برخی از وبمسترها و صاحبان فروشگاههای اینترنتی و سایتها فکر میکنند اگر از روشهای میانبر استفاده کنند، میتوانند خیلی سریع رتبه سایت خود را بالا ببرند. شاید در گذشته این روشها جواب میداد، اما این روزها که گوگل بسیار هوشمند شده است، روشهای میانبر فقط به سایت آسیب میزنند. یکی از این روشهای مضر، کیورد استافینگ است که در ادامه در مورد آن صحبت میکنیم.
کیورد استافینگ چیست؟
Keyword stuffing از ترکیب دو کلمه Keyword (کلمه کلیدی) و Stuffing (پر کردن) درست شده است. اما این اصطلاح زمانی کاربرد دارد که محتوای یک صفحه سایت پر از کیوردهای تکراری میشود و در واقع نویسنده فقط به پر کردن محتوای خود فکر میکند. زیادهروی در به کار بردن کلید واژههای یک محتوا میتواند آسیب زیادی به صفحه سایت بزند. شاید در گذشته Google یا سایر مرورگرها به این نوع محتوا توجه داشتند که دلیل آن نداشتن قدرت آنالیز و بررسی محتوا بود.
اما حالا که موتورهای جستجو با کمک الگوریتمهایی چون الگوریتم فلوریدا، الگوریتم پاندا و الگوریتم Hummingbird یا الگوریتم مرغ مگسخوار که معنای کلمات را به خوبی درک کند، کاربرد زیاد کلیدواژهها هیچ سودی به حال محتوا ندارد. احتمالا در مورد جستجوی معنایی محتوای گوگل شنیده باشید! در واقع این الگوریتم به توانایی Google برای درک محتواها اشاره دارد. پس با این حساب دیگر تکرار بیش از حد کلمات کلیدی برای فهماندن مطلب به گوگل هیچ اثری ندارد و حتی باعث اسپم شناخته شدن محتوا نیز می شود.
اگر میخواهید اطلاعات جامعی از الگوریتم های گوگل داشته باشید، پیشنهاد میکنم این مقاله را نیز مطالعه نمایید.
همین حالا که ما در حال تحریر یک مطلب آموزشی در مورد Keyword stuffing هستیم، تکرار بیش از حد آن نه تنها موتور جستجو را نسبت به محتوا بدبین میکند، بلکه باعث دلزدگی شما هم میشود. به طور کلی چگالی کلمات کلیدی در یک متن نباید بیش از حد باشد. به طوری که در یک مطلب هزار کلمهای تنها 7 یا 8 بار کلید واژه اصلی را تکرار کنید.
چرا Keyword Stuffing برای سئو سایت مضر است؟
تقریبا در اوایل دهه 90 (شمسی) بسیاری از وبمسترها و کارشناسان سئو برای بالا آوردن یک صفحه سایت، کلمه کلیدی را بیش از حد تکرار میکردند. برای مثال در یک متن هزار کلمهای بیش از 60 بار کلمه کلیدی به کار میرفت. اما حالا کیورد استافینگ به شدت به سئو سایت آسیب میزند.
به عبارت دیگر، هر محتوایی که بیش از چگالی استاندارد از کلید واژهها استفاده کند، توسط گوگل به عنوان محتوای اسپم (هرزنامه) شناخته میشود و حتی ممکن است جریمه شود. وقتی گوگل الگوریتم Panda را آپدیت کرد، توانست هر صفحهای را که محتوای بیکیفیت و حاوی کیوردهای تکراری است، تشخیص دهد. در نتیجه افت شدید رتبه این صفحات را به دنبال داشت.
اما چرا از نظر گوگل صفحات با کلمات کلیدی تکراری مضر شناخته میشوند؟ دلایل زیادی برای این کار وجود دارد که عبارتند از:
آسیب به تجربه کاربری سایت
وقتی محتوا را بیش از حد با کلمات کلیدی پر میکنید، در واقع هدف شما بیشتر بر روی رتبهبندی صفحه است و میخواهید وارد سرپ گوگل شوید. پس عملاً هیچ توجهی به نیاز کاربران ندارید و تجربه کاربری صفحه را از دست میدهید.
جریمه شدن توسط مرورگرها
موتورهای جستجو از اینکه یک محتوا با کلمات کلیدی پر شود، بیزارند و اگر در تعداد زیادی از صفحات سایت با این مشکل روبرو شوند، آن صفحه را جریمه میکنند. حتی زمانی که همه یا حداقل 80 درصد صفحات سایت حاوی کیورد استافینگ باشد، گوگل به طور کامل سایت را از SERP خارج میکند و این بدترین نوع جریمه برای یک سایت است.
از دست دادن کاربران
وقتی برای یک دوره زمانی تعداد زیادی کاربر (از طریق سئو، تبلیغات، گوگل ادوردز و …) وارد سایت و با محتواهایی روبرو میشوند که در آنها کلمات کلیدی بیش از حد تکرار شده است، فوراً از صفحه خارج میشوند. این واکنش کاربران باعث افزایش نرخ پرش سایت میشود. پس عملاً با تکرار کردن کلمات کلیدی توجه موتورهای جستجو را به مرور زمان از دست میدهید.
از سوی دیگر وقتی همان کاربران دوباره صفحه سایت را در SERP مشاهده کنند، به دلیل بیکیفیت بودن محتوا روی لینک کلیک نمیکنند. پس شما میتوانید با Keyword stuffing ایمپرشن صفحات یا کوئریها را بالا ببرید، اما نرخ کلیک پایین میماند.
تاریخچه تکنیک کیورد استافینگ؟ تکرار کلمات کلیدی از کی شروع شد؟
در مورد اینکه این تکنیک در تولید محتوا چه زمانی پدید آمد، نمیتوان به طور دقیق صحبت کرد. اما به طور کلی از زمانی که موتورهای جستجو کار خود را آغاز کردند و بحث سئو شروع شد، استفاده از کلمات کلیدی نیز کاربرد داشت. در آن زمان موتورهای جستجو فقط از طریق کلمات کلیدی میتوانستند یک محتوا را درک کنند و ارتباط آن را با عبارتهای جستجوی کاربران تشخیص دهند. تقریباً از سال 1995 بود که بهینه سازی سایت توسط موتور جستجوی Yahoo برای اولین بار شکل گرفت. از همان زمان استفاده از کلمات کلیدی با تکرار زیاد در متن کاربرد داشت.
اما رفته رفته با پیشرفت موتورهای جستجو و هوشمند شدن رباتهای آنها، قدرت درک محتوا را پیدا کردند و دیگر نیازی به تکرار کلمات کلیدی نبود. از سوی دیگر موتورهای جستجو دریافتند کاربران از تکرار شدن بیش از حد کلمات بیزارند. همین موضوع کمپانی گوگل و سایر مرورگرها را به این فکر انداخت تا الگوریتمهای خود را به نحوی بروزرسانی کنند تا صفحات حاوی کلیدواژههای تکراری را از رتبهبندی حذف کنند.
چگونه بدون کیورد استافینگ، از تعداد درست کلمه کلیدی استفاده کنیم؟
شاید برای شما هم سوال باشد چرا با وجودی که کلید واژهها به عنوان پل ارتباطی بین شما و موتورهای جستجو است، اما باید از تکرار آنها خودداری کنید؟ از سوی دیگر گاهی در متن هیچ راهی جز استفاده از این عبارتها نمیماند.
برای مثال ما در همین متن مجبوریم بارها از کیوردهای خود استفاده کنیم تا درک بهتری از آن را ارائه دهیم. با این حال گوگل بسیار بدبینانه به این موضوع نگاه میکند و در نهایت ما مجبوریم از روشهای دیگری برای نوشتن یک محتوا با چگالی استاندارد کلمات کلیدی و بدون کیورد استافینگ استفاده کنیم. تعدادی از این روشها در زیر آمده است:
1 . استفاده از کلمههای هم معنی و هم خانواده
هر کلمه کلیدی دارای معادلهایی است که باید هرازگاهی از آنها در متن استفاده کنید. برای مثال وقتی کلمه کلیدی اصلی یک محتوا «چیدمان منزل» است، شما میتوانید از کلمات کلیدی هم معنی آن شامل «دکوراسیون منزل» و یا «چیدمان خانه» و …. نیز استفاده کنید. هر جایی که به کلمه کلیدی اصلی نیاز داشته باشید، کلمات هم معنی و هم خانواده بهترین جایگزین هستند. ضمن اینکه گوگل آنها را به خوبی درک میکند و صفحه شما با این کلمات نیز رتبه بهتری در سرپ میگیرند.
2 . استفاده از عبارات معادل انگلیسی
وقتی یک کلمه کلیدی معادل انگلیسی دارد، در برخی از نقاط متن بهتر است از این عبارات استفاده کنید. برای مثال کلمه «جستجوی معنایی» با عبارت «Semantic Search» و یا «سمنتیک سرچ» هم معنی است. به همین دلیل اگر قرار باشد یک محتوا برای همین عبارت بنویسید، در برخی از قسمتهای متن بهتر است از عبارت انگلیسی یا تلفظ آن به زبان فارسی استفاده کنید.
3 . استفاده از عبارتهای توصیفی
یکی دیگر از راههایی که برای جلوگیری از تکرار کیورد اصلی در متن کاربرد دارد، استفاده از عبارتهایی است که کلید واژه را توصیف میکنند. در این صورت خواننده وقتی این عبارت توصیفی را میخواند میداند که منظور شما دقیقا همان عبارت اصلی (کلمه کلیدی) است.
برای مثال یک محتوا در مورد بیماری آنفلوآنزا نوشته میشود که به جای تکرار زیاد «آنفلوآنزا» میتوانید از عبارتهایی مثل «این بیماری ویروسی» یا «این بیماری آزاردهنده» و …. استفاده کنید.
4 . کلمه کلیدی در عناصر صفحه
یک محتوای نوشتاری صفحه وب از عناصر زیادی تشکیل شده است که شامل عنوان، تگهای h2 و h3 و یا مقدمه و سخن انتهایی است. کیورد باید در همه قسمتهای صفحه توزیع شده باشد و آن را در یکجا متمرکز نکنید. به عبارت دیگر اگر یک محتوای 1000 کلمهای دارید که باید کلمه کلیدی در آن بین 7 تا 8 بار تکرار شود، آن را در عنوان اصلی، مقدمه، پاراگرافهای دوم، چهارم، ششم و سخن پایانی بیاورید. همچنین یک یا دو مرتبه آن را در تگهای h2 و h3 استفاده کنید. استفاده بیش از این، باعث ابتلا متن به کیورد استافینگ میشود.
5 . نوشتههای طولانیتر
هر چقدر یک متن طولانیتر باشد، چگالی کلمه کلیدی در آن افزایش مییابد. بنابراین اگر شما در یک محتوای 3000 کلمهای بین 20 تا 23 بار از کلمه کلیدی استفاده کنید، کاملاً استاندارد است و باعث استاف شدن کیورد نمیشود. اما استفاده از همین مقدار کیورد در یک مطلب 1000 کلمهای باعث اسپم شدن مطلب میشود.
انواع کیورد استافینگ
اگرچه اکنون موتورهای جستجو بارها هشدار دادهاند که از تکرار بیش از حد کلمات کلیدی بپرهیزید و حتی در ابزارهای سئو مثل Yoast SEO هم با چراغهای سبز به شما هشدار داده میشود، اما باز هم وبمسترهایی هستند که به این نکته توجه ندارند. به طور کلی Keyword stuffing به چندین روش انجام میشود که عبارتند از:
تکرار بیش از حد عبارت اصلی
رایجترین شکل استافینگ کیورد به صورت تکرار کلمه کلیدی اصلی صورت میگیرد. قبل از اینکه محتوا را تولید کنید، ابتدا کلمات کلیدی را از طریق پیشنهادات گوگل و یا ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی پیدا میکنید. حالا یک کلمه کلیدی اصلی دارید که آن را بیش از حد انتظار در متن تکرار میکنید. برای مثال وقتی کلمه کلیدی اصلی برای یک محتوا در مورد «افزایش اعتماد به نفس» است، آن را آنقدر در محتوا تکرار میکنید که دچار یکی از انواع کیورد استافینگها میشوید.
استفاده از کلمات کلیدی نامرتبط
گاهی کارشناس تولید محتوا برای اینکه ترافیک وب سایت را بالا ببرد، در محتوا از کلمه کلیدی مورد نظر کاربر استفاده میکند، اما در واقع بین این کلیدواژه با موضوع محتوا هیچ ارتباطی معنایی و موضوعی وجود ندارد. برای مثال یک کلمه کلیدی مثل «راههای افزایش هوش هیجانی» جزء کلمات کلیدی مورد نظر کاربران است و یک وبمستر از آن برای افزایش ترافیک یک لندینگ پیج با موضوع متفاوت استفاده میکند.
برای اطلاع از روش های افزایش ورودی گوگل میتوانید این مقاله را مطالعه نمایید.
به این صورت که یک برگه برای تبلیغ سمینار افزایش اعتماد به نفس ایجاد میکند و حالا برای ورود کاربران از کلمه کلیدی «راههای افزایش هوش هیجانی» هم در محتوای این صفحه بارها استفاده میکند. در واقع این کلمه کلیدی با محتوای لندینگ پیچ ارتباط موضوعی ندارد و باعث استاف شدن کیورد میشود.
نامرئی کردن یا به کار بردن کلید واژه در خارج از صفحه
یکی از تکنیکهای سئو کلاه سیاه استفاده از کلمات کلیدی مکرر و نامرتبط در صفحه است اما به شکل نامرئی در آن استفاده میشود. برای مثال وقتی رنگ پس زمینه سایت سفید است، کلمات کلیدی غیرمرتبط هم به رنگ سفید در داخل متن استفاده میشوند تا مزاحمتی برای محتوای کاربرپسند ایجاد نکنند و فقط گوگل آنها را ایندکس کند.
اما گوگل به شدت روی این روش حساس شده است و سایتهایی را که از این روش برای به کار بردن کلمات کلیدی غیرمرتبط در صفحه استفاده میکنند، جریمه میکند. زیرا این موتور جستجو را گمراه میکنند.
چند تکنیک ساده برای جلوگیری از کیورد استافینگ
برای اینکه خواسته یا ناخواسته محتوای شما دچار سئو کلاه سیاه نشود و محتواهایتان در سرچ گوگل دیده شوند، لازم است به چند نکته دقت داشته باشید:
- خودتان را به جای مخاطب قرار دهید و بنابراین محتوایی تولید کنید که نیاز او را برآورده کند. با توجه به اینکه کیور استافینگ باعث تکرار بیش از حد یک عبارت یا کلمه میشود و دلزدگی کاربران را به دنبال دارد، از تکرار کردن یک کلمه خودداری کنید.
- قبل از شروع پروژه تولید محتوا (تولید محتوا چیست را در مطلب دیگری بررسی کردهایم)، حتما در مورد کلمات کلیدی اصلی، هم خانواده و هم معنیهای آن تحقیق کرده و لیستی از این کلمات را تهیه کنید.
- برای نوشتن محتوا از تمامی کلمات کلیدی (فرعی و اصلی و LSI) به ترتیب و با فاصله از هم استفاده کنید.
- برای به کار بردن کلمات کلیدی اصلی در متن چگالی آن را رعایت کنید.
- محتوا را طبیعی بنویسید و زمان نوشتن به موتورهای جستجو فکر نکنید، بلکه هدف اصلی شما باید کاربران و بازدیدکنندگان سایت باشد.
- به جای تکرار کردن کلیدواژهها، برای عنوان از کلمه کلیدی اصلی استفاده کنید اما باید به شیوهای جذاب و حرفهای باشد تا کاربران روی لینک کلیک کنند.