امروزه استفاده از گوشیهای هوشمند به شکل چشمگیری در حال افزایش است. بیش از 80 درصد افرادی که مشغول کار با گوشی هوشمند خود هستند، وقت خود را در یکی از اپلیکیشنها میگذرانند. گسترش کاربرد اپلیکیشنها باعث شده که تقاضا برای طراحی و تولید آنها افزایش پیدا کند. دو پلتفرم اصلی که خدمات خود را روی دستگاههای هوشمند ارائه میدهند، پلتفرمهای اندروید و ios هستند. لازمه ورود به دنیای توسعهدهندگان اپلیکیشن، آگاهی کامل داشتن از تفاوت توسعه اپلیکیشن اندروید و ios است. به همین منظور در ادامه این مقاله از ویرا به صورت خلاصه به معرفی و بیان مزایا و معایب اپلیکیشنهای اندروید و ios خواهیم پرداخت.
تایید شده توسط متخصصین بخش برنامه نویسی ویرا
تفاوت اپلیکیشن اندروید و ios
توسعه اپلیکیشن به مجموعه فرآیندهایی گفته میشود که در کنار هم به تولید و طراحی اپلیکیشن میانجامند. توسعهدهندگان اپلیکیشن با اهداف گوناگونی این کار را انجام میدهند. فرقی نمیکند که خواسته شما تولید یک اپلیکیشن آموزشی یا اپلیکیشن فروشگاهی باشد، شما باید در ابتدا تفاوت اپلیکیشن اندروید و ios را بدانید. آگاه بودن از این تفاوتها به شما کمک میکند تا میان توسعه اپلیکیشن اندروید یا توسعه اپلیکیشن ios، انتخاب درستتری داشته باشید.
هر کدام از اپلیکیشنهای اندروید یا ios ویژگیهای خاص خود را دارند. برای مثال زمان توسعه برای اپلیکیشنهای ios کوتاهتر است؛ از آن طرف کاربرد و تقاضای اپلیکیشنهای اندروید در برخی کشورها بیشتر است. مثلا اگر امنیت اطلاعات، حریم خصوصی کاربر، درآمد و کیفیت بالاتر برنامه برایتان در اولویت است، توسعه اپلیکیشن ios را انتخاب کنید. همچنین اگر عرضه آسان، دریافت بازخورد بیشتر و طراحی منحصر به فرد برایتان اهمیت دارد، توسعه اپلیکیشن اندروید را توصیه میکنیم. توجه به تفاوت توسعه اپلیکیشن اندروید و ios برای انجام بهترین انتخاب کمک شایانی میکند.
امروز یکم بیشتر مطالعه کن : ایده ساخت اپلیکیشن
مزایا و امکانات اپلیکیشن اندروید
اگر قصد فعالیت بالا و کسب درآمد از طریق توسعه اپلیکیشن را دارید، باید دسترسیها و محدودیتهای کشور هدف را در نظر بگیرید. تحریمها و شرایط اقتصادی باعث شده که فروش دستگاههای اپل در برخی کشورها کمتر باشد. به همین علت است که بسیاری از توسعهدهندگان ایرانی، توسعه اپلیکیشنهای اندروید را ترجیح میدهند. البته میتوان از جنبه دیگری به این موضوع نگاه کرد: فعالیت بیشتر توسعهدهندگان ایرانی در زمینه تولید و انتشار اپهای اندروید نشان میدهد که رقابت در بازار اپهای ios کمتر است.
-
انعطاف پذیری
به طور کلی پلتفرم اندروید انعطاف پذیری بیشتری دارد و همین ویژگی باعث محبوبیت اندروید در میان بسیاری از کاربران شده است. برای مثال سیستم عامل اندروید به اپلیکیشنها اجازه تغییر پیش فرضها و برنامههای سیستم را میدهد؛ فرآیندی که در سیستم عامل ios به سختی انجام میشود.
-
منابع آموزشی گسترده
برای یادگیری توسعه اپلیکیشن، منابع آموزشی گستردهای در بستر اینترنت وجود دارد. بسیاری از برنامه نویسان موفق، برنامه نویسی را به صورت خود آموز و با بهره گیری از آموزشهای موجود در اینترنت فرا گرفتهاند. گوگل و یوتیوب دو منبع رایگان و فوق العاده برای یادگیری توسعه اپلیکیشن اندروید هستند.
-
ساخت یک اپ برای چند دستگاه
اگر قصد پیاده کردن ایدههای جدید را دارید، امکان ساخت اپ برای چند دستگاه یک مزیت فوق العاده برای شما به شمار میآید. توسعه اپلیکیشن برای دستگاههایی مانند مچ بند هوشمند و لوازم آشپزخانه هوشمند یک گزینه عالی برای به چالش کشیدن خودتان است. پلتفرم اندروید این امکان را برای شما فراهم میکند که اپلیکیشنهای کاربردی را برای دستگاههای دیگر نیز طراحی کنید.
معایب توسعه اپلیکیشن اندروید
سیستم عامل اندروید امکانات بینظیری در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. با این حال، معایبی هم دارد که ممکن است به مزاج برخی از توسعهدهندگان خوش نیاید و توسعه اپلیکیشن ios را ترجیح دهند. در ادامه این متن به برخی از این معایب اشاره خواهیم کرد.
-
تضمین کیفیت در ساخت اپ
وقتی یک اپلیکیشن برای سیستم عامل اندروید توسعه پیدا میکند؛ باید پیش از عرضه به مخاطب، تحت آزمایش تضمین کیفیت قرار بگیرد. این آزمایش خیال توسعهدهندگان را بابت عملکرد صحیح و عدم اختلال در روند اجرای برنامه آسوده میکند. از آنجا که گوشیهای همراه در ابعاد، صفحه نمایش، مشخصات رنگ و سایر ویژگیها با هم متفاوت هستند؛ تضمین کیفیت در اندروید بسیار دشوار است. برای این کار باید اپلیکیشن توسعه یافته را در تعداد زیادی گوشی همراه مورد آزمایش قرار داد تا بتوان به تضمین حدودی کیفیت دست پیدا کرد.
-
مشکلات امنیتی
سیستم عامل اندروید نسبت به سیستم عامل ios، امنیت کمتری دارد. علت این امر، اپن سورس بودن پلتفرم اندروید برای توسعه اپلیکیشن است. منظور از اپن سورس بودن، قابلیت تغییر عملکرد برنامه در صورت دسترسی به کد سورس برنامه است. به همین علت است که اپلیکیشنهای اندروید بیش از اپلیکیشنهای ios تحت تاثیر بدافزارهای مخرب و حملات سایبری قرار میگیرند. البته در سالهای اخیر، پلتفرم اندروید راهکارهای هوشمندانهای در زمینه حفظ امنیت دادههای کاربران ارائه داده است.
مزایا و امکانات اپلیکیشن ios
اکثر توسعهدهندگان، توسعه اپلیکیشن ios را آسانتر از توسعه اپلیکیشن اندروید میدانند. توسعه اپلیکیشنهای ios با کمک swift انجام میشود که زمان کمتری نسبت به کد نویسی در جاوا و کاتلین میبرد. مزایای بینظیر و امکانات فوقالعاده اپلیکشنهای ios تاکنون تجربه کاربری بسیار خوبی را رقم زده و نظر بسیاری از کارشناسان را به نفع خود برگردانده است.
-
کارایی
سیستم عامل ios یک اکوسیستم بسته است؛ یعنی اپل سیستم عامل و سخت افزار را خودش تولید میکند و از شرکتهای دیگر برای تکمیل خدمات خود بهره نمیگیرد. این امر سبب شده تا همگام سازی بهتری بین سخت افزار و نرم افزار در ios وجود داشته باشد و اپلیکیشنها کارایی بیشتری در سیستم عامل ios داشته باشند.
-
ساخت یک اپ برای کل دستگاه
یکی از امکاناتی که پلتفرم ios در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد، امکان توسعه اپلیکیشن برای دستگاهها و محصولات دیگر تحت این سیستم عامل است. کاربران میتوانند به راحتی دادهها را میان آیفون، آیپد، اپل واچ و نوت بوک خود جا به جا کنند و این، تجربه کاربری مطلوبی را رقم میزند. وجود اپلیکیشنهای توسعه یافتهای که کاربردهای مشترکی میان دستگاههای اپل داشته باشد، کاربر پسند است. اما باید به این نکته هم توجه داشت که این اپلیکیشنها به سختی قابلیت ارتباط با دستگاه پلتفرمهای دیگر غیر از ios را دارند.
-
Ui/ Ux بی عیب و نقص
رابط کاربری و تجربه کاربری، هر دو در اپلیکیشنهای پلتفرم ios حرف اول را میزند. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، اپل هیچ گاه برای تکمیل خدمات خود از شرکتهای دیگر کمک نمیگیرد. به همین علت رابطه بین نرم افزار و سخت افزار در دستگاههای ios به خوبی سازماندهی شده است. سرعت بالا، طراحی فوق العاده و امنیت بالا از دیگر عوامل دخیل در Ui/ Ux بی عیب و نقص ios هستند.
معایب توسعه اپلیکیشن ios
تفاوتهای زیادی میان سیستم عامل اندروید و سیستم عامل ios وجود دارد. این تفاوتها، توسعه اپلیکیشن را برای بعضی افراد آسان و برای برخی دیگر دشوارتر میکند. برای مثال دستگاههای ios به قابلیت جمع آوری زباله مجهز نیستند که باعث میشود مدیریت حافظه برای کاربران اپل مشکل باشد. اینجاست که اهمیت ارائه اپلیکیشنهایی با حجم کم آشکار میشود.
-
قوانین توسعه اپلیکیشن ios
ios قوانین سختگیرانهای برای انتشار و توسعه اپلیکیشن دارد؛ البته این سختگیری، بیشتر به نفع کاربران است. برای مثال پس از تضمین کیفیت و تایید عملکرد صحیح، اپلیکیشن باید مورد تایید کارشناسان اپل هم قرار بگیرد. از طرفی دیگر در برخی مراحل توسعه اپلیکیشنهای اپل، الزاما به رایانه مک نیاز است. این قوانین و محدودیتهای اعمال شده از سمت اپل، کار را برای بسیاری از توسعهدهندگان دشوار میکند.
-
انتشار برنامه
انتشار اپلیکیشنهای ios در اپ استور و بعد از تایید متخصصان اپل انجام میشود. در ابتدا باید محتوای اپلیکیشن توسعه یافته به دقت مورد بررسی قرار گیرد و تنها پس از تایید، اجازه انتشار اپلیکیشن داده میشود. البته اغلب توسعهدهندگان ios، نسبت به پر زحمت و زمان بر بودن این فرآیند گلهمند هستند.
-
سفارشی سازی
برخلاف اندروید، امکان سفارشی سازی در ios بسیار محدود است. پلتفرم ios محدودیتهای زیادی اعمال میکند و اجازه دسترسی و تغییر دادههای سیستم عامل را به اپلیکیشنها نمیدهد. برخلاف کاربران اندروید که میتوانند تنها با بارگیری یک اپ، تم و فونت دستگاهشان را کاملا تغییر دهند؛ امکان چنین تغییری برای کاربران ios یک رویاست!
مقایسه پلتفرم اندروید و ios
اگر قصد رقابت در دنیای توسعهدهندگان اپلیکیشن را دارید، باید به خوبی با تفاوت توسعه اپلیکیشن اندروید و ios آشنا باشید. مثلا اپل تمرکز خود را روی امنیت محصول گذاشته و از طراحی پیچیده صفحه نمایش کاسته است. اندروید برخلاف اپل امنیت کمتری داشته و امکان شخصی سازی و تغییر ظاهر صفحه نمایش را فراهم کرده است.
-
چشم انداز آینده
پیش بینی چشم انداز آینده برای پلتفرمهای اندروید و ios، یکی از دشوارترین کارهای ممکن است. برای این کار نمیتوان به تنهایی به آمار و ارقام اکتفا کرد. دستگاههای اندروید نزدیک به سه چهارم سهم فروش جهانی را در دست دارند. با این حال، رشد گسترده و افزایش محبوبیت اپل رقابتی سخت و غیرقابل پیش بینی میان اندروید و اپل در آینده را نشان میدهد.
امروز یکم بیشتر مطالعه کن : کسب درامد از اپلیکیشن
-
درآمد
آمارها نشان میدهد درآمد توسعهدهندگان از ارائه اپلیکیشنها در اپ استور بسیار بیشتر از درآمد توسعهدهندگانی است که اپلیکیشن خود را در بازارهای اپ اندروید ارائه میکنند. چرا که کاربران دستگاههای اپل معمولا جوانتر هستند و میل بیشتری به خرید برنامه و پرداختهای درون برنامهای دارند.
-
مخاطبین هدف یا پرسونای مخاطب
از تفاوت میان پلتفرمهای اندروید و ios، میتوان به جامعه آماری گوناگون این دو پلتفرم اشاره کرد. کاربران اندروید افراد مسنتر هستند که همگام بودن با تکنولوژی برایشان اهمیت کمتری دارد؛ یا افراد خردسالی که برای اهداف آموزشی از گوشیهای میان رده با قیمت اقتصادیتر استفاده میکنند. پس اگر قصد ساخت برنامهای با گروه هدف خاص را دارید، حتما به این نکته توجه کنید و در هنگام انتخاب پلتفرم مناسب به تفاوت توسعه اپلیکیشن اندروید و ios نگاه ویژه داشته باشید.
-
بودجه و مدت زمان مورد نیاز
مدت زمان مورد نیاز برای توسعه یک اپلیکیشن، به صورت مستقیم به زبان برنامه نویسی به کار برده شده دارد. زبان برنامه نویسی مورد استفاده برای توسعه اپلیکیشنهای ios، سوییفت است که کار کد نویسی کمتری دارد؛ بنابراین توسعه اپهای اپل با سرعت بیشتر و در مدت زمان کمتری انجام میشود. علاوه بر اینها، هزینه اولیه و دستمزد برای توسعه اپهای اندروید به شکل معناداری بیشتر است.
-
نگهداری اپلیکیشن
کاربران اندروید نسبت به کاربران ios، تمایل کمتری به بروزرسانی و نصب نسخههای جدید سیستم نشان میدهند. بروزرسانی نکردن سیستم باعث میشود که در روند اجرا برنامهها، اختلال به وجود بیاید. بنابراین توسعهدهندگان اندروید زمان و بودجه بیشتری را صرف نگهداری و به روز ماندن اپلیکیشن میکنند. این اختلال برای کاربران اپل کمتر پیش میآید و توسعهدهندگان را از صرف هزینههای بیشتر بینیاز میکند.
امروز یکم بیشتر مطالعه کن : امنیت اپلیکیشن
-
امنیت
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، کلوز سورس بودن پلتفرم ios نقش موثری در افزایش امنیت دستگاههای اپل ایفا میکند. عدم دسترسی آزاد به کدهای درون برنامهای باعث میشود که این دستگاهها از حملات سایبری در امان بمانند. بی شک پلتفرم ios حرف اول را در نگهداری ایمن از دادههای کاربر و اطلاعات شخصی میزند.