; ; ;

انواع زبان های برنامه نویسی

نوشته شده : 14 اردیبهشت 1402
زمان مطالعه : 20 دقیقه
انواع زبان های برنامه نویسی

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

کدها در دنیای امروز، نقش وردها و طلسم‌هایی را دارند که جادوگران و ساحره‌ها در افسانه‌ها از آن‌ها استفاده می‌کردند. کدهایی که امروزه می‌توانند یک سیستم کاملا پیشرفته مانند هوش مصنوعی را برنامه‌ریزی کرده و به آن قدرت فکر کردن را هدیه دهند.
بررسی زبان‌های مختلف کد نویسی و مطالعه آن‌ها، می‌تواند به ما در شناختن هرچه بهتر این دنیا، کمک شایانی را عرضه کند. در این مقاله، ویرا به معرفی و شناخت انواع زبان های برنامه نویسی اشاره می‌کنیم.

 

Trulli

تایید شده توسط بخش برنامه نویسی ویرا

معرفی زبان های برنامه نویسی

روش‌های مختلف کد نویسی و دستور دادن به کامپیوترها، زبان برنامه‌نویسی و کد نام دارند. انواع زبان ‌های برنامه ‌نویسی می‎توانند به شیوه‌های مختلفی به ما کمک کرده و در بسترهای متفاوتی، پاسخ‌های متنوعی را ارائه دهند.
زبان‌های بسیار زیاد و در اصل، بی‌شماری برای برنامه‌نویسی تا به امروز در جهان ابداع گشته که هر برنامه نویس، بسته به نیاز خود، از یکی از آن‌ها استفاده خواهد کرد. این زبان‌ها بر اساس پایه و محیطی که در آن قابل استفاده هستند، به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. شما می‌توانید بسته به نیاز و محیط مد نظر خود، یکی از زبان‌های موجود برای برنامه‌نویسی در ویندوز، مک، تلفن‌های همراه، برنامه‌نویسی تحت وب و غیره استفاده نمایید.
در ادامه به بررسی برخی از انواع زبان‌ها پرداخته و آن‌ها را بر اساس پایه، جداسازی می‌کنیم.

 

انواع زبان برنامه نویسی اپلیکیشن

زبان برنامه نویسی ویندوز

بسیاری از برنامه‌نویسان و افرادی که برنامه‌های مختلف را طراحی و عرضه می‌کنند، از ویندوز به عنوان پلتفرم محبوب خود نام برده و برنامه نوشتن و کد نویسی برای آن را امری مفرح و لذت بخش می‌دانند.
زبان‌های بی‌شماری برای نوشتن برنامه قابل اجرا بر روی ویندوز وجود دارد که معرو‌ف‌ترین آن‌ها عبارتند از؛ php، javascript، phyton، red long، go، c++، c#، swift، java، object pascal و غیره.
هر کدام از زبان‌های نام برده شده خاصیت‌ها و نکات خاص خود را دارا هستند و این مسئله سبب شده تا یک برنامه‌‌نویس، برای دستیابی به تمامی دانش‌ها و امکانات، نیازمند یادگیری بیش از چند زبان برنامه نویسی باشند.
به عنوان مثال زبان سی شارپ یکی از پر استفاده‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی در ایران محسوب می‌شود و بیش از 90 درصد برنامه‌های ویندوزی نوشته و ساخته شده، بر اساس این زبان ایجاد می‌گردند.
از سوی دیگر، زبان سی یکی از زبان‌های مهم و پایه در زمینه برنامه‌نویسی محسوب می‎شود. این زبان را به نوعی پایه و اساس زبان‌های سی شارپ و سی پلاس پلاس می‌دانند. این زبان یک زبان همه منظوره، چند جانبه، کامل و دستوری محسوب می‌شود و شما می‌توانید با تسلط داشتن بر روی این زبان، به راحتی اغلب مشکلات خود را در زمینه برنامه نویسی از بین برده و آن‌ها را حل نمایید.

 

مطالعه بیشتر : اصطلاحات برنامه نویسی

 

زبان برنامه نویسی تحت وب

یکی دیگر از ابزار و راه‌های برنامه‌نویسی، برنامه نویسی تحت وب نام دارد. در این روش، شما تمامی فعالیت‌ها و اقدامات لازم برای برپایی یک صفحه اینترنتی را انجام داده و طبق آن، موفق می‌شوید تا طراحی سایت انجام دهید. زبان‌های مختلفی برای برنامه‌نویسی تحت وب وجود دارند که در ادامه به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

  • Java script: این زبان یکی از پرکاربردترین زبان‌های موجود در زمینه برنامه‌نویسی تحت وب بوده و شما می‌توانید با استفاده از این زبان، صفحاتی پویا، زنده و تعاملی را بنویسید. صفحات نوشته شده توسط جاوا اسکریپت، این قابلیت را به شما می‌دهند تا تمامی نکات آن را تغییر داده و به دلخواه خود، تزئین نمایید.
  • Html: یکی از انواع زبان‌ های برنامه نویسی، HTML نام دارد. از این زبان برای نشانه‌گذاری در صفحات و متمایز کردن عناصر آن استفاده می‌شود. این زبان به وب سایت شما ظاهری کاملا متفاوت را هدیه کرده و سبب می‌شود تا مراجعین در اولین قدم، مجذوب طراحی و المان‌های مختلف سایت شما شوند.
  • Css: زبان سی اس اس یکی از زبان‌های استایل‌دهی محسوب می‌شود. شما می‌توانید با استفاده از این زبان، به سایت‌ها و صفحاتی که قبلا برنامه‌نویسی کرده‌اید را دوباره طراحی کرده و ظاهر زیباتری به آن‌ها هدیه دهید.

زبان‌های برنامه‌نویسی مختلف و متنوع دیگری نیز در زمینه برنامه‌نویسی تحت وب وجود دارند مانند جی کوئری، ELM ،RUBY ،ASP.NET ،java ،phyton php و غیره.

زبان برنامه نویسی اپلیکیشن های موبایل

زبان‌‎های بسیاری هستند که برای نوشتن اپلیکیشن‌ها و برنامه‌های موبایل تعبیه شده و فرآیند نوشتن برنامه برای تلفن‌های همراه را تسریع می‌کنند.

  • Swift: زبان برنامه نویسی سوئیفت یکی از زبان‌هایی است که مخصوص برنامه‌نویسی برای آیفون و سیستم عامل IOS طراحی شده است. این زبان با توجه به قابلیت‌های بسیار بالای خود، می‌تواند برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های بسیار مدرنی را طراحی کرده و محیط کاربری‌ آن را بر اساس سیستم عامل آی او اس پردازش کند.
  • Objective-c: این زبان به صورت مخصوص برای طراحی اپلیکیشن آیفون و اندروید طراحی شده است. با این زبان می‌توان تایپ‌های مختلف جزئی و کلی، پارامترهای نام‌گذاری شده و شماره‌گذاری شده و بسیاری از گزینه‌ها و آپشن‌های دیگر را به یک اپلیکیشن، اضافه نمود.
  • Python: زبان برنامه نویسی پایتون نیز یکی از زبان‌های مفید و مناسب برای برنامه‌نویسی اپلیکیشن محسوب می‌شود. این زبان به شما این قدرت را می‌دهد تا به راحت‌ترین شکل ممکن و بدون نیاز به تغییر کدها، برنامه خود را برای دو سیستم عامل مختلف عرضه کرده و یک اپلیکیشن چند منظوره داشته باشید.

در بین انواع زبان‌های برنامه نویسی اپلیکیشن‌های موبایل می‌توان به java، javascript، kotlin، C#، phyton و Ruby اشاره کرد.

زبان های برنامه نویسی

زبان برنامه نویسی چند منظوره

اگر لیست برنامه‌ها و زبان‌های بالا را مطالعه کرده باشید، احتمالا متوجه این نکته شده‌اید که برخی از زبان‌ها می‌توانند خود را در بسترهای مختلف تکرار نمایند. این زبان‌ها زبان‌های چند منظوره‌ای هستند که می‌توانند به شما در نوشتن یک برنامه یا اپلیکیشن، برای سیستم‌ عامل‌های مختلف کمک کنند.
زبان‌هایی مانند c++، javascript، java و phyton به گونه‌ای طراحی و اختراع شده‌اند که نحوه برنامه نوشتن در آن‌ها در ویندوز و اندروید، تفاوت خاصی با یکدیگر نخواهد داشت.
اگر به دنبال یاد گرفتن برنامه‌نویسی هستید اما از سمت دیگر، توانایی و وقت فراگیری چندین زبان مختلف را ندارید، می‌توانید از زبان‌های چند منظوره کار خود را آغاز کرده و در همان مرحله اول، اطلاعاتی نسبی نسبت به مسائل مختلف برنامه‌نویسی به دست آورید.
بهتر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که یادگیری زبان‌های جامع و چند منظوره، به تنهایی برای دستیابی به تمامی رازها و نکات برنامه‌نویسی کافی نخواهد بود و شما برای استاد شدن در این حرفه، نیازمند دانستن زبان‌های مختلفی خواهید بود و بهتر است در کنار زبان‌های چند منظوره، زبان‌هایی اختصاصی را نیز فرا بگیرید.

 

مطالعه بیشتر: زبان برنامه نویسی فلاتر

 

معرفی زبان های برنامه نویسی مهم

انتخاب برخی از زبان‌ها به عنوان زبان مهم و یا یکی از زبان‌های اصلی، امری بسیار سخت به شمار خواهد آمد. شاید بتوان برخی از زبان‌ها را به عنوان نماینده دیگر زبان‌ها معرفی نمود، اما این مسئله به تنهایی برای ما کافی نخواهد بود.
با بررسی جزئی برخی از بهترین‌ زبان‌ها و کامل‌ترین روش‌‎های کدنویسی و برنامه‌نویسی، قصد داریم تا مناسبت‌ترین آن‌ها را انتخاب نماییم. شما می‌توانید در ابتدا پایه و روش‌های برنامه‌نویسی خود را مشخص کرده و سپس بر اساس آن، بهترین نوع از انواع زبان ‌های برنامه ‌نویسی و بهترین بستر برای آن را انتخاب نمایید.

زبان های مهم برنامه نویسی

زبان برنامه نویسی جاوا

نام جاوا اسکریپت در مباحث برنامه‌نویسی، نامی پرآوازه و بسیار آشنا محسوب می‎شود. این نام مدت‌ها است که با برنامه‌نویسی گره خورده و حتی با وجود پدید آمدن روش‌های جدید برنامه‌نویسی نیز، از بین نرفته است. زبان جاوا اسکریپت به دلیل پتانسیل‌های بسیار بالایی که دارد، می‌تواند برای تمامی پلتفرم‌ها استفاده شده و به ما در داشتن یک برنامه یک دست کمک کند.
برخلاف تصور عموم و افرادی که اطلاعات کمی درباره برنامه‌نویسی دارند، جاوا اسکریپت زبانی با سطح بالا است که می‌توان با استفاده از آن برنامه‌های بسیار پیچیده و جذابی را نوشت و طراحی کرد. یکی از بهترین نکات مثبت درباره برنامه نویسی با استفاده از جاوا اسکریپت، این است که با استفاده از آن می‌توان برنامه‌هایی بسیار پویا و زنده را طراحی نمود.

 

مطالعه بیشتر: زامارین چیست

 

زبان برنامه نویسی C

زبان برنامه‌نویسی C یکی از زبان‌های بسیار پرکاربرد و محبوب در زمینه برنامه‌نویسی محسوب می‌شود که زبان‌های C++ و C# زیرشاخه آن محسوب می‌شوند. این زبان زبانی دستوری و ساختارگرا است. این حرف بدان معنی است که شما می‌توانید به راحتی هرچه تمام‌تر با استفاده از این زبان، برنامه‌هایی پیچیده و چند منظوره را نوشته و آن را برای استفاده در سیستم‌ عامل‌های مختلف، آماده سازی کنید؛ اما برای طراحی این برنامه و بررسی جوانب ظاهری آن، ممکن است به کمک برخی از زبان‌های دیگر نیاز داشته و با استفاده از آن، کار خود را بهبود دهید.

زبان برنامه نویسی پایتون

بسیاری از افراد، فارغ از این مسئله که در دنیای تکنولوژی و برنامه نویسی هستند یا خیر، نام زبان پایتون را شنیده‌اند. این زبان زبانی پیچیده، همه منظوره و سطح بالا است. افراد مختلف و برنامه‌نویسان می‌توانند با استفاده از زبان پایتون، بخش‌های مختلف یک اپلیکیشن را نوشته و آن را از ذهن خود، به مرحله اجرا برسانند. ما یک مقاله در رابطه با طراحی اپلیکیشن با پایتون اختصاص داده‌ایم.
نکته بسیار جالب درباره برنامه‌نویسی پایتون این است که فضاهای خالی در این زبان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند و هرکدام می‌توانند بسته به شکل و نوعی که تکرار می‎شوند، معنی خاصی را به سیستم عامل منتقل نمایند.

 

مطالعه بیشتر: طراحی سایت با پایتون

 

زبان برنامه نویسی  PHP

زبان PHP در ابتدا برای برنامه‌نویسی تحت وب و مخصوص سرور پرورش یافته که در ادامه، تبدیل به زبانی عمومی شد. شما با استفاده از زبان پی اچ پی می‌توانید به راحتی هر چه تمام‌تر برنامه‌های مختلفی را طراحی کرده و آن را به مرحله اجرا در آورید. این زبان زبانی اپن سورس محسوب می‌شود و شما می‌توانید برنامه‌هایی کاملا پویا و زنده را با استفاده از این زبان به مرحله اجرا در آورید.

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : طراحی سایت با PHP

 

زبان برنامه نویسی  C++

در میان انواع زبان‌ های برنامه نویسی، این زبان به نوعی فرزند خلف زبان‌ C محسوب می‌شود. سی پلاس پلاس درست به مانند زبان بزرگتر خود، زبانی همه منظوره بوده و استفاده‌های بسیار زیادی از آن انجام می‌شود. این برنامه به شما امکان ساخت اپلیکیشن‌هایی شئ گرا، رویه‌ای و غیره را می‌دهد. با استفاده از این زبان، می‌توان بازی‌های پیچیده و سه بعدی سختی را طراحی نمود و در عین حال نیز، برنامه‌هایی کاملا ساده را با استفاده از آن به مرحله اجرا در آورد.

زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت

در ادامه معرفی زبان های برنامه نویسی به جاوا اسکریپت می‌رسیم؛ جاوا اسکریپت یکی از بهترین و جذاب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی محسوب می‌شود و اغلب برنامه نویسان، از این برنامه به عنوان برنامه محبوب خود یاد می‌کنند. نکته بسیار جالب درباره این برنامه این است که داده‌ها و بخش‌های ورودی و خروجی برای این برنامه، معنی خاصی نداشته و ساختار کلی آن تفاوت‌های بسیاری با زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر دارد.

انواع زبان برنامه نویسی

 

زبان برنامه نویسی سوئیفت

یکی از زبان‌های کامپایلری و چند منظوره، زبان سوئیفت نام دارد. این برنامه در ابتدا صرفا برای آیفون و برنامه‌نویسی IOS بوده و در ادامه، تبدیل به برنامه‌ای چند منظوره شد. با استفاده از برنامه سوئیفت می‌توان اپلیکیشن‌های بسیار جذاب و متنوعی را برای سیستم عامل آی او اس و مک طراحی و پردازش کرد. هرچند که این نکته، به معنی ضعیف بودن زبان سوئیفت در دیگر سیستم‌ عامل‌ها نخواهد بود و استفاده از آن در دیگر بسترها، کاملا آزاد است.

 

مطالعه بیشتر: طراحی سایت با جاوا اسکریپت

 

زبان برنامه نویسی SQL

این زبان یکی از زبان‌های مهجور و نسبتا ناشناخته در میان دیگر زبان‌های چند منظوره محسوب می‌شود. استفاده از زبان برنامه‌نویسی SQL منحصر به فعالیت خاصی نبوده و می‌توان از آن در هر بستری استفاده نمود، اما از آن بیشتر به منظور مدیریت داده‌های ذخیره شده در سیستم استفاده می‌شود.
با استفاده از زبان SQL می‌توان جریان اطلاعات و داده‌های ورودی و خروجی را به بهترین شکل ممکن کنترل نمود و به همین سبب، این زبان را زبانی بسیار اداری و کاربردی می‌دانند.

زبان برنامه نویسی  C#

سی شارپ نیز یکی دیگر از زبان‌هایی است که با نشات گرفتن از زبان سی پدید آمده و سعی می‌کند تا تجربیات متفاوتی را نسبت به آن زبان، ارائه دهد.
سی شارپ را می‌توان یک زبان بسیار ساده و در عین حال، کاربردی به شمار آورد؛ زبانی که سعی می‌کند شما را به راحت‌ترین و ساده‌ترین شکل ممکن، با دنیای کد نویسی همراه کرده و به شما علمی کاملا کاربردی را یاد دهد. این برنامه می‌تواند به ساده‌ترین شکل ممکن، اپلیکیشن‌هایی نسبتا پیشرفته را از مرحله طرح تا اجرا همراه نماید.

زبان برنامه نویسی کاتلین

بسیاری از زبان‌های برنامه نویسی می‌توانند به راحتی با دیگر زبان‌ها تعامل کرده و کدهای یکدیگر را مطالعه نمایند. در فرآیند معرفی زبان‌های برنامه‌نویسی، به یک نمونه از زبان‌های بسیار سازگار برخورده‌ایم که نام آن زبان، کاتلین خواهد بود.
زبان برنامه نویسی کاتلین زبانی عمومی و مستقل محسوب شده که می‌توان آن را به راحتی بر روی ماشین‌های جاوا اجرا نمود. از این برنامه در مرحله اول برای ساخت بازی‌ها و اپلیکیشن‌های اندروید و در مراحل بعد، برای ساخت اپلیکیشن در دیگر بسترها استفاده می‌شود.

امتیاز دهید
سخن نهایی
‌مطالعه انواع زبان ‌های برنامه ‌نویسی، به ما در شناخت هر چه بهتر آن‌ها کمک کرده و سبب می‌شود تا بتوانیم به راحت‌ترین شکل ممکن، زبان برنامه مناسب خود را انتخاب کنیم. اگر به دنبال زبان مناسبی برای خود هستید، بهتر است تا در ابتدا بستر مورد علاقه خود را پیدا کرده و پس از انتخاب آن، مراحل مختلف ساخت یک زبان را آغاز کنید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

10 پاسخ

  1. شما که تجربه کاری با زبان های برنامه نویسی دارین الان کدوم زبان برنامه نویسی رو میشه یاد گرفت و زود تر کار پیدا کرد و در کل بهینه هستش ؟

    1. سلام و وقت بخیر. در حال حاضر پایتون یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی شناخته شده که میتونید آموزشش رو شروع کنید. 🙂

  2. زبان برنامه نویسی پایتون که در دسته بندی طراحی اپلیکیشن گذاشتین و من شنیدم برای طراحی سایت و ربات سازی هم استفاده میشه آخه

    1. سلام وقت بخیر. بله زبان برنامه نویسی پایتون کاربردهای متنوعی داره و در طراحی سایت هم استفاده میشود.

  3. زبان برنامه نویسی C که قدیمی محسوب می شود و زبان های برنامه نویسی جدید هایی هم اومده باز کاربرد گسترده ای داره؟

    1. سلام. بله همانطور که داخل متن بالا براتون آوردیم، زبان برنامه نویسی c کاربردهای خودشو داره و به کمک برخی از زبان‌های دیگر میتوانید پروزه خود را در آن بهبود دهید.

  4. زبان برنامه نویسی سوئیفت امروزه کاربرد هم داره و یا برای اینکه قدیمی هستش منسوخ شده؟

    1. سلام بله از زبان برنامه نویسی سوئیفت برای طراحی اپلیکیشن با سیستم های ios استفاده می شود.

  5. با توصیه دوستم برای آشنایی و شروع زبان برنامه نویسی سایتتون عالی هستش و برای آشنایی و انتخاب زبان برنامه نویسی خیلی کمک کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *