانات گسترده‌تری که ارائه می‌دهد، پیچیده‌تر است و هر پورتال از چند ماژول و سیستم داخلی تشکیل می‌شود. در حالی که وب‌سایت‌ها ساختار ساده‌تری دارند.

5/5 - (1 امتیاز)
سخن نهایی
در این مقاله تلاش کردیم تا تفاوت سایت و پورتال را به زبانی ساده و روان توضیح دهیم. نتیجه آنچه ذکر کردیم این است که وب‌سایت و پورتال دو پلتفرم مجزا در فضای وب هستند اما هدف یکسان و مشخصی دارند؛ آن هم توسعه و گسترش کسب و کارها در فضای اینترنت است. هرچند این دو پلتفرم در ظاهر شباهت هایی به یکدیگر دارند، اما دارای تفاوت‌های بنیادین و اساسی هستند. آگاهی از تفاوت این دو پلتفرم می‌تواند صاحبان کسب و کار را در انتخاب پلتفرم کاربردی‌تر کمک کند. ممنون از اینکه ما را تا پایان این مقاله همراهی نمودید؛ شما عزیزان می‌توانید نظرات و سؤالات خود را در باکس پایین با ما به اشتراک بگذارید، کارشناسان متخصص ویرا در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهند بود.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *