; ; ;

تفاوت پسوند APK و AAB در اپلیکیشن چیست؟

نوشته شده : 30 بهمن 1401
زمان مطالعه : 05 دقیقه
تفاوت apk و aab چیست

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

برنامه‌های کاربردی، بازی‌ها و اپلیکیشن‌های تفریحی، همه و همه برای نصب بر روی دستگاه‌های اندروید، نیاز به پسوند ثابتی دارند. سال‌ها است که APK پسوند دوست‌داشتنی اپلیکیشن‌های اندروید محسوب می‌شوند و تمامی برنامه‌های تولید شده برای این سیستم عامل، با این پسوند به جهانیان معرفی و تولید می‌گردد. شاید این خبر برای شما هم جالب و شوکه‌کننده باشد که بدانید مدتی است پسوند جدیدی به میدان آمده و سعی دارد تا APK قدیمی را از صحنه روزگار، محو نماید. پسوند AAB جدیدترین شیوه برنامه‌نویسی و فشرده‌سازی فایل برای اندروید محسوب می‌شود و شرکت‌های بسیاری در همین لحظه، در حال تولید برنامه‌های خود با این پسوند هستند. اگر می‌خواهید تا تفاوت apk و aab را به خوبی درک کنید، یا درباره این که هر کدام از این فرمت‌ها چه کارکردی دارند کنجکاو هستید، بهتر است تا به پای صحبت‌ها و مطالب این مقاله از ویرا نشسته و آن را تا انتها، مطالعه کنید.

 

Trulli

تایید شده توسط متخصصین بخش برنامه نویسی ویرا

 

فرمت APK به چه معناست؟

اگر بخواهیم مقداری رسمی و تخصصی صحبت کنیم، باید بگوییم که فرمت APK نیز به مانند تمامی فرمت‌های دیگر در عرصه تکنولوژی، صرفا کدی اجرایی محسوب می‌شود. این کد به ما نشان می‌دهد که بسته دانلود شده، برای چه دستگاهی مناسب خواهد بود و ما باید چگونه با آن برخورد نماییم. فرمت APK به دلیل قدیمی بودن، دیگر نمی‌توانست پا به پای پیشرفت‌های صنعت تکنولوژی همراه شود و این مسئله، توسعه‌دهندگان و برنامه‎‌نویسان را با مشکلات سختی روبرو نمود.

جهت سفارش” طراحی اپلیکیشن ” کلیک کنید.

مدتی قبل شرکت گوگل که رئیس اصلی سیستم عامل اندورید است، اعلام کرد که قرار است فرمتی جدید را جایگزین APK کرده و این فرمت قدیمی را به خاطرات بسپارند. فرمت جدیدی که قرار است قابلیت‌های بیشتری را همراه خود به دنیای تکنولوژی عرضه کرده و آن را متحول سازد.

مزایا و معایب فرمت apk

اگر با دنیای اندروید و برنامه‌های آن آشنایی داشته باشید، احتمالا می‌دانید که فرمت این برنامه‌ها مخصوص بوده و در تمام دنیا، برنامه‌های اندروید را با فرمت APK می‌شناسند. اگر برای شما نیز سوال شده که فایل APK چیست و مزایا و معایب آن کدامند، بهتر است تا این مقاله را تا انتها مطالعه کرده و به کمک آن، اطلاعات خود را درباره پسوند APK بالا ببرید.

حجم بالای برنامه‌ها

یکی از اصلی‌ترین و بزرگترین معایب فایل‌های APK، حجم بالای آن‌ها است. این اپلیکیشن‌ها فضای بسیار زیادی را در گوشی همراه شما اشغال می‌کنند و شما نمی‌توانید به راحتی برنامه‌هایی بسیار پیشرفته با استفاده از این پسوند بسازید.
در فرمت جدیدی که برای برنامه‌های اندروید معرفی گشته و ABB نام دارد، این مشکل تا حد بسیار زیادی حل شده و ما دیگر با برنامه‌های حجیم با پسوند APK مواجه نخواهیم بود.

تقسیم نشدن به بخش‌های مختلف

بعد از ظهور فرمت ABB، با نسخه‌های متفاوتی از یک برنامه مواجه بودیم. نسخه‌هایی که هر کدام برای یک نوع خاصی از دستگاه‌های اندرویدی مناسب بودند. این مسئله سبب شد تا اپلیکیشن‌ها حجم کمتری داشته و بتوانند به بهترین شکل ممکن، خود را با انواع دستگاه‌ها تطابق دهند.
متاسفانه در پسوند APK این مسئله وجود ندارد و شما نمی‌توانید اپلیکیشن را به بخش‌های مختلفی تبدیل کنید.

امکان نصب و آپدیت برنامه به صورت دستی

آن دسته از افرادی که می‌دانند فایل APK چیست و استفاده‌های مختلف از آن را به خوبی در ذهن دارند، این مسئله را یکی از نکات مثبت آن قلمداد می‎کنند. اپلیکیشن‌های APK به استفاده‌کنندگان این قابلیت را عرضه می‌کردند که به بهترین و آسان‌ترین شکل ممکن، برنامه خود را آپدیت کرده و یا آن را با استفاده از فروشگاه‌های مختلف، به روزرسانی کنند.

فرمت AAB به چه معناست؟

AAB فرمتی بود که توسط گوگل به عنوان جانشین خلف APK معرفی شد. در ابتدای معرفی این فرمت، سوالات زیادی ذهن کاربران و همچنین شرکت‌های توسعه برنامه را درگیر خود نمود. سوالاتی که رفته رفته با همه‌گیر شدن این فرمت از بین رفت و اکنون، تقریبا تمامی مردم بدون اطلاع قبلی در حال استفاده از برنامه‌هایی با پسوند AAB هستند. چندی پیش، گوگل به طور رسمی اعلام نموده که برای همسان‌سازی برنامه‌های مختلف و آسان‌تر شدن شرایط برنامه‌نویسی، تمامی برنامه‌هایی که در فروشگاه اندروید گوگل قرار دارند باید به پسوند AAB تغییر رویه داده و زین پس، با همین پسوند اقدام به آپدیت نمودن خود کنند.
جایگزین شدن پسوند قبلی با نوع جدید و پیشرفته‌تر خود، مزایای بسیاری داشته که در ادامه، به سراغ بررسی آن‌ها می‌رویم و تفاوت APK  و AAB را مطرح کنیم.

مزایای aab چیست

جایگزین شدن فرمت AAB با APK

نکات مثبت زیادی برای جابه‌جا کردن و حذف فرمت APK وجود دارد. نکاتی که هر کدام به تنهایی می‌توانند جواز فوت فرمت قبلی را صادر کرده و آن را جایگزین کنند؛ هرچند که دلیل اصلی برای جایگزینی، مسئله‌ای دیگر بود.

با پیشرفت تکنولوژی و بالا رفتن گزینه‌ها برای ساخت موبایل، ما با دنیای جدیدی از قطعات مواجه شدیم. قطعات مختلفی روزانه برای هسته مرکزی گوشی و بخش‌های دیگر آن تولید می‌شود. این فراوانی، سبب شد تا برخی از برنامه‌ها نتوانند آن طور که شایسته است، بر روی برخی از دستگاه‌ها ظاهر شده و قدرت خود را از دست بدهند. با استفاده از فرمت AAB دیگر این بحث، تبدیل به مشکلی بزرگ نخواهد شد شما می‌توانید با استفاده از این فرمت، انواع مختلفی از یک برنامه را متناسب با سخت‌افزارهای متفاوت تولید کرده و آن را برای عموم به اشتراک بگذارید که این موضوع تفاوتAPK  و  AABرا به شما نشان می‌دهد.

مزایای فرمت AAB

استفاده از این فرمت، حجم فایل شما را تا حد بسیار زیادی کاهش می‌دهد، در نتیجه با وجود این فرمت شما می‌توانید انواع برنامه‌های حجیم و با کیفیت را بر روی دستگاه خود نصب کرده و درباره فضای مورد نیاز آن، نگران نباشید. این پسوند همچنین باعث توسعه بهتر و سریع‌تر برنامه‌ها شده و استفاده روان‌تری را برای مخاطبان خود، به عمل می‌آورد.

جهت سفارش” طراحی اپلیکیشن ” کلیک کنید.

فرمت AAB در عین حال می‌تواند با پردازش سریع، ویژگی تجربه آنی را نیز برای شما به همراه داشته باشد. اگر برنامه‌ای یکسان و یک شکل را با دو فرمت قدیمی و جدید تولید کنیم، تفاوت سرعت در پردازش به ما پیشرفته‌ بودن فرمت جدید را اثبات می‌کند.
این فرمت همچنین از قابلیتی جدید و پیشرفته بهره‌برداری می‌کند که به وسیله آن، فایل‌های گرافیکی در بازی‌ها به شدت فشرده‌سازی شده باعث کم شدن حجم اپلیکیشن خواهد شد. نیازی به نگرانی درباره سرعت بازاریابی فایل‌‌ها نیست، زیرا در فرمت جدید بارگذاری فایل‌های فشرده و استخراج آن‌ها، از حالت معمولی نیز سرعت بیشتری خواهد داشت.

تفاوت aab و apk چیست

معایب فرمت AAB

هرچند که فرمت جدید توانسته تا تکنولوژی اپلیکیشن‌های اندروید را چندین مرحله ارتقا دهد، اما این مسئله دلیلی برای بی‌عیب و نقص بودن این سیستم نخواهد بود. فرمت AAB نیز درست به مانند تمامی فرمت‌های دیگر، از معایب و مزایایی بهره‌مند است که در ادامه برخی از معایب آن را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
اولین و بزرگترین مشکلی که ممکن است کار با این فرمت برای شما ایجاد کند، عدم قابلیت انتقال فایل خواهد بود. از آن جهت که اپلیکیشن‌ها در فرمت جدید بر اساس نیاز گوشی شما و تنها شما نصب می‌شوند، انتقال آن به اکثر دستگاه‌های دیگر امری غیرممکن خواهد بود و شما نمی‌توانید این برنامه‌ها را از موبایلی به موبایل دیگر، انتقال دهید.

همچنین جالب است که بدانید توسعه‌دهندگان و شرکت‌هایی که این فرمت را برای برنامه خود انتخاب می‌کنند، مجبور هستند تا کلید امضا شده برنامه را در اختیار گوگل قرار دهند. این کلید قابلیت تغییر دستورهای برنامه را به افراد مختلف ارائه می‌کند.

این مسئله موجب شده تا برخی شرکت‌ها، نسبت به حفظ حریم خصوصی در کدهای خود دچار شک و تردید شوند.

آموزش ساخت نرم افزار apk

ساخت یک اپلیکیشن و نرم افزار اندروید، امری پیچیده و ناممکن محسوب نمی‌شود و ما قرار است در ادامه، به بررسی برخی از مراحل آن به صورت جداگانه بپردازیم.

شناخت هدف و برنامه‌ریزی مناسب

اولین قدم برای شما در راه پر پیچ و خم ساخت یک فایل با پسوند APK، باید آشنایی با هدف باشد. شما باید در مرحله اول بدانید که قرار است تا چه برنامه‌ای ساخته و مهم‌تر از آن، این برنامه را به چه شکلی توسعه دهید.
دانستن اهداف یک پروژه و داشتن شناخت مناسب نسبت به مخاطب هدف، می‌تواند به ما در داشتن اپلیکیشنی مناسب و محبوب، کمک شایانی کند.

آشنایی با برنامه‌های مناسب برای خروجی گرفتن

بعد از آن که مراحل نوشتن کدها برای اپلیکیشن اندروید به بخش نهایی رسید، زمان آن فرا می‌رسد تا با استفاده از برنامه‌های موجود در بازار، از محصول خود یک خروجی گرفته و آن را در قالب APK قرار دهید.
برنامه‌های بسیار زیادی برای خروجی گرفتن در این زمینه وجود دارند که برخی از آن‌ها عبارتند از: gradle، android studio، apk fetcher و غیره.

قرار دادن اپلیکیشن در فروشگاه‌های معتبر

بعد از به اتمام رسیدن مراحل ساخت، زمان آن رسیده تا برنامه خود را به بهترین شکل ممکن در اختیار مخاطبین قرار داده و به روش‌های مختلف، برای برنامه خود تبلیغات انجام دهید. بهتر است که این نکته را در نظر داشته باشید که پشتیبانی از اپلیکیشن ارائه شده و بررسی مشکلات آن، خود یکی از بهترین راه‌های جذب مخاطب محسوب می‌شود.

امتیاز دهید
سخن نهایی
در نهایت و پس از بررسی مشخصات و تفاوت APK و AAB می‌توانیم معایب و مزایای هر کدام از این دو فرمت را کشف کرده و نسبت به جزئیات آن، اطلاعات زیادی داشته باشیم. در نهایت، این تکنولوژی و پیشرفت علم است که تعیین می‌کند تا ما از کدام فرمت برای سیستم عامل خود استفاده کنیم. همانگونه که فرمت APK بعد از مدت‌ها جای خود را به فرمتی جدیدتر و پیشرفته‌تر داد، هیچ بعید نیست که در آینده فرمت‌هایی بهینه‌تر، AAB را به کناری زده و خود به تنهایی بر دنیای اندروید، حکم‌فرمایی کنند.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *