تولید محتوا باید طبق نقشه راه و برنامهریزی انجام شود. یک داستان نویس وقتی در حال نوشتن یک رمان است، از قبل نقشه آن را در ذهن خود پیاده کرده است و هر روز قسمتی از این داستان را روی کاغذ میآورد تا در نهایت روزی به یک رمان مفصل تبدیل شود. تولید محتوای سریالی (serial content) هم به همین منوال است که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت میکنیم.
تولید محتوای سریالی چیست؟
همیشه کارشناسان حرفهای SEO و کسانی که چندین لباس در این عرصه پاره کردهاند، توصیه میکنند برای تولید محتوا (چه برای سایت و چه برای شبکههای اجتماعی) باید حداقل از 6 ماه قبل برنامهریزی کنید. به عبارت دیگر نباید امروز که شروع به کار کردید، تازه به این فکر بیفتید که چه محتوایی تولید کنید. تولید محتوا باید داستانوار و مرتبط با هم باشد؛ گویی در حال خلق یک داستان هستید و هر روز تکهای از این داستان را بیان میکنید.
اما در نهایت هر تکهای از فرآیند تولید محتوای سریالی باید به گونهای قابل فهم بیان شود و از سایر قسمتها استقلال داشته باشد. به طوری که وقتی کاربر فقط وارد یک صفحه شد، بتواند پاسخ سوال خود را در همان صفحه پیدا کند و در صورت نیاز یا به دلخواه خود، به سایر صفحات سر بزند. گوگل نمیخواهد سایتها هیچ کاربری را به بهانه ارتباط محتواها، در صفحات معطل نگهدارند؛ بلکه میخواهد محتواهایی مستقل و شبیه به تکههای پازل را با یک هدف واحد منتشر کنند.
اگر یک کتاب با مجموعهای از داستانهای کوتاه (مثل آنچه صادق هدایت مینوشت) را خوانده باشید که چطور به دنبال القاء یک پیام فلسفی، اخلاقی و … هستند، راحتتر متوجه تولید محتوای سریالی میشوید. این استراتژی تولید محتوا میتواند برای وب سایت یا شبکههای اجتماعی استفاده شود.
اصول تولید یک محتوای سریالی
برای این روش ابتدا باید بدانید تولید محتوا چیست که در پاسخ باید بگوییم اقدامی است که در آن ارزش خلق میکنید. حالا محتوای شما میتواند آموزشی، سرگرمی، طنز، هنری، خبری و …. باشد. سپس وارد حیطه تولید محتوای سریالی میشود که در این روش باید به اصول زیر پایبند باشید:
- محتواها باید با هم در ارتباط باشند و یک هدف را دنبال کنند.
- هر یک از محتواها مثل یک داستان کوتاه در درون یک مجموعه کلی قرار میگیرند.
- همه محتواها باید به موضوع اصلی و واحد وفادار بمانند. برای مثال اگر سایت در زمینه آموزش SEO است، هر یک از محتواها به بخشی از نکات سئو سایت بپردازد و وارد حاشیه یا بحثهای دیگری نشود.
- محتواها باید جذاب و حاوی اطلاعات کاربردی باشند تا کاربر را برای خواندن آن ترغیب کنند.
- محتواهای اولیه حاوی اطلاعات ضروری و ابتدایی باشند و هر چه به پیش میروید، باید محتواهای حرفهایتر تهیه کنید. گویی مخاطب شما در کلاس درس حضور دارد و با خواندن محتواهای اول، پیشرفت کرده است؛ حالا به محتواهای قویتری نیاز دارد.
مزایای محتوای سریالی
اگر به دنبال انسجام وب سایت یا صفحات در شبکههای اجتماعی هستید، این روش میتواند برایتان کاربردی باشد. به طور کلی مزیتهای استراتژی محتوای سریالی عبارت است از:
- یک راه عالی و آسان برای نزدیک کردن مخاطبان به برند
- افزایش اعتماد کاربران نسبت به محتواها
- داشتن خط فکری و استراتژی مشخص برای تولید محتوای اصولی
- افزایش بهرهوری محتواهای مفید
- جلوگیری از تکرار محتواها و حاشیهگویی
- امکان مدیریت محتواهای کوتاه برای جلب توجه کاربران
- برنامهریزی آسان با ترسیم کل مجموعه محتواها از قبل
- افزایش ترافیک سایت با تولید هر محتوا
- کمک به بهینهسازی سایت و لینکسازی بین محتوا
چگونه محتوای سریالی تولید کنیم؟
وقتی یک رماننویس بخواهد کتاب بنویسد، ابتدا باید طرح داستان را در ذهن خود پرورش دهد. سپس به آن شاخ و برگ میدهد و برای آن شخصیت میسازد تا در نهایت این طرح ذهنی نویسنده بتواند در قالب یک داستان بیان شود. پس وقتی قصد تولید محتوا برای وب سایت یا شبکههای اجتماعی را دارید، ابتدا باید یک طرح کلی در ذهن داشته باشد.
اجازه دهید با یک مثال ساده در اینباره صحبت کنیم.
فرض کنید یک کارشناس تغذیه از شما میخواهد برای سایت یا شبکههای اجتماعی او تولید محتوا انجام دهید. در این صورت شما ابتدا باید به این فکر کنید که شغل این فرد چه نیازهایی از جامعه را برطرف میکند؟ چه کسانی به او نیاز دارند؟ از او چه میخواهند؟ کارشناس تغذیه چطور باید نیازهای بیماران و مراجعین خود را برطرف کند؟
برای پیدا کردن پاسخ این سوالات ابتدا باید با خود کارشناس تغذیه صحبت کنید و در مورد خدمات و مشتریان او اطلاعاتی را کسب کنید. سپس به سراغ وبسایتهای رقیب بروید و وب سایت یا صفحات شبکههای اجتماعی آنها را بررسی کنید.
در گام بعدی باید نیاز کاربران را بررسی کنید. پس دوباره به صفحات شبکههای اجتماعی و یا سایتهای رقیب بروید و نظرات کاربران را دوباره بررسی کنید. تمامی این اطلاعات را در جایی یادداشت کنید تا بتوانید طرح کلی داستان محتوایی خود را بنویسید.
سپس براساس طرح کلی، جزئیات آن را استخراج کرده و هر یک از آنها را به یک محتوا تبدیل کنید.