هاست چیست ؟ انواع هاست و تفاوت آن با سرور

نوشته شده در 23 مهر 1402
زمان مطالعه: 15 دقیقه
host چیست

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

واقعاگر بخواهیم راه اندازی سایت را با ساختن یک ساختمان مقایسه کنیم، به جرئت می‌توان در جواب هاست چیست گفت که هاست زمین و فضای خالی‌ است که قرار است سایت خود را بر روی آن بنا کنیم. شما برای داشتن یک سایت خوب باید ابتدا هاست مناسبی را انتخاب کرده و پس از آن، به دنبال مصالح خود بروید. مصالح را می‌توان به مانند سیستم مدیریت محتوا در نظر گرفت و همچنین قالب را چارچوب‌ها و آهن‌هایی یک ساختمان دانست.

هدف ما در این نوشته از ویرا، بررسی ماهیت هاست خواهد بود و در گوشه و کنار آن نیز موضوعات دیگر را به شکلی گذرا بررسی خواهیم کرد.

Trulli

تایید شده توسط ویرا

سرور چیست؟

برای آن که بتوانیم پاسخ درستی به سوال سرور چیست بدهیم، ابتدا باید نقش سرور را به خوبی شناسایی کرده و آن را با دقت بررسی کنیم.

سرور به صورت خلاصه، به سیستمی گفته می‌شود که خدمات خود را به سیستم یا کاربر دیگری ارائه دهد. در اینجا سرور نقش منبع را ایفا کرده و به سیستم‌های دیگر کمک‌رسانی خواهد کرد. پاسخ دادن به درخواست‌ها و نیازهای دستگاه‌های دیگر بر عهده سرور خواهد بود و به دستگاه‌های متصل به سرور، کلاینت گفته می‌شود.

سرور یک دستگاه یا نرم‌افزار است که درخواست‌ها را از سمت کاربران یا دیگر دستگاه‌ها دریافت کرده و به آن‌ها پاسخ می‌دهد. به طور کلی سرور وظیفه ارائه خدمات مختلفی از جمله میزبانی وب‌سایت‌ها، پست الکترونیک، ذخیره‌سازی داده‌ها، پایگاه‌های داده و غیره را بر عهده دارد.

درواقع سرور تعریف ثابتی دارد؛ اما استفاده‌ها از آن بسیار مختلف بوده و همین مسئله سبب پیچیده شدن تعریف آن خواهد شد.

هاست چیست؟

همانطور که در بخش‌های ابتدایی به توضیح این مسئله پرداختیم، هاست به مانند زمین بازی است که قرار است سایت خود را بر روی آن بنا سازیم. برای طراحی سایت، افراد باید از شرکت‎‌های ارائه دهنده خدمات، فضای مورد نیاز خود را در اینترنت خریداری کرده و بر اساس آن، سایت خود را بسازند. بدون استفاده از هاست ساخت سایت غیرممکن خواهد بود و افراد نمی‌توانند سایت را بر روی فضایی که وجود ندارد بنا کنند.

هاست به مکانی اشاره دارد که فایل‌های یک وب‌سایت را در خود نگهداری می‌کند و این امکان را فراهم می‌کند تا وب‌سایت در دسترس مخاطبان قرار گیرد.

به دلیل مجازی و ابری بودن این فضا، اغلب افراد در پاسخ دادن به پرسش Host چیست با مشکلات ریز و درشتی مواجه می‌شوند. خوشبختانه شرکت‌های بسیار زیادی در دنیا بر روی این مسئله در حال کار کردن هستند و شما می‌توانید سایت خود را بر روی هر هاستی بنا سازید.

 

فضای میزبانی وب

 

تفاوت هاست و سرور چیست؟

هاست در معنی لغوی به معنای میزبان است و این مفهوم را به خوبی می‌توانیم در یک سایت نیز مشاهده کنیم. هاست بستری است که سایت بر روی آن بنا خواهد شد و برای درست کردن سایت، استفاده از هاست امری کاملا بدیهی خواهد بود. از سوی دیگر، هاست وظیفه‌ای در قبال انجام امورات مختلف ندارد و نمی‌تواند به نیازهای یک سایت، پاسخ دهد. برای پاسخ دادن به نیازهای سایت، نیاز به سرور خواهیم داشت.

سرورها سیستم‌هایی قوی و 24 ساعته هستند که خدمات مختلف مانند آنلاین بودن سایت و غیره را به ما ارائه می‌دهند. در ابتدای مسیر طول و دراز برنامه نویسی، اشتباه گرفتن هاست و سرور امری عادی محسوب می‌شود و بسیاری از تازه واردان به دنیای کامپیوتر این اشتباه را مرتکب خواهند شد؛ اما با گذشت زمان و قرار گرفتن در موقعیت‌های مختلف، افراد می‌توانند به سادگی این دو را از یکدیگر تمایز داده و کاربرد هرکدام را به شکلی جداگانه مطالعه کنند.

به طور خلاصه، هاست به مکانی اشاره دارد که فایل‌های یک وب‌سایت را در خود نگهداری می‌کند و ممکن است یک سرور باشد یا از سرویس‌های سروری بهره‌مند باشد. سرور به عنوان یک دستگاه یا نرم‌افزار مسئول ارائه خدمات مختلف از جمله هاستینگ وب‌سایت‌ها است.

چرا داشتن هاست باکیفیت اهمیت دارد؟

برای آن دسته از افراد که به تازگی درباره هاست اطلاعات کسب کرده‌اند و هنوز به طور دقیق نمی‌دانند که باید چه پاسخی به سوال هاست چیست بدهند، درک تفاوت میان هاست‌های مختلف بسیار سخت بوده و معمولا نمی‌توانند انتخاب درستی داشته باشند.

تفاوت میان هاست با کیفیت و هاست معمولی، درست به مانند تفاوت میان بسترهای مختلف زمین برای بنا کردن یک ساختمان خواهد بود. در صورتی که فضای میزبانی وب مناسبی نداشته باشید، نمی‌توانید ساختمان خوبی را بنا کنید و سایت شما نیز با مشکلات ریز و درشت مختلفی روبرو خواهد شد. در صورتی که هاست شما شلوغ باشد و ظرفیت آن نیز کم باشد، ممکن است با مشکلاتی مانند کرش کردن سایت یا کند شدن سرعت مواجه شوید.

  • سرعت بارگذاری وب‌سایت و کاهش زمان لود وب‌سایت از وظایف یک هاست خوب است.
  • سرعت بالا به رتبه‌بندی بهتر در موتورهای جستجو کمک می‌کند.
  • هاست باکیفیت، تضمین می‌کند که وب‌سایت شما به صورت پیوسته در دسترس کاربران باشد.
  • یک هاست مناسب و خوب، امنیت وبسایت را فراهم می‌کند تا در برابر حملات مخرب، نفوذها و دیگر تهدیدات امنیتی مقاوم باشد.
  • هاست باکیفیت باید قابلیت پشتیبانی از ترافیک بالا را دارد.
  • هاست باکیفیت از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف، پایگاه‌های داده و ابزارهای توسعه وب پشتیبانی می‌کند.

مسائل یاد شده تنها بخشی از دلایل اهمیت هاست هستند و برای داشتن سایتی خوب، باید به این مسئله دقت کنیم.

در صورتیکه نیاز به خدمات سئو سایت دارید، متخصصان ویرا آماده بررسی و آنالیز وب‌سایت شما هستند.

 

هاست با کیفیت

 

ویژگی‌های سخت افزاری سرور

هاست فضایی است در میان ناکجا آباد اینترنت و به همین دلیل نمی‌توان ویژگی سخت افزاری مناسبی را برای آن مشخص نمود. از سوی دیگر سرور را ما می‌توانیم به عنوان یک شیء فیزیکی به شکلی کامل مشاهده کرده و آن را بررسی کنیم.

سرورها نیز درست به مانند دیگر ابزارهای امروزی و سخت افزارها، باید از ویژگی‌های مختلفی برخوردار باشند و داشتن یک سرور به تنهایی، نمی‌تواند برای ما کافی بوده و امورات ما را به جلو ببرد.

  • سرعت و امنیت بالا، آپتایم مناسب
  • پهنای باند
  • پشتیبانی دائمی و 24 ساعته
  • مقیاس پذیری

از جمله مواردی هستند که در یک سرور باید وجود داشته باشند و نبود آن‌ها می‌تواند سرور را با مشکل مواجه کرده و ما را درباره آینده سایت، مشکوک سازد.

در هنگام انتخاب هاست باید به چه نکاتی دقت کنیم؟

برای پاسخ به این سوال بهتر است تا در اولین قدم نکات مختلفی که از جمله ویژگی‌های یک هاست محسوب می‌‎شوند را با یکدیگر بررسی کرده و هرکدام از آن‌ها را مطالعه کنیم.

فضای هاست (Disk Space)

فضای هاست باید با نوع سایت و فضای مورد نیاز شما همخوانی داشته باشد. به عنوان مثال اگر به دنبال داشتن سایتی خوب هستید، باید در اولین قدم حدس درستی نسبت به فضای مورد نیاز داشته باشید. اگر سایت شما سایت کوچکی است و مطالب کمی بر روی آن قرار می‌گیرد، می‌توانید فضای هاست خود را کم در نظر بگیرید؛ اما در صورتی که احساس می‌کنید سایت شما پتانسیل تبدیل شدن به یک سایت بزرگ را دارد، بهترین کار خرید هاستی با فضای زیاد خواهد بود.

فضای هاست بر اساس مطالب، عکس‌ها، فیلم‌ها و به کل فایل‌های بارگذاری شده توسط شما در اینترنت مرتبط خواهد بود و هر چه فایل بیشتری برای آپلود داشته باشید، به فضای بیشتری نیاز خواهید داشت.

پهنای باند (Bandwidth)

پهنای باند عاملی است که سرعت سایت را برای ما مشخص کرده و آن را تعیین خواهد کرد. هر چه پهنای باند ما بیشتر باشد، افراد بیشتری می‌توانند به صورت همزمان از سایت استفاده کنند و این مسئله ریسک بروز مشکلاتی همچون سرعت پایین را از بین خواهد برد.

اگر قرار است تا سایتی پر بازدید داشته باشید و به واسطه آن کسب درآمد کنید؛ پیشنهاد ما به شما این است که سایت خود را با استفاده از پهنای باند بسیار زیادی ایجاد نمایید. این مسئله از بروز مشکلات مختلف جلوگیری می‎کند.

کنترل پنل (Control panel)

هاست‌ها نیز درست به مانند دیگر اجزا و بخش‌های یک سیستم نرم افزاری یا حتی سخت افزاری، می‌توانند دچار مشکل شوند. در صورتی که این سیستم‌ها با مشکلات ریز و درشتی مواجه می‌شوند، باید از طریق کنترل پنل به ریشه آن‌ها بپردازیم.

این مسئله تنها فایده کنترل پنل نبوده و ما می‌توانیم با استفاده از آن، ویژگی‌های مختلف هاست را تغییر داده و آن را بر اساس سلیقه و نیاز خود تنظیم کنیم.

 

کنترل پنل هاست

 

افزودن دامین (Addon domain)

افراد می‌توانند بر اساس نیاز خود و بر اساس آن که چه نوع هاستی را انتخاب کرده‌اند، به سایت خود دامین‌های مختلفی را اضافه کنند. (ما در یک مقاله به صورت کامل در مورد دامنه چیست توضیح داده‌ایم.)

اهمیتی ندارد که سایت شما قرار است سایت بسیار بزرگی باشد یا قصد دارید تا سایت خود را در حد یک صفحه شخصی کوچک نگاه دارید، در هر صورت این شما هستید که می‎‌توانید به روش‌های مختلف سایت خود را مرتب کرده و از دامین‌ها در زمینه‌های مختلف و متفاوتی استفاده کنید.

بهتر است تا در انتخاب هاست، به مسئله افزودن دامین دقت کافی داشته باشید.

آپ تایم (Up time)

اغلب هاست‌ها زمانی مشخص و تعیین شده را برای خود در نظر دارند و هاست نمی‌تواند بیش از آن زمان، سایت را در حالت آنلاین نگاه دارد. به این ویژگی آپ تایم گفته می‌شود و هر چه آپ تایم سایت ما بیشتر باشد، مدت زمان آنلاین و قابل استفاده بودن آن نیز بیشتر و بیشتر خواهد شد.

برای مشاهده میزان آپتایم بودن هاست می‌توانید سایت خود را در uptimerobot.com ثبت کنید.

وجود آپ تایم کوتاه برای سایت، به نوعی مرگ زود هنگام آن را رقم خواهد زد. اغلب تایمی که در یک هاست وجود دارد مربوط به مسائل کیفی خواهد بود و شما می‌توانید با خرید هاستی مناسب و باکیفیت، آپ‌تایم سایت خود را تا حد ممکن افزایش داده و به بهترین شکل ممکن به افراد گوناگونی که روزانه به سایت شما سر می‌زنند، خدمات ارائه دهید.

بکاپ گیری (Back up)

هرچه امنیت سایت و هاست بالاتر باشد، احتمال از دست رفتن اطلاعات در آن کمتر می‌شود؛ اما این مسئله بدین معنا نیست که احتمال از دست رفتن اطلاعات می‌تواند صفر باشد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، بهتر است تا سایت خود را بر روی هاست‌هایی با قدرت بکاپ‌گیری بالا بنا کنید.

امنیت بالا (security)

امنیت مقوله‌ای پیچیده و چند وجهی در استفاده از سایت محسوب می‌شود. امنیتی که هاست در تامین آن نقش دارد، مربوط به دیگر بخش‌ها نیز خواهد بود و در صورتی که سایت شما در این بخش مشکل داشته باشد، شما نمی‌توانید استفاده درستی را از سایت خود ببرید.

بالا بودن امنیت علاوه بر آن که از دسترسی دیگران به فایل‌های مخفی فایل شما جلوگیری می‌کند، سبب بالا بودن دائمی آن نیز شده و از بروز هرگونه خرابی در سایت جلوگیری خواهد کرد.

در صورتی‌که شما از وردپرس استفاده می‌کنید مطلب افزایش امنیت وردپرس از ویرا  برای شما مفید خواهد بود.

 

امنیت هاست

 

ویژگی‌های نرم افزاری هاست

مطالعه ویژگی‌های هاست از نظر نرم افزاری امری بسیار واجب و حیاتی است و برای یافتن پاسخ این سوال که هاست چیست، به این بررسی نیاز خواهیم داشت.

سیستم مدیریت محتوا (CMS)

CMS‌ها مانند WordPress، Joomla، و Drupal این امکان را فراهم می‌کنند تا شما بتوانید محتوای وب‌سایت خود را به راحتی مدیریت کنید. این سیستم‌ها بر اساس نیازهای کاربران مختلف ارائه می‌شوند و کمک می‌کنند تا بدون نیاز به دانش فنی عالی، وب‌سایت مدیریت شود.

پنل کنترل (Control Panel)

پنل‌های کنترل معروف مانند cPanel ،direct admin ،Plesk به کاربران این امکان را می‌دهند تا به راحتی تنظیمات سرور خود را مدیریت کنند. این ابزارها امکاناتی برای مدیریت دامنه‌ها، پست الکترونیک‌ها، پایگاه داده‌ها، و سایر امکانات را فراهم می‌کنند.

پشتیبانی از زبان‌های برنامه‌نویسی

هاست باید از زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف پشتیبانی کند؛ که شامل PHP، Python، Ruby و زبان‌های دیگر است. این ویژگی مهم است زیرا به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد از زبان‌های مورد علاقه‌شان برای توسعه برنامه‌ها استفاده کنند.

پشتیبانی از پایگاه داده

پشتیبانی از سیستم‌های مدیریت پایگاه داده (DBMS) مانند MySQL ،PostgreSQL و MongoDB بسیار مهم است. این امکان را فراهم می‌کند تا برنامه‌ها و وب‌سایت‌ها از پایگاه داده‌های پیچیده استفاده کنند.

ابزارهای امنیتی

ویژگی‌های امنیتی مانند SSL/TLS، فایروال و سیستم‌های تشخیص نفوذ بر روی سرور اجباری هستند تا اطلاعات کاربران و اطلاعات حساس محافظت شود.

سیستم عامل سرور

نوع سیستم عامل مورد استفاده بر سرور نیز مهم است. سرورها معمولاً از سیستم‌عامل‌های متنوعی مانند Linux، Windows Server و BSD استفاده می‌کنند.

سرویس‌های افزودنی

امکانات افزودنی مانند نسخه پشتیبان گیری خودکار، ابزارهای آمار و تحلیل، سیستم‌های مدیریت DNS، و امکانات مشابه می‌توانند تجربه مدیریت وب‌سایت را بهبود بخشند.

پشتیبانی از تکنولوژی‌های نوین

پشتیبانی از تکنولوژی‌های جدید مانند HTTP/2، HTTP/3، و TLS 1.3 می‌تواند به بهبود عملکرد و امنیت وب‌سایت کمک کند.

انواع هاست

دسته بندی و تقسیم هاست‌ها به دسته‌های مختلف، می‌تواند در ذهن ما ماهیت هاست را دچار تغییر کرده و سبب گیج شدن ما شود. هاست‌های مختلفی در انواع گوناگون در اینترنت وجود دارد و این مسئله سبب شده تا نتوانیم پاسخ درست و ثابتی به این سوال که هاست چیست بدهیم.

هاست اشتراکی

هاست اشتراکی نوعی از هاست است که چندین کاربر می‌توانند به صورت همزمان از آن استفاده کنند. استفاده از این نوع از هاست سبب می‌شود تا کاهش بسیار مناسبی در هزینه‌ها ایجاد شود و از سوی دیگر، می‌توان از منابع و فضای سرور استفاده بسیار بهتر و کاربردی‌‌تری داشت.

برای مشاغل ساده و کوچک، بهترین گزینه برای شما استفاده از هاست اشتراکی خواهد بود تا آن زمانکه بتوانید پاسخ مناسبی برای وب‌سایت داشته باشید. بیشتر شرکت‌هایی که خدمات طراحی سایت ارائه می‌دهند، برای کسب و کار‌های نوپا و کسانی که بدنبال سفارش طراحی سایت فروشگاهی هستند هاست اشتراکی را به مشتریان پیشنهاد می‌دهند.

 

هاست اشتراکی

 

هاست اختصاصی

هاست اختصاصی درست در نقطه مقابل هاست اشتراکی قرار دارد. هاست‌های اشتراکی فضا را بین چندین کاربر تقسیم می‌کنند و همین مسئله ممکن است در برخی از موارد سبب کاهش سرعت شده یا فضای کمی را به برخی از آن‌ها ارائه دهند.

برای شرکت‌های بزرگ‌تر و شرکت‌هایی که به دنبال داشتن فضای زیادی هستند، استفاده از سرور و هاست اختصاصی بهترین گزینه ممکن خواهد بود. استفاده از سرور اختصاصی سبب دسترسی راحت‌تر به Root سرور خواهد بود و این مسئله به ما در داشتن یک سیستم یکپارچه، کمک‌رسانی می‌‎کند.

هاست مجازی

استفاده از این نوع از هاست یکی از روش‌های بسیار جالب توجه در زمینه ساخت هاست محسوب می‌شود. سرور مجازی نوعی از میزبانی محسوب می‌شود که در آن، یک سرور فیزیکی با دیگر افراد به اشتراک گذاشته می‌شود. نکته جالب درباره این هاست این است که شما به تعداد کاربران خود، می‌توانید فضای مجازی تولید کنید و اطلاعات شما در فضای مخصوص ابری نگهداری خواهد شد.

تفاوت این نوع از هاست با هاست‌های اشتراکی این است که هاست مجازی فضا و منابع سرور را استفاده نخواهد کرد و به همین خاطر می‌توانیم به شکل بهتری از آن استفاده کنیم.

هاست ابری

زمانی که چندین سرور متکی به وب داشته باشیم و بخواهیم تا آن‌ها را به یکدیگر متصل کرده و به وسیله آن‌ها هاست مناسبی داشته باشیم، می‌توانیم از هاست ابری استفاده کنیم. احتمال بروز مشکل و خرابی در هاست ابری بسیار پایین بوده و عدم وجود بخش فیزیکی، می‌تواند دردسرهای مختلف مربوط به آن را کاهش دهد

 

هاست ابری

 

چرا استفاده از هاست رایگان مناسب نیست؟

در موارد بسیار زیادی افراد به دنبال تاسیس سایت‌های کوچک و ساده هستند؛ سایت‌هایی که صرفا نیازهای ساده و کوچک را برآورده ساخته و نیازی به آپدیت کردن مداوم آن‌ها نباشد. این دسته از افراد ترجیح می‌دهند تا از هاست‌های رایگان برای ساخت سایت استفاده کنند و این مسئله می‌تواند منجر به بروز مشکلات ریز و درشت زیادی در سیستم کاری شما شود.

از سوی دیگر، در بسیاری از موارد امنیت هاست‌های رایگان بسیار پایین بوده و افراد نمی‌توانند نسبت به امنیت سیستم خود اطمینان حاصل کنند.

تبلیغات در سایت‌‎هایی با هاست رایگان اجباری بوده و بسیاری از شرکت‌های ارائه دهنده خدمات می‌توانند از این مسائل برای مقاصد کلاهبرداری و غیره نیز استفاده کنند. در نهایت اهمیتی ندارد که سایت شما حاوی اطلاعات بسیار با ارزشی است یا که صرفا آن را برای مقاصدی ساده‌تر و عمومی‌تر استفاده می‌کنید؛ تهیه هاست رایگان ریسکی است که به جان خریدنش ارزشی ندارد و معایب آن بسیار بیشتر از محاصن آن خواهد بود.

3/5 - (1 امتیاز)
سخن نهایی
وقتی که از دور به مسائلی مانند هاست و سرور نگاه می‌کنیم، می‌توانیم به راحتی پاسخی کوتاه و مناسب برای این پرسش که هاست چیست داشته باشیم، اما هر چه دقت ما به این مسائل بیشتر می‌شود و بیش از پیش سعی می‌کنیم تا درباره آن اطلاعات کسب کنیم، جزئیات آن نیز افزایش پیدا کرده و کار برای ما سخت‌تر و سخت‌تر می‌گردد. یافتن هاست مناسب، تامین سروری خوب و البته پیدا کردن بهترین نسخه هاست برای ما، از جمله عواملی هستند که این موضوع را با چالش مواجه کرده و زندگی کاریما را نسبت به قبل با دگرگونی‌های مختلفی مواجه می‌سازند. اگر می‌خواهید تا سایت خوبی را برای خود تاسیس کنید، بهتر است تا پایه‌های آن را به بهترین شکل ممکن پایه‌ریزی نمایید تا از احتمال بروز هرگونه پشیمانی و نگرانی در آینده کم کرده و خیالی راحت را در این زمینه داشته باشید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *