یکی از جمله اصلیترین مشکلاتی که بسیاری از وب سایتها به خصوص وب سایتهایی که یک متخصص سئو از ابتدای شروع فعالیت آنها بر روی انجام امورشان نظارت نداشتهاست با آن دست و پنجه نرم میکنند، کنیبالیزیشن است. در این بخش از ویرا قصد داریم تا در خصوص همنوع خواری در وب سایت اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم از این رو پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تایید شده توسط ویرا
کنیبالیزیشن یا همنوع خواری چیست؟
هر زمان بر روی وب سایتی در موضوع واحد دو یا چند صفحه یکسان ایجاد شود اصطلاحا کنیبالیزیشن رخ دادهاست. به تعریفی دیگر هرگاه دو یا چند صفحه از سایت بر روی کسب رتبه در یک عبارت کلیدی خاص با هم به رقابت بپردازند، کنیبالیزیشن رخ دادهاست. این کار سبب میشود تا هیچ یک از صفحات ایجاد شده به دلیل عدم تمرکز قدرت بر روی آنها در نهایت رتبه مطلوبی کسب نکرده و در نتایج گوگل دیده نشوند.
روشهای شناسایی کنیبالیزیشن
روشهای مختلفی برای شناسایی کنیبالیزیشن وجود دارد که در ادامه به بررسی مهمترین و کاربردیترین آنها خواهیم پرداخت.
تشخیص کنیبالیزیشن با استفاده از گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول اصلیترین ابزاری است که هر وب مستری میبایست به آن تسلط کافی را داشته باشد. با استفاده از این ابزار شما میتوانید به راحتی در عرض چند ثانیه صفحاتی که با یکدیگر در کسب رتبه در یک نتیجه رقابت میکنند را شناسایی کنید.
کافی است در بخش پرفورمنس از منوی بالا بر روی بر روی new کلیک کرده و سپس گزینه query را انتخاب کنید. سپس عبارتی که قصد بررسی آن را دارید را وارد کنید. در پایین نمودار، به تب pages بروید و صفحاتی که گوگل آنها را در این کوئری خاص شناسایی کردهاست، مشاهده کنید. با بررسی میزان ایمپریشن و کلیکی که هر یک دریافت کردهاند و همچنین بررسی لینکی که هماکنون در گوگل دارای رتبهاست میتوانید متوجه وجود کنیبالیزیشن در سایت خود شوید. لازم به ذکر است که طبیعیترین حالت این است که در این قسمت تنها یک لینک از سایت خود را مشاهده نمایید.
استفاده از تکنیک Site: برای تشخیص کنیبالیزیشن
از تکنیک site: دو نقطه نیز برای موارد مختلفی استفاده میشود که یکی از آنها پیدا کردن کنیبالیزیشن در سایت است. شما میتوانید قبل از آدرس سایت خود site: را وارد نمایید تا نتایجی که گوگل از سایت شما شناسایی کردهاست در لیست نتایج گوگل ظاهر شود. با بررسی هر یک از این صفحات میتوانید به راحتی نسبت به پیدا کردن صفحاتی که با سایر صفحات کنیبال شدهاند اقدام کنید.
روشهای رفع کنیبالیزیشن
روشهای مختلفی برای رفع کنیبالیزیشن وجود دارد که بسته به پروژه و حوزه کاری میتوان از هر یک از آنها و یا ترکیبی از دو یا چند موردشان استفاده نمود.
حذف و ریدایرکت کردن صفحات با استفاده از ریدایرکت 301
یکی از جمله راحتترین و دم دستیترین کارهایی که بسیاری از متخصصین سئو پس از کشف صفحات کنیبالیزیشن انجام میدهند، این است که صفحاتی که بازدید و رتبه کمتری دارند را حذف و بر روی صفحهای که بازدید و رتبه بهتری دارد توسط استتوس کد 301 ریدایرکت میکنند. اگر قصد چنین کاری دارید، پیشنهاد میکنیم مطالب مفید صفحهای که قرار است حذف شود را به صفحهای که بر روی سایتتان باقی میماند منتقل کنید تا محتوای کاملتری داشته باشد.
بازبینی در لینکسازی داخلی و خارجی
یکی دیگر از روشهایی که میتوان کنیبالیزشن را به کمک آن حل نمود، کمک گرفتن از سئو خارجی و لینکسازی است. شما میتوانید با لینکسازی بیشتر بر روی صفحه درستی که قصد دارید در نتایج گوگل دیدهشود، توجه گوگل را به سمت آن سوق دهید. بدین ترتیب، سایر صفحات که به دلیل اینکه قدرتی از طریق سئو خارجی به صورت مستقیم به آنها نمیرسد، از نظر گوگل ضعیفتر تلقی شده و دیگر در نتایج دیده نشوند.
حل مشکل کنیبالیزیشن با استفاده از تگ کنونیکال
کنونیکال کردن صفحات کنیبال شده بر روی صفحه مرجع یکی دیگر از کارهایی است که برای رفع کنیبالیزیشن بر روی سایتها انجام میشود. در این شرایط صفحههای مازاد حذف نمیشوند و تنها با استفاده از تگ کنونیکال اعتبار آنها به صفحه مرجع منتقل میشود. از جمله مزایای این کار میتوان به کاهش صفحات حذف شده و کاهش ریدایرکتهای صورت گرفته بر روی سایت اشاره کرد. همچنین معایبی که برای این روش میتوان در نظر گرفت، این است که تگ کنونیکال نسبت به ریدایرکت تاثیرگذاری زمان بیشتری داشته و مدتی زمان میبرد تا اعتبار صفحات به صفحه مرجع منتقل شود.
استفاده از تگ Noindex و مسدود کردن صفحه برای رباتهای گوگل
یکی دیگر از روشهای مقابله با کنیبالیزیشن استفاده از تگ نو ایندکس است. با استفاده از این تگ، شما به گوگل این دستور را میدهید که صفحه مربوطه را ایندکس نکند و با وجود حضور این صفحه بر روی سایت، آن را در نتایج خود درج نکند. در این شرایط گوگل تنها صفحه مرجع که تگ کنونیکال ندارد را شناسایی و ایندکس میکند.
تگ کنونیکال یا تگ نو ایندکس؟ کدام یک برای مقابله با کنیبالیزیشن گزینه بهتری هستند؟
یکی از سوالاتی که بسیاری از افراد در خصوص مبارزه با کنیبالیزیشن مطرح میکنند، این است که میان تگ کنونیکال و تگ نو ایندکس کدام یک برای مقابله با کنیبالیزیشن گزینه بهتری است؟ در این خصوص بایستی گفت که تفاوت زیادی ما بین این دو تصمیم وجود ندارد؛ اما باید دقت داشته باشید که تگ نو ایندکس یکی از تگهایی است که دستورات حتمی به گوگل ارسال میکند .
تگ کنونیکال صرفا برای گوگل به عنوان یک پیشنهاد دیدهمیشود که میتواند به آن عمل نکند و یا مطابق با خواسته شما به صفحهای که خواستهاید کنونیکال صورت نگرفته و به طور اتوماتیک توسط گوگل به صفحه دیگری کنونیکال صورت گرفتهباشد. این در حالی است که با استفاده از تگ نو ایندکس در هر صفحهای، آن صفحه به طور قطع ایندکس نمیشود.
تفاوت کنیبالیزیشن با محتوای تکراری Duplicate content چیست؟
یکی دیگر از سوالات مهمی که در این خصوص پرسیدهمیشود این است که تفاوت میان کنیبالیزیشن و داپلیکیت کانتنت در چیست؟ در زمانی که وب سایتی از محتوای تکراری (Duplicate content) رنج میبرد، یعنی یک یا تعدادی از صفحات آن دارای محتوای کپی هستند. حال این محتوای کپی میتواند کپی شدهی محتوای سایر سایتها در سایت شما باشد، یا اینکه محتوای یونیکی نوشتهاید اما از آن در تعداد صفحات زیادی استفاده کردهاید و صفحه مرجع شما مشخص نمیباشد.
این در حالی است که زمانی که صحبت از کنیبالیزیشن به میان میآید، بیشتر در خصوص تارگتی است که محتواها برای رسیدن به آن نوشتهشدهاند. در این مسیر ممکن است صفحاتی که کنیبال شدهاند محتوای کاملا یونیکی هم داشته باشند، اما چون با یکدیگر بر روی کسب رتبه در یک سرچ گوگل را دارند میبایست آنها را مدیریت نمود.
چرا کنیبالیزیشن به سئو سایت آسیب میزند؟
زمانی که شما در گوگل سرچی را انجام میدهید، هر سایت میتواند یک نتیجه را به خود اختصاص دهد. اینکه سایت شما در این رتبه بندی، چه رتبهای را کسب میکند، قطعا بر اساس تلاش شما در زمینه سئو سایت خواهد بود. حال زمانی که هر سایت در هر نتیجه گوگل تنها شانس داشتن یک URL را دارد، مطمئنا دستیابی به نتایج سختتر خواهد بود. هنگامی که بر روی سایت شما کنیبالیزیشن اتفاق بیفتد، ممکن است مشکلاتی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت برای سایت شما رخ دهد.
تغییر صفحه پیشنهادی در نتایج جستجو
مطمئنا هدف شما از سئو این است که یک صفحه مشخص در گوگل برای هر عبارت در نتایج دیدهشود. زمانی که کنیبالیزیشن رخ میدهد، صفحه مرجع (همان صفحهای که شما قصد دارید رتبه بگیرد) با سایر صفحاتی که تارگت آنها نیز آن عبارت جست و جو شدهاست، به طور گردشی نمایش دادهمیشود. با توجه به اینکه هیچ یک از صفحات مرجع و جانبی کلیک مناسبی نسبت به جایگاهی که در گوگل گرفتهاند دریافت نمیکنند، در نهایت هیچ یک رتبهای نخواهند گرفت.
نوسان رتبه و جایگاه صفحات در نتایج جستجو
با توجه به اینکه گوگل به طور مشخص نمیتواند تشخیص دهد که کدام یک از صفحاتی که بر روی سایت ایجاد کردهاید صفحه مرجع و درستی است، در نتیجه رتبه و اعتباری را که میبایست به یک صفحه واحد اختصاص دهد، در بین همه آن صفحات پخش میکند. اینجاست که به دلیل اعتبار کم، رتبه ثابت و مشخصی کسب نمیشود و شاهد نوسانات بسیاری در رتبه بندی سایتتان خواهید بود.
جایگاه گرفتن یک صفحه اشتباه
گاهی پیش میآید که گوگل به جای آنکه صفحات را به صورت گردشی در سرچ عبارت مورد نظر نشان دهد، یکی از آنها را انتخاب و اعتبار حداکثری را به آن میدهد، اما آن صفحه، صفحه مرجعی که مد نظر شما بودهاست که رتبهای در گوگل کسب کند، نبوده و یکی از صفحات جانبی در گوگل رتبه گرفتهاست. اینجاست که میبایست فکر چاره بود تا رتبه دهی و صفحه مرجع به درستی در گوگل نشان دادهشوند.