همه چیز درباره برنامه نویسی فرانت اند

نوشته شده: 25 اردیبهشت 1402
زمان مطالعه 7 دقیقه
برنامه نویسی فرانت اند

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

این روزها زمانی که بحث طراحی سایت می‌شود، ممکن است برنامه‌نویسی فرانت اند زیاد به گوشتان بخورد. بدون این شاخه از برنامه‌نویسی، ظاهر زیبای وبسایت‌های امروزی وجود نخواهد داشت؛ در ادامه مقاله ویرا در رابطه با این شغل که یکی از مشاغل پولساز امروزی محسوب می‌شود بیشتر آشنا خواهید شد.

 

Trulli

تایید شده توسط متخصصین بخش برنامه نویسی ویرا

برنامه نویسی فرانت اند چیست؟

برنامه نویسی فرانت اند، همان چیزی ا‌ست که ظاهر یا UI وبسایت را می‌سازد. تمامی المان‌ها، رنگ و متن نوشته، تصاویر، جداول و … با استفاده از زبان‌های برنامه نویسی این حوزه درون سایت قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر، هر آن چیزی که درون صفحه وب قرار دارد و برای کاربر قابل مشاهده است، توسط برنامه نویسی فرانت اند ایجاد می‌شود. پروسه فرانت اند سایت از دو بخش طراحی و توسعه رابط کاربری تقسیم می‌شود. بخش طراحی برعهده طراحان گرافیک است که با نرم‌افزارهایی مانند فوتوشاپ، فیگما و … طرحی دقیق از ظاهر سایت را ترسیم می‌کنند. در بخش توسعه، پیاده‌سازی طرح‌ها در قالب کد و با زبان‌های برنامه‌نویسی فرانت‌اند انجام می‌شود.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : فیگما چیست

 برنامه نویسی فرانت اند چیست؟

زبان های برنامه نویسی فرانت اند چیست؟

گستردگی متداول دنیای برنامه نویسی باعث شده تا شما با زبان‌های زیادی در این حوزه کدنویسی انجام دهید، اما 3 زبان اصلی که یک برنامه نویس فرانت اند حتما باید به آنها مسلط باشد، زبان‌های HTML، CSS و JavaScript هستند. این سه زبان در کنار یکدیگر، ساختار کلی و زیبایی ظاهری سایت را می‌سازند و هر کدام کاربرد خاص خود را دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. البته باید گفت که به مرور زمان، هر کدام از این زبان‌ها شامل نسخه‌های متعدد شدند؛ مثلا تایپ اسکریپت، یک نسخه ارتقاء یافته از JavaScript است که به هنگام استفاده از بعضی فریمورک‌ها کاربرد دارد.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : انواع زبان های برنامه نویسی

 

زبان برنامه نویسی HTML

این زبان برنامه نویسی فرانت اند برای ایجاد ساختار کلی وبسایت استفاده می‌‌شود. به عبارت تخصصی‌تر، HTML نه یک زبان برنامه نویسی، بلکه یک زبان نشانه گذاری است که سازنده هسته و بدنه اصلی صفحات سایت می‌باشد. منظور از زبان نشانه گذاری این است که اسکریپت نوشته شده با HTML همانند یک فایل متنی یا word است که المان‌های آن با استفاده از تگ از یکدیگر جدا شدند.

زبان برنامه نویسی CSS

کاربرد زبان CSS در برنامه نویسی فرانت اند، استایل دهی و شخصی سازی کدهای HTML است. کدهای HTML دارای ساختار ثابت و مشخصی هستند که زیبایی چندانی به سایت نمی‌بخشند. در نتیجه از زبان CSS برای تغییر ساختار و ظاهر سایت به شکلی کاربرپسند استفاده می‌شود. این زبان باعث می‌شود که خلاقیتتان در طراحی صفحات سایت محدود نشود.

زبان برنامه نویسی JavaScript

بدون زبان جاوا اسکریپت، صفحات سایت عملا مانند تصویری ثابت و غیر پویا هستند. این زبان از CSS و HTML پیچیده‌تر است و برای پویانمایی صفحات سایت استفاده می‌شود. دکمه ورود به سایت، انتقال کاربر به صفحات دیگر، خرید و فروش و … همگی با جاوا اسکریپت عملکرد مخصوص خود را انجام می‌دهند.

زبان های برنامه نویسی فرانت اند

 

تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و بک اند چیست؟

بک اند چیست ؟ بک اند سایت، بخشی ا‌ست که از نظرها پنهان است و کاربر هنگام ورود به سایت، کدهای مربوط به بک اند سایت را مشاهده نمی‌کند. بک اند سایت، هدف وبسایت طراحی شده را عملی می‌کند. مثلا اگر هدف یک وبسایت فروش محصولات به کاربر است، بخش بک اند با فراهم‌ سازی شرایط خرید و تکمیل آن، باعث می‌شود کاربر به هدف خود از ورود به سایت برسد. برنامه نویسی فرانت اند، برنامه نویسی سمت کاربر (Client Side) و برنامه نویسی بک اند، برنامه نویسی سمت سرور است و با سرور اصلی یا پایگاه داده سایت ارتباط دارد. کاربر به هنگام کلیک بر روی یک دکمه خرید (المان بخش فرانت اند) به صفحه پرداخت منتقل می‌شود. یعنی فرانت اند سایت با شناسایی کلیک کاربر و طبق کد نوشته شده برنامه نویس، درخواست کاربر را به بخش ارجاع می‌دهد. جواب نهایی از بخش بک اند به فرانت اند سایت منتقل شده و در قالب المان‌های گرافیکی به او نمایش داده می‌شود.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : نکات طراحی سایت

 

تفاوت برنامه نویسی فرانت اند و طراح رابط کاربری UI چیست؟

قبل‌تر نیز گفته شد که برنامه نویسی فرانت اند سایت در واقع از دو بخش طراحی سایت و توسعه رابط کاربری (UI) تشکیل می‌شود. مشخص کردن اینکه چه المان‌هایی باید داخل یک صفحه وبسایت باشند برعهده برنامه نویس فرانت اند است، اما اینکه ظاهر المان‌ها و طراحی آنها به چه صورت باشد وظیفه طراح رابط کاربری است. پس از اینکه پروسه طراحی طی شد، نوبت به پیاده‌سازی آن می‌رسد که وظیفه برنامه نویس فرانت اند است. برخی از کدنویسان علاوه بر داشتن دانش برنامه نویسی فرانت اند، مهارت در طراحی رابط کاربری نیز دارند و می‌توانند هر دو بخش را خودشان انجام دهند. در غیر این صورت، این دو بخش دو پروسه جداگانه را طی می‌کنند. در صورتی که علاقه داشته باشید می‌توانید در یک مقاله دیگر تفاوت UI و UX را مطالعه کنید.

چگونه یک برنامه نویس فرانت اند شوید؟

اولین چیزی که هنگام انتخاب برنامه نویسی فرانت اند باید درنظر بگیرید، علاقه است. مشاغل جهان برنامه نویسی شاید بسیار پولساز به شمار آیند، اما سختی‌ها و چالش‌های خاص خود را دارند. افرادی که برنامه نویسی برایشان شغل مناسبی ا‌ست، معمولا روحیه‌ پژوهشگر و کنجکاو دارند و از یادگیری خسته نمی‌شوند.

به طور کلی برای ورود به حوزه فرانت اند، باید موارد زیر را انجام دهید.

  1. یادگیری زبان برنامه نویسی html و CSS و JavaScript

اولین قدم برای تبدیل شدن به برنامه نویس فرانت اند، یادگیری زبان‌های اصلی و مهم آن است. شما باید بتوانید به صورت حرفه‌ای کدنویسی انجام دهید و ملزم به یادگیری سه زبان گفته شده هستید. یادگیری این زبان‌ها نسبت به سایر زبان‌های کدنویسی آسان‌تر هستند و برای یادگیری به منابع زیادی در اینترنت دسترسی دارید.

  1. آشنایی با اصول سئو

سئو سایت یکی از مباحث مهم دنیای دیجیتال محسوب می‌شود و برنامه نویسان فرانت اند باید شناخت کافی از اصول سئو و بکارگیری آنها در طراحی سایت داشته باشند. قسمتی از سئوی سایت به بخش تکنیکال آن برمی‌گردد که رفع مشکلات سئویی این قسمت برعهده برنامه نویس است.

  1. آشنایی با کتابخانه ها و فریم ورک های فرانت اند

فریمورک‌ها امکانات پیشرفته و متنوعی را در اختیار برنامه نویسان فرانت اند قرار می‌دهند و همچنین کتابخانه‌های جاوا اسکریپت، کدنویسی را برای برنامه نویسان آسان‌تر می‌کنند. از جمله فریمورک‌های جاوا اسکریپت می‌توان به Vu.js، Angular و … اشاره کرد. تعداد فریمورک‌های جاوا اسکریچت زیاد هستند و هر چند وقت یکبار، یک فریمورک جدید به لیست این ابزارهای کاربردی اضافه می‌شود.

چگونه یک برنامه نویس فرانت شوید؟

  1. آشنایی با اصول طراحی واکنش گرا

وبسایتی استاندارد است که وقتی با سیستم‌ عامل‌های مختلف وارد آن بشوید، خللی در طراحی و عملکرد آن ایجاد نشود. در واقع یک صفحه وب باید متناسب با نوع سیستم ‌عاملی که در حال اجرای آن می‌باشد، واکنش نشان دهد. امروزه واکنش گرا بودن از جمله اصول مهم در سئوی سایت محسوب می‌شود و در کاربرپسند بودن صفحات وب، نقشی اساسی دارد.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : اصطلاحات برنامه نویسی

 

  1. یادگیری نرم افزارهای گرافیکی مانند فوتوشاپ

یادگیری نحوه کار با نرم افزار طراحی سایت نظیر نرم افزارهایی مانند فوتوشاپ و فیگما، در طراحی صفحات با پیچیدگی بالا کاربرد دارد. بدین گونه که می‌توان قبل از شروع کدنویسی، طرحی از صفحات سایت در فوتوشاپ ترسیم کرده و سپس مطابق با این طرح کدنویسی آغاز شود. نام دیگر این طرح در دنیای دیجیتال، وایرفریم نام دارد و بسیار مفید و کاربردی است.

  1. آشنایی با اصول تجربه کاربری (UX)

یک برنامه نویس فرانت اند باید به نیازهای کاربران به خوبی آشنا باشد. برنامه نویس باید مطابق با نیاز کاربران، به نحوی سایت را طراحی کند که بهترین تجربه کاربری حین استفاده از سایت برای آن‌ها رقم بخورد. زمانی شما وبسایت ایده‌الی را طراحی می‌کنید که به خوبی نیازهای کاربر را بشناسید و مطابق با نیاز او، به بهترین شکل، اقدام به طراحی سایت کنید.

  1. داشتن سلیقه و خلاقیت

حتی اگر به کوچکترین جزئیات درباره برنامه نویسی فرانت اند آشنا باشید اما سلیقه و خلاقیت کافی برای خلق صفحات وب را نداشته باشید، نتیجه نهایی موفقیت‌آمیز نخواهد بود. شما باید از المان‌های گرافیکی خلاقانه، کاربرپسند و چشم نواز در پروژه خود استفاده کنید.

درآمد یک front end developer چقدر است؟

درآمد جهانی برنامه نویس فرانت اند، حدودا بین 65 هزار تا 110 هزار دلار می‌باشد. در کشور ما این درآمد از 8 میلیون تومان شروع می‌شود و بعضا تا بیشتر از 15 میلیون تومان نیز می‌رسد. شاخه برنامه نویسی فرانت اند، خود مشاغل گوناگونی را در برمی‌گیرد که هر کدام با توجه به میزان تخصص و وظیفه‌ای که دارند، میزان حقوق متفاوتی برایشان لحاظ می‌شود. مثلا دستمزد یک برنامه نویس یا توسعه دهنده فرانت اند با طراح رابط کاربری (UI) متفاوت است و البته این بستگی به حجم پروژه و سختی کار نیز دارد. معمولا به علت سختی کار برنامه نویسان، حقوق آنها از طراحان گرافیک و UI بیشتر است.

5/5 - (1 امتیاز)
سخن نهایی
در این مقاله به بررسی کامل برنامه نویسی فرانت اند و کاربرد آن پرداختیم. هر چقدر وسعت دنیای دیجیتال و ضرورت استفاده از آن افزایش می‌یابد، نیاز به برنامه نویسان فرانت اند و همچنین بک اند بیشتر می‌شود و فرصت‌های شغلی ‌نیز به طبع افزایش می‌یابد. فقط برای حرفه‌ای شدن، باید حرفه‎ای آموزش ببینید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

12 پاسخ

  1. کاملا درست هستش من فقط زبان های HTML و CSS بلد بودم و بعد اینکه رفتم شرکت گفتن برای اسنکه به عنوان فرانت اند استخدام بشم بایستی JavaScript هم یاد بگیرم

  2. جاوااسکریپت واقعا زبان بسیار سختی هستش و یادگیری بیش از حد زمان طولانی میکشه و راه کاری برای یادگیری دارین

    1. سلام. درسته ولی یادگیری اصولی زبان جاوا اسکریپت قطعا به عنوان یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی به واسطه فریم ورک های مربوط به آن کمی طول میکشد. اما به ترتیب با مطالعه مقدمات و اصول اولیه این زبان، یادگیری آبجکت ها و انواع داده ها، مباحث وراثت و کلاس و … سپس می توانید به عنوان کاراموز در شرکت به عنوان فرانت اند شروع به کار کنید.

  3. سایتی هستش که کتابخانه های برنامه نویسی رو دسته بندی کرده و توضیح بده و یا مقاله ای راجع به کتابخانه برنامه نویسی دارین ؟ من جستجو کردم نیاورد

    1. سلام وقت بخیر. به زودی در یک مقاله جداگانه کتابخانه های برنامه نویسی را منتشر خواهیم کرد.

  4. برای طراحی که گفتین از فیگما و فتوشاب استفاده میتونین کنین آخه فکر نکنم فیگما مانند فتوشاپ کاربرد بیشتری داشته باشه

    1. از هر دو این برنامه ها می توان برای طراحی طرح سایت یا اپلیکیشن قبل از کد نویسی استفاده نمود.

  5. برای اینکه از صفر تا صد فرانت اند رو یاد بگیریم تقریبا چند ماه طول میکشه و اینکه برای یادگیری چه منابعی رو توصیه میکنین؟

    1. مدت زمان یادگیری فرانت اند 3 تا 5 ماه هست، با سرچ هم میتونید از مجموعه آموزش‌های سایت‌ها و یوتیوب استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *