وقتی صحبت از محتوای بهینهشده پیش میآید به این معناست که باید در آن همه اِلمانهای SEO رعایت شده باشد. کلمات کلیدی برای موتورهای جستجو به عنوان علامتهای نشانهگذاری عمل میکنند تا از طریق آن میزان تناسب یک محتوا با نیاز کاربران را تشخیص دهند. اگرچه در گذشته هر چقدر مقدار کلیدواژهها بیشتر بود، به سئو سایت کمک میکرد، اما حالا این روش به زیان سایت تمام میشود. به همین دلیل باید چگالی کلمه کلیدی را در زمان تولید محتوا رعایت کنید. اما مقدار کلمات برای متن چقدر باید باشد و گوگل چطور تشخیص میدهد در یک محتوا بیش از حد از کلیدواژهها استفاده شده است؟ در این مطلب به سوالات پاسخ داده شده است.
چگالی کلمات کلیدی چیست؟
چگالی کلمه کلیدی (تراکم کلمات کلیدی) به درصد استفاده از یک کلید واژه نسبت به تعداد کل کلمات محتوای یک صفحه از سایت است. در زمان بهینهسازی سایت، تولید محتوا نقش اساسی را برعهده دارد و از سوی دیگر در زمان تولید محتوا هم باید به مقدار کلمات کلیدی استفاده شده در متن توجه زیادی کنید.
تراکم کلمه کلیدی به عنوان یک فاکتور مهم در زمان تولید محتوا محسوب میشود و کارشناسان سئو نیز به آن به عنوان یک فاکتور مهم برای تشخیص کیفیت محتوا استفاده میکنند. به طوری که اگر میزان چگالی کلید واژهها زیاد باشد، ممکن است محتوا نتواند امتیاز خوبی را از کارشناس سئو دریافت کند.
اگرچه در ابتدای فعالیت مرورگرها هر چقدر میزان کلمات کلیدی در یک متن بیشتر بود، آن محتوا رتبه بهتری در نتایج جستجو دریافت میکرد، اما بیش از یک دهه است که چگالی عبارتهای کلیدی اهمیت زیادی پیدا کرده است. به طوری که استفاده بیش از حد و یا کاهش تعداد کلمات کلیدی باعث آسیب به رنک محتوا میشود. در واقع وقتی صحبت از چگالی و تراکم کلید واژهها به میان میآید، به این معناست که باید به کم یا زیاد بودن آنها توجه داشته باشید.
به همان اندازه که استفاده کم از کلمات کلیدی به کیفیت محتوا آسیب میزند، استفاده بیش از حد نیز میتواند مضر باشد.
فرمول محاسبه چگالی کلمات کلیدی چیست؟
با توجه به اینکه تعداد کلمات کلیدی در متن اهمیت زیادی دارد، باید زمان تولید محتوا با توجه به یک فرمول مشخص شده تعداد دفعات استفاده از انواع کلمه کلیدی را رعایت کنید.
تراکم کلمه کلیدی یا بهتر بگوییم تعداد دفعاتی که یک کلمه کلیدی در صفحه شما استفاده میشود باید بر تعداد کل کلمات صفحه تقسیم شود. در زیر به فرمول محاسبه تراکم کلید واژهها اشاره شده است:
(Nkr / Tkn * 100)
در این فرمول عبارت Nkr به معنای تعداد تکرار کلمات کلیدی در محتوا و Thn نیز به معنای تعداد کل کلمات به کار رفته در متن است.
شما باید تعداد دفعاتی را که از کلید واژه در محتوا استفاده میکنید، بر تعداد کل کلمات تقسیم کرده و سپس عدد بدست آمده را در 100 ضرب کنید.
برای مثال اگر Nkr یک محتوا 10 و Thn آن 1000 باشد، باید عدد 1000 را بر 10 تقسیم کرده و سپس آن را در عدد 100 ضرب کنید. در این صورت عدد 0.1 را بدست میآورید و این عدد چگالی کلمه کلیدی محتوای هزار کلمهای شما خواهد بود.
اما در کنار اینکه باید حجم کلمات کلیدی در متن را رعایت کنید، باید محل جایگذاری آن را نیز مشخص کنید که عبارتند از:
- متن اصلی
- تگ H1
- عنوان صفحه
- URL سایت
- پاراگراف آخر (نتیجهگیری)
توجه داشته باشید که نباید عبارت کلیدی را در نزدیکی هم قرار دهید و یک قسمت متن دارای تعداد زیادی کلمه کلیدی باشد و قسمت دیگر بدون کلمه کلیدی رها شود.
چرا چگالی کلمات کلیدی در سئو مهم است؟
طبق گفته کارشناسان زبده، الگوریتم های گوگل به کلمات کلیدی در محتوا توجه زیادی دارند. در واقع استفاده بهینه از عبارتهای کلیدی باعث تمایز یک صفحه از سایر صفحات میشود و حتی باعث میشود موتورهای جستجو توجه بیشتری به آن صفحه کنند. وقتی کاربران در حال جستجوی یک عبارت هستند، گوگل با توجه به تعداد کلماتی که به کار رفته است، صفحات مختلف را رتبهبندی میکنند. پس جای تعجبی ندارد که بخش زیادی از توجهات در سئو بر روی کلمات کلیدی متمرکز میشود. البته باید برای انتخاب کلمات کلیدی نیز تحقیقات انجام دهید تا محتوای تولید شده باعث افزایش تعامل کاربران و بازدیدهای صفحه شود.
در سالهای اخیر گوگل و سایر موتورهای جستجو آنقدر هوشمند عمل میکنند که بتوانند تعداد کلمات کلیدی استفاده شده در متن را به راحتی تشخیص دهند.
تکرار کلمه کلیدی یا کیورد استافینگ چیست؟
یکی از اصطلاحات رایج در مبحث سئو، کیورد استافینگ به معنای پر کردن کلمات کلیدی است. اگر در یک محتوا چگالی کلمه کلیدی را رعایت نکنید و بیش از حد یک کلمه کلیدی را در متن به کار ببرید، یکی از اصطلاحات سئو اتفاق افتاده است. هدف از این کار پر کر کردن محتوا با کلمات کلیدی برای فریب موتورهای جستجو است. برخی از وبمسترها به دنبال پر کردن صفحه با کلمات کلیدی هستند که باعث دلزدگی کاربران از متن میشود. این تاکتیک جزء حوزه سئو کلاه سیاه است که به رنک صفحه آسیب میزند.
اما با توجه به اینکه گوگل به دنبال جلب رضایت کاربران است و نمیخواهد با نارضایتی یک صفحه را ترک کنند، اگر یک محتوا تعداد زیادی کلمات کلیدی داشته باشد، از نظر Google مردود شناخته میشود و حتی آن صفحه را جریمه میکند. به طوری که رنک آن را در نتایج جستجو پایین میآورد.
مترادف، مشتقات و هم خانواده کلمه کلیدی چیست؟
مشتق کلمات کلیدی به عبارتهایی اشاره دارد که به نحوی با عبارت کلیدی همخوانی دارند. این کلمات اشکال مختلفی از یک عبارت یا کلمه هستند که میتوانید به جای کلیدواژهها از آنها استفاده کنید. همچنین باید از کلمات هم خانواده و مترادفهای یک کلمه کلیدی استفاده کنید تا مجبور به استفاده بیش از حد آن عبارت کلیدی نباشید. بنابراین کیورد دنسیتی محتوا به اندازه کافی خواهد بود.
خوشهبندی کلمه کلیدی چیست؟
هر کسی که در زمینه سئو فعالیت دارد و به خوبی میداند تولید محتوا چیست و چطور باید آن را انجام دهد، با اصطلاح خوشه بندی کلمات کلیدی (Keyword Clusters) آشنایی کافی دارد. خوشهبندی کلمات کلیدی به گروهی از کلمات گفته میشود که جستجوگران را با قصد مشابه مورد هدف قرار میدهند.
برای مثال کلماتی مثل «پردههای کتانی»، «پردههای پنجره کتانی» و «پردههای کتانی سفید» عبارتهای کلیدی متفاوتی هستند که کاربران با یک هدف یکسان (خرید پرده کتان) آنها را جستجو میکنند.
با استراتژی خوشهبندی کلمات کلیدی هم میتوانید از بالا رفتن تراکم کلمه کلیدی جلوگیری کنید. البته از قبل باید بدانید کلمه کلیدی چیست و چطور آن را خوشهبندی کنید.
معرفی ابزارهای رایگان محاسبه چگالی کلمات کلیدی
برای اینکه keyword density محتواها خود را بررسی کنید تا میزان کلمه کلیدی به کار رفته کم یا زیاد نباشد، میتوانید از ابزارهای این کار استفاده کنید که عبارتند از:
SEO Review Tools Keyword Density Checker
این یک ابزار رایگان است که میتوانید آن را روی مرورگر خود نصب کنید. با کپی کردن آدرس صفحه و تیک زدن قسمت کپچای «من یک ربات نیستم» آن را تکمیل کنید. سپس ابزار تراکم کلمه کلیدی محتوا را بررسی میکند.
اگرچه این ابزار تجزیه و تحلیل عمیق کاربرد دیگری ندارد، اما راهی عالیست برای فهم اینکه چه مقدار از کلمه کلیدی در محتوا استفاده کردهاید. در این ابزار یک هشدار رنگ وجود دارد که اگر چگالی کلمات کلیدی غیرعادی باشد، آن را با رنگ قرمز نشان میدهد. همچنین کلمات کلیدی را بر اساس تعداد کلمه برایتان تفکیک میکند تا بتوانید عبارات خاصی را حذف کنید.
SEOBook Keyword Density Analyzer
این ابزار هم به صورت رایگان در اختیارتان قرار دارد، اما باید حتما در آن ثبتنام کنید و یک حساب کاربری داشته باشید. از جمله مزیتهای این ابزار ارائه گزارشهای تراکم کلیدواژه اصلی است. ضمن اینکه میتوانید با آن کلمه کلیدی مورد نظر خود را در گوگل جستجو کنید و سپس با استفاده از همان کلمه کلیدی، دادههای پنج صفحه از رتبهبندیهای برتر را جمعآوری کنید.
با این امکان قادر به تجزیه و تحلیل خواهید بود تا ببینید کلمه کلیدی چگونه در محتوا استفاده شده است. از سوی دیگر اگر تولید محتوا به زبان انگلیسی انجام میدهید، میتوانید با کمک ابزار SEOBook اطلاعات متا را درج کنید و «کلمات توقف» مانند «does»، «a»، «the» و غیره را حذف کنید.
Copywritely Keyword Density Checker
یکی دیگر از ابزارهای بررسی keyword density است که بتوانید با آن حجم کلمات کلیدی را مشاهده کنید. اگرچه این ابزار نسبت به ابزارهای قبلی امکانات محدودتری دارد و نمیتوانید توضیحات متا را به آن اضافه کنید، اما به دلیل کاربرپسند بودن و سادگی گزینه بسیار عالی برای مبتدیان است.
افزونه Yoast
اگر روی وردپرس خود افزونه Yoast SEO را نصب کرده باشید، میتوانید مقدار کلمه کلیدی به کار رفته در متن را بررسی کنید. این افزونه حتی در مورد نزدیکی کلمات به همدیگر نیز به شما هشدار میدهد تا کلمات را در کل متن پراکنده کنید.
چهار استراتژی مهم در رعایت چگالی کلمه کلیدی
برای چگالی کلمه کلیدی در سئو (اگر میخواهید بدانید سئو چیست مطلب دیگر ما را مطالعه کنید) لازم است به چند استراتژی توجه داشته باشید:
برای کاربر محتوا بنویسید نه گوگل
محتوایی که مینویسید باید برای کاربران باشد و نه برای جلب نظر مرورگرها! در واقع وقتی شما بتوانید رضایت کاربران سایت خود را جلب کنید، مرورگرها نیز به محتوای صفحه توجه میکنند. اما وقتی فقط برای موتورهای جستجو بنویسید و چگالی کلمات را افزایش دهید، رضایت کاربران را از دست میدهید.
از مترادف های کلمه کلیدی و عبارات توصیفی آن استفاده کنید
همانطور که در بالاتر هم اشاره کردیم برای جلوگیری از تکرار از مترادفها و هم خانوادههای یک کلمه کلیدی استفاده کنید تا مجبور به افزایش کیورد دنسیتی محتوا نشوید.
از کیورد استافینگ (Keyword Stuffing) خودداری کنید
پرکردن محتوا با عبارت کلیدی به ضرر صفحه تمام میشود و رنک خود را در SERP گوگل از دست میدهید. بهتر است به جای پر کردن یک محتوا با کلمات تکراری، اطلاعات مفید در اختیار کاربران قرار دهید.