; ; ;

بیش از 40 اصطلاح برنامه نویسی برای تازه کارها که باید بلد باشند!

نوشته شده : 30 خرداد 1402
زمان مطالعه : 16 دقیقه
اصطلاحات برنامه نویسی

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

اگر به دانستن اصطلاحات برنامه نویسی علاقه مند بوده و قصد دارید تا این اصطلاحات را با جزئیات و توضیحات تکمیلی فرا بگیرید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می‌کنیم. شما می‌توانید با مطالعه این مقاله، اطلاعات مناسبی نسبت به اغلب اصطلاحات به دست آورید و در آینده در صورت برخورد با آن‌ها، به سادگی معنی هرکدام را متوجه شوید.

Trulli

تایید شده توسط ویرا

اصطلاحات برنامه نویسی برای مبتدیان

بسیاری از افرادی که سررشته و اطلاعاتی درباره برنامه نویسی ندارند، می‌توانند برخی از این کلمات را تشخیص داده و معانی آن‌ها را کشف نمایند. با توجه به این مسئله نیز همچنان برخی از اصطلاحات برای مبتدیان به شکل سوال باقی مانده و افراد اطلاعی درباره آن ندارند.
در ادامه به بررسی برخی از رایج‌ترین اصطلاحات برنامه‌ نویسی می‌پردازیم.

 

معرفی اصطلاحات برنامه نویسی

 

فرانت اند front end

دنیای برنامه نویسی به دو بخش تقسیم می‌شود؛ فرانت اند و بک اند. در بخش فرانت اند مسئولین ظاهر و لایه رویی سایت را برنامه‌نویسی کرده و مسئول زیبایی و عملکرد این بخش هستند.

بک اند back end

افرادی که کد‌های بخش بک اند را می‌نویسند، موظف هستند تا کدهای نامرئی این بخش را نوشته و بخش‌هایی از یک سایت را که مخاطبین و مراجعه کنندگان به شکل مستقیم با آن برخورد ندارند، سر و شکل دهند.

زبان های سطح پایین

برخی از خصوصیات و ویژگی‌های زبان‌های برنامه‌نویسی، سبب می‌شود تا بتوانیم آن‌ها را به راحتی به دسته‌های مختلف تقسیم نماییم. به عنوان مثال زبان‌های سطح پایین زبان‌هایی هستند که قابلیت تجرید نداشته و به زبان انسان نزدیک نیستند.

زبان های سطح متوسط

برخی از زبان‌ها را می‌توان در هر دو دسته پایین و بالا جای داد. این زبان‌ها از ویژگی‌های دو گروه بهره‌مند بوده و می‌توانند به عنوان یک زبان متوسط و حد میان، به بهترین شکل ممکن تاثیرگذار باشند.

زبان های سطح بالا

زبان‌های سطح بالا قابلیت تجرید پذیری دارند و انسان نیز می‌تواند به راحتی آن‌ها را مطالعه کرده و بدون نیاز به ماشین، آن‌ها را اصلاح کند. برای دریافت مفهوم و پیام این زبان‌ها نیازی به مدیریت حافظه نخواهیم داشت. از زبان‌های سطح بالا می‌توان استفاده به شدت راحت‌تری داشت و شما برای انجام یک پروژه یا نوشتن یک برنامه خاص، بهتر است تا از زبان‌های سطح بالا استفاده کنید.

برنامه program

از دیگر اصطلاحات برنامه نویسی، واژه برنامه است که به مراتب در برنامه نویسی استفاده شده و تمامی افراد با آن آشنا هستند. برنامه یا پروگرم را می‌توان به یک سیستم نوشته شده تشبیه نمود که با استفاده از ویژگی‌های خاص و تنها در برخی از پلتفرم‌ها، قابل اجرا است. برنامه‌ها می‌توانند انواع مختلفی داشته باشند و برداشت‌های مختلفی از سیستم تکنولوژی انجام دهند.

الگوریتم algoritm

به یک دنباله مشخص و معلوم از دستور العمل‌هایی کاملا مشخص و تعریف شده، الگوریتم می‌گویند. الگوریتم در استدلال داده و پردازش نتیجه برای برنامه نویسان بسیار پرکاربرد محسوب می‌شود.

 

الگوریتم چیست

 

فریم ورک framework

وظیفه اصلی فریم ورک جلوگیری از بروز برخی از خطاهای مشخص و متعدد است. فریم ورک‌ها با در بر داشتن کتابخانه کاملی از الگوریتم‌ها و کدها، سعی می‌کنند تا امکان و احتمال بروز هرگونه خطا را در کامپیوتر و برنامه نویسی از بین ببرند.

ای ‌پی آی API

ای پی آی که به آن واسط برنامه نویسی نیز گفته می‌شود، یکی دیگر از اصطلاحات برنامه نویسی است که بین یک کتابخانه و سیستم عامل ارتباط برقرار کرده و پلی را میان این دو دنیای متفاوت، ترسیم می‌کند.

متغیرها variables

به تمامی عوامل و عناصری که در یک مجموعه کد می‌توان آن‌ها را تغییر داد و این عوامل بر اساس میزان دیگر فاکتورها در یک سیستم تغییر می‌کند، متغیر می‌گویند.

زد بافر Z-Buffering

اگر به انیمیشن و میدان عمق علاقه مند باشید، احتمالا نام این اصطلاح برنامه نویسی یعنی زد بافرینگ را به مراتب شنیده باشید. با استفاده از این الگوریتم می‌توان به سادگی به عمق میدان یک انیمیشن اضافه نمود.

کلاس Class

زمانی که قصد توضیح یا تولید اشیا را در دنیای برنامه نویسی داشته باشید، به کلاس نیاز پیدا خواهید کرد. کلاس یک مجموعه و قالب برنامه نویسی برای نوشتن برنامه های شی گرا محسوب می‌شود.

کد Code

یکی دیگر از اصطلاحات برنامه نویسی کد است که احتمالا زیاد به گوشتان خورده است. دستوراتی که به کامپیوتر می‌دهیم، تماما به شکل کد نوشته می‎شوند. اهمیتی ندارد که این کد برای باز و بسته شدن دری خاص نوشته شده یا از آن برای انفجار بمب اتم استفاده می‌شود. به نوعی کد را می‌توان زبان مکالمه کامپیوتر دانست و ما با استفاده از کد، به نوعی با سیستم‌های مختلف به مکالمه پرداخته و به آن‌ها دستور می‌دهیم.

سینتکس Syntax

هر زبان برنامه نویسی قانون‌ها و قواعد مخصوص به خود را دارد. سینتکس به قواعد و قانون‌هایی گفته می‌شود که می‌توان از آن‌ها در راستای ساخت و مدیریت یک سایت کاربردی بهترین استفاده را نمود.

 

سینتکس در برنامه نویسی چیست

 

لوپ Loop

در زبان فارسی لوپ به معنای حلقه بوده و از این اصطلاح برای معرفی یا نشان دادن یک پروسه بی‌نهایت و بی‌انتها استفاده می‌شود. به الگوریتم‌های تکراری و تکرار شونده در برنامه نویسی، لوپ گفته می‌شود.

اسکریپت Script

اسکریپت‌ها به نوعی زبان خودکار سازی محسوب می‌شوند و با استفاده از زبان اسکریپت می‌توان بخش‌های مختلف یک دستگاه را به ماشین‌ها واگذار کرد. در صورت نبود اسکریپت تمامی بخش‌ها باید به وسیله انسان پرداخته شود.

تابع Function

کلمه فانکشن در زبان فارسی به تنهایی به معنای عملکرد است. در زبان برنامه نویسی کلمه فانکشن یا تابع، به بخش‌ خاصی از کدهای برنامه نویسی سازمان یافته گفته می‌شود که از آن‌ها برای انجام عملی خاص یا پرداختن به بخش خاصی از یک برنامه استفاده می‌شود.

آرگومان Argument

آرگومان و پارامتر از دیگر اصطلاحات برنامه نویسی هستند که در واقع دو عنصری می‌باشند که از آن‌ها در مواقع بسیار زیادی استفاده شده و افراد معمولا این دو ویژگی را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. به عدد یا مقداری که به یک تابع ارجاع داده شود، آرگومان می‌گویند. برنامه نویس می‌تواند با استفاده از آرگومان، اطلاعات لازم را در اختیار تابع قرار داده و عملکرد آن را نیز تضمین کند.

 اسکی ASCII

برای کد نویسی نیز استانداردهای خاصی وجود دارد. اسکی نوع خاصی از استانداردهای کد نویسی محسوب می‌شود و این کدها نشایانگر متن در مانیتور و نمایشگر، دستگاه‌های راه دور و غیره خواهد بود.

ایجکس AJAX

افرادی که در زمینه تولید برنامه‌های مبتنی بر وب فعالیت دارند، بدون شک با ایجکس از دیگر اصطلاحات برنامه نویسی آشنایی کاملی دارند. ایجکس به مجموعه‌ای از استانداردها و فناوری‌های وب گفته می‌شود که با استفاده از آن می‌توان برنامه‌هایی مبتنی بر وب تولید کرد.

ایجکس در زبان برنامه نویسی چیست

 

هارد کد HardCode

یکی از روش‌ها تولید و توسعه نرم افزارهای مختلف و بررسی ویژگی‌های آن‌ها، استفاده از روش کد نویسی سخت یا هارد کد است. با استفاده از این روش می‌توان به بهترین شکل ممکن کدها را در یک شی یا یک قسمت از برنامه جای داد.

ری اکت React

ری اکت یکی از زبان‌های جذاب و قابل مطالعه در زمینه برنامه نویسی محسوب می‌شود. این زبان به عنوان یکی از کتابخانه‌های اصلی جاوا اسکریپت، می‌تواند در طراحی UI و رابط کاربری بسیار مفید بوده و به بهترین شکل ممکن به ما در زمینه طراحی این بخش‌ها کمک رسانی کند. اگر یک برنامه نویس فراند اند باشید می‌توانید از ویژگی‌های متعددی که این زبان به شما ارائه می‌دهد، بهترین استفاده ممکن را ببرید.

سورس کد SourceCode

در ادامه اصطلاحات برنامه نویسی که یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین بخش‌های برنامه نویسی و زبان‌های برنامه نویسی مختلف است، سورس کد نام دارد. تمامی برنامه و همه بخش‌های نوشته شده در آن، در نهایت در یک پکیج توسط برنامه نویس تکمیل و عرضه می‌گردد که به آن پکیج، سورس کد گفته می‌شود.

فضاهای ذخیره سازی

تمامی کامپیوترها و دستگاه‌های الکترونیکی، برای حفظ و نگهداری اطلاعات خود به بخش‌هایی به نام فضای ذخیره سازی نیازمند هستند. وجود فضای ذخیره سازی در تمامی این دستگاه‌ها ضروری بوده و این دستگاه‌ها بسته به نیاز خود، از فضای ذخیره سازی بهره‌مند می‌شوند. فایل‌ها و اطلاعات ذخیره شده در این فضا به شیوه‌های مختلف و با فرمت‌های گوناگونی ذخیره می‌شوند که در ادامه به بررسی برخی از آن‌ها نیز خواهیم پرداخت.

بیت

یکای اصلی اندازه‌گیری در دنیای کامپیوتر، بیت نام دارد. هر هشت بیت در دستگاه‌های کامپیوتری معادل یک بایت خواهد بود. کوچکترین واحد ذخیره سازی در دنیای کامپیوتر را بیت می‌دانند و استفاده از این واحد امروزه به شکل‌های غیر مستقیمی رواج داشته است. از آن جهت که این واحد در زمان پیدایش اولین کامپیوترها رواج پیدا کرده، امروزه میزان بسیار کمی را معرفی می‌کند.

فضای ذخیره سازی بیت چیست

بایت

احتمالا واژه بایت به گوش مردم و بسیاری از مصرف‌کنندگان عادی بسیار آشناتر باشد، اما این در حالی است که بایت نیز صرفا یکی از واحدهای اندازه‌گیری در دنیای کامپیوتر بوده و واحد اصلی همچنان بیت نام دارد. این واحد کوپک‌ترین واحد قابل آدرس دهی است.

کیلوبایت

کیلوبایت نیز یکی دیگر از واحدهای اندازه‌گیری در دنیای کامپیوتر به شمار می‌رود. این واحد مجموعه‌ای از هشت بیت بوده که می‌توان آن را یکی از کوچک‌ترین قالب‌ها و واحدهای اندازه گیری امروزی دانست. یک کیلوبایت با هزار بایت برابری می‌کند.

مگابایت

در بین اصطلاحات برنامه نویسی، احتمالا مگابایت به گوشتان خورده است. هر گیگابایت برابر است با ده به توان سه مگابایت. این مسئله می‌تواند بزرگ بودن مگابایت به نسبت کیلوبایت را به ما نشان داده و از سمتی دیگر، به ما ثابت کند که مگابایت چقدر از گیگابایت کوچک‌تر است.
در گذشته اغلب تلفن‌های همراه از حافظه‌هایی کوچک برخوردار بودند و حافظه آن‌ها از مگابایت تجاوز نمی‌کرد.

گیگابایت

گیگابایت یکی از معروف‌ترین و مورد استفاده‌ترین یکاهای امروزی در زمینه تکنولوژی و کامپیوترها محسوب می‌سود. پیشرفت علم سبب شده تا ما برای استفاده از ابزار الکترونیکی معمولی نیز، مجبور به استفاده از داده‌ها و یکاهای بزرگ شویم.

ترابایت

هر ترابایت معادل هزار و بیست و چهار گیگابایت است. بسیاری از کامپیوترهای امروزی برای مشخص کردن ظرفیت هارد خود و فضای ذخیره سازی ایجاد شده، از یکای ترابایت استفاده می‌کنند.

پتابایت

با پیشرفت علم و به روزتر شدن دستگاه‌های مورد استفاده، تمامی دستگاه‌ها در حال کوچ کردن از سمت ترابایت به پتابایت هستند. آن‌ها متوجه این امر شده‌اند که ترابایت نیز دیگر نمی‌تواند به راحتی پاسخگوی نیازهای آن‌ها بوده و مجبور هستند تا به سمت یک دنیای بزرگتر کوچ کنند.

String

استرینگ یکی از اصطلاحات برنامه نویسی است که در زبان‌های برنامه نویسی متعدد مانند c++ استفاده و کاربرد زیادی دارد.

استرینگ همان رشته توالی از کاراکترها، عبارات، اعداد، جملات و… است که برای انتقال اطلاعات از برنامه به کاربر مورد استفاده قرار می‌گیرد و طول آن ممکن است تغییر کند یا بعد از ایجاد شدن در کدها به متغیری ثابت تبدیل گردد.

استرینگ یا رشته‌ها را می‌توان به راحتی مقدار دهی نمود و برای بررسی آن‌ها، عدد یا میزان خاصی نیز وجود ندارد.

استرینگ string چیست

Boolean

بولین یکی از ساده‌ترین دیتا تایپ‌هاست و از این داده بیشتر در دستورات شرطی استفاده می‌شود و با استفاده از آن می‌توان به نتیجه و جواب یک شرط پرداخت. در واقع بر اساس بولین یک آبجکت یا عبارت از دو حالت صحیح یا غلط خارج نیست.

متغیرهای بولین در تمامی زبان‌های برنامه نویسی کاربرد دارد.

Int

از این اصطلاح برنامه نویسی برای متغیرهای عددی با عدد صحیح استفاده می‌شود و در این قالب، نمی‌توان عددی خارج از اعداد صحیح را قرار داد.

float-doubel

فلوت و دابل دو متغیر مجزا هستند که به دلیل شباهت‌های زیادی که در میان آن‌ها وجود دارد، در یک بخش معرفی می‌شوند. فلوت متغیری سی و دو بیتی بوده که هفت رقم را در خود جای می‌دهد، در حالی که دابل متغیری 64 بیتی است.

array

این کلمه به معنای همان آرایه در زبان فارسی است. به مقادیری با نوع داده یکسان، آرایه گفته می‌شود. درست مانند آرایه زبان فارسی که از آن برای زیباتر کردن متن یا آسان‌تر کردن فهم یک مسئله استفاده می‎شود؛ این آرایه نیز به معنای یکسان بودن دو نوع داده است.

If

همانطور که از نام این یکی از اصطلاحات برنامه نویسی پیدا است، از آن برای شرطی کردن یک مسئله استفاده می‎شود. دستور ایف در زبان‌های مختلف می‌تواند عملکردهای متفاوتی را داشته باشد و تاثیرگذاری آن متفاوت خواهد بود.

Else

دستور else نیز درست به مانند دستور قبلی، یک دستور شرطی است و با استفاده از آن می‌توان به کامپیوتر دستورات مختلفی را صادر نمود. این دستور نیز درست به مانند ایف در زبان‌های مختلف می‌تواند تاثیرات مختلفی داشته باشد.

switch case

دستور سوئیچ یکی از دستورات اصلی و معروف در زبان c محسوب می‌شود. سوئیچ یک متغیر را تست و با چند مقدار دیگر مقایسه می‌کند. زمانی که مورد مطابق پیدا کند، دستور مربوط به آن مورد (کیس) اجرا می‌شود.

command prompt

این برنامه که به آن برنامه خط فرمان یا cmd می‌گویند. رابط کاربری و دستوری متنی است که در یک صفحه سیاه و بدون هرگونه گرافیک قرار دارد. استفاده از سی ام دی باعث می‌شود تا بتوان به راحت‌ترین شکل ممکن دستورات مورد نیاز را به سیستم ارسال نمود. در این سیستم رابط کاربری سیستماتیک در برابر رابط گرافیکی قرار می‌گیرد.

 

اصطلاحات برنامه نویسی چیست

 

crash

یکی از اصطلاحات برنامه نویسی که بین افراد مرسوم است، کرش می‌باشد. در علوم رایانه کرش کردن به معنی بروز مشکلی در سیستم سخت افزاری یا نرم افزاری است. مشکلات سیستمی زمانی سبب کرش می‌شوند که عملکرد سیستم را مختلف کرده و منجر به خاموش شدن یا هنگ کردن سیستم شود. در کرش کردن، بخشی یا تمام کارکرد سیستم مختل می‌شود.

Database

دیتابیس یا پایگاه داده، به نوعی محل اصلی نگهداری از تمامی اطلاعات محسوب می‎شود. وجود دیتابیس در تمامی سیستم‌ها ضروری بوده و می‌توان با استفاده از آن، به تمامی اطلاعات مختلف یک سیستم به راحتی دست پیدا کرد.

عملیات crud (Creat – Read – Update – Delete)

عملیات crud، که مخفف چهار عمل ایجاد، خواندن، به روز رسانی و حذف است از جمله عناصر مهم در زمینه برنامه نویسی محسوب می‌شود و تقریبا تمام برنامه‌نویسان نسبت به این عملیات، اطلاعات کافی دارند. این چهار عمل، چهار تابع بنیادین فرآیند ذخیره ماندگار هستند و استفاده اصلی آن‌ها نیز در همین مسئله نهفته است. این عملیات می‌تواند در مراحل مختلف برنامه نویسی و یا پردازش یک پروسه ایجاد شده و بدین شکل، به ما در رسیدن به هدف نهایی کمک رسانی کند.

Bug

باگ، این اصطلاح برنامه نویسی که در ترجمه لغوی، به معنای حشره است، زمانی استفاده می‌شود که سیستم با خطایی خاص یا مشکلاتی غیر قابل انتظار روبرو شود در این مواقع می‌توان گفت که سیستم یا پروژه ما با باگ مواجه گشته است.

 

باگ bug در زبان برنامه نویسی

 

debug

به پروسه پیدا کردن باگ و یافتن دلیل آن و همچنین حذف کردن باگ، دی‌باگ کردن گفته می‌شود. برنامه نویسان در طی مراحل ساخت یک پروژه، ممکن است بارها با مقوله باگ و دی باگ مواجه شوند.

try catch

از جمله اصطلاحات برنامه نویسی، try catch است. از دستور ترای کچ اصولا در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت و برای عیب‌یابی از آن استفاده می‌شود. اگر قصد داشته باشیم تا خطاهای کدها را مدیریت کرده و با استفاده از دستوری خاص، برای یافتن منبع خطا اقدام کنیم، دستور ترای کچ بهترین دستور ممکن خواهد بود. این دستور از دو بخش ساخته شده که بخش اول آن امکان آزمایش یک بلاک از کد را ممکن ساخته و بخش دوم نیز مدیریت خطاهای پیش آمده را برای ما آسان‌تر می‌کند.

نال (Null)

نال یک مفهوم بنیادینی در زبان‌های برنامه نویسی مختلف محسوب می‌شود و از منظر واژگانی، به معنای تهی است. برای اغلب برنامه نویسان بسیار اهمیت دارد که بتوانند فلسفه و مفهوم پنهان پشت این ویژگی را درک کرده و بدانند که چگونه باید از آن استفاده نمایند.
این در حالی است که بسیاری از برنامه نویسان نیز سعی می‌کنند که تا حد امکان از ویژگی نال استفاده نکرده و از آن دوری کنند، زیرا این دستور را دستوری بیهوده می‌دانند که سبب بروز خطاهای جبران ناپذیر متعددی خواهد شد.

5/5 - (1 امتیاز)
سخن نهایی
فرا گرفتن این نکات و آشنایی با انواع مختلف اصطلاحات برنامه نویسی، شاید به تنهایی نتواند ما را تبدیل به یک برنامه نویس خبره و کارکشته در این زمینه کند، اما از سوی دیگر، به ما در فهم هر چه بهتر این مطالب کمک کرده و سبب می‌شود تا ما در هنگام مطالعه یا کار کردن بر روی یک پروژه، صرفا به دلیل آشنا نبودن با اصطلاحات و جملات مختلف، به مشکل خاصی برخورد نکنیم. با یاد گرفتن اصطلاحات این چنینی، می‌توانیم زندگی خود را به بهترین شکل در دنیای کامپیوترها آسان کرده و از آن لذت ببریم.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

18 پاسخ

  1. سلام ببخشید یه سوال داشتم کدوم یک از زبان های برنامه نویسی از زبان های سطح بالا حساب میشه؟

    1. سلام. از انواع زبان‌های برنامه نویسی سطح بالا می‌توان به پایتون، سی شارپ، متلب، جاوا، جاوا اسکریپت و … اشاره کرد.

  2. سلام وقت بخیر واقعا واژه هایی رو برای ما مبتدی ها روشن کردین که از هیچ جا نمیشد پیدا کرد خیلی ممنون

  3. واقعا خوب هستش ولی من به دنبال مثال هستم که بهتر درک کنم مقاله ای دارین تو وبلاگ که برای اینها مثال هم بزنین

  4. برای فهمیدن بخش الگوریتم ، چه کتابی و یا چه راه کار هایی رو پیشنهاد میکنین و یا اینکه میشه بدون فهمیدن الگوریتم هم برنامه نویسی کرد

    1. سلام وقت بخیر در واقع الگوریتم اولین و پایه ترین مفهوم در برنامه نویسی هست که یادگرفتنش هم بسیار راحت می باشد.

  5. من چند وقت هستش که اصطلاح crud رو دنبالش گشتم و هیچ سایتی در موردش توضیحات خوبی نداده بود که از سایتتون پیدا کردم مرسی

  6. کاش میشد مقاله های سایت رو از مبتدی و تا پیشرفته رفته رفته توضیح میدادین ولی مقاله هاتون خیلی زیاد هستش و خیلی هاشون به درد بخور هستن

  7. ویدیو های آموزشی در مورد اینکه نحوه استفاده از این دستور های برنامه نویسی هم میشه استفاده کرد؟

    1. بله ویدئوهایی بسیاری داخل یوتیوب هستند که می‌تونید برای استفاده از زبان‌های برنامه نویسی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *