نیچ مارکتینگ چیست؟

نوشته شده : 25 فروردین 1404
زمان مطالعه : 20 دقیقه
نیچ مارکتینگ چیست

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

تا حالا شده بخواهید وارد یک کسب‌وکار جدید شوید؛ اما از رقبای بسیار بزرگ و قوی که در آن حوزه هستند، بترسید؟ امروزه در هر بیزینس، غول‌های بزرگی وجود دارند که هزینه فروش چند سال آینده شما را به یک سال تبلیغات می‌دهند! در این شرایط باید یک استراتژی خاص و منحصربه‌فرد برای ورود به بازار داشته باشید؛ یعنی روی بخشی از بازار که بقیه به آن توجهی ندارند، دست بگذارید. بدین ترتیب بدون برانگیختن حساسیت بزرگان هر کسب‌وکار می‌توانید به بازار آن‌ها ورود پیدا کنید. اکنون اگر برایتان سوال شده که نیچ مارکتینگ چیست و دقیقا چه کاری انجام می‌دهد، در این مقاله همراه ما باشید.

نیچ مارکتینگ Niche marketing چیست؟

یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت هر کسب‌وکار، بازاریابی است؛ اما نه به این معنا که هر تازه‌کاری بخواهد تبلیغات گسترده و هزینه‌بری انجام دهد! بعضی کسب‌وکار‌ها روش خاص و منحصربه‌فردی برای ارائه محصولات و خدمات خود به بازار دارند که به آن Nich marketing می‌گویند. 

 

نیچ مارکتینگ

 

نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه‌ای، مربوط به بازاری است که در آن گروهی از مشتریان به‌دنبال رفع نیاز‌ها و خواسته‌های مشخص خود هستند؛ اما نمی‌توانند محصول یا خدمات مورد نظر خود را در کسب‌وکار‌های عمومی پیدا کنند. در این شرایط افراد یک بازار کوچک و تخصصی به‌نام نیچ مارکت ایجاد می‌کنند و در آن ارزش خاصی به مشتریان خود ارائه می‌دهند. 

فرض کنید شما می‌خواهید در حوزه طراحی وب‌سایت کار کنید؛ اما توانایی مقابله با غول‌های بزرگ این حوزه را ندارید. در این شرایط اگر تخصص خود را به قشر خاصی مانند پزشکان ارائه دهید، با ایجاد یک نیچ مارکت می‌توانید روی بهبود خدمات مناسب‌تر و باکیفیت‌تر تمرکز کنید. 

این استراتژی به شما کمک می‌کند با استفاده از روش‌های مختلفی مانند اعتبارسنجی و تولید محتوا، تبلیغات آنلاین و آفلاین و… برند خود را به مخاطبان بشناسانید. بدین ترتیب با کاهش رقابت موجود در بازار، به مشتریان هدف خود به‌صورت هوشمندانه نزدیک می‌شوید. 

همچنین با تحت کنترل قرار گرفتن بازار، بازدهی بیش‌تری به دست می‌آورید. البته قبل از آن باید به‌دنبال پاسخ این سوال باشید که دیجیتال مارکتینگ چیست و حوزه‌های مختلف آن را بشناسید؛ زیرا نیچ مارکتینگ زیرمجموعه دیجیتال مارکتینگ است و سرمایه گذاری شما را بر نقطه خاصی که بیش‌ترین بازدهی را دارد، متمرکز می‌کند. 

 

انواع نیچ مارکتینگ

ارائه محصولات و خدمات مورد نظر با بودجه و هزینه نسبتا کم که در آن بخش خاصی از بازار مورد هدف قرار دارد، بازاریابی نیچ است. در این روش به‌جای اینکه در حوزه کاری خود در رقابت با بزرگان قرار بگیرید، بازار هدف خود را کوچک‌تر می‌کنید و با سرمایه کم‌تری، محصولات و خدمات خود را ارائه می‌دهید. 

مزیت بازار‌یابی گوشه‌ای این است که می‌توانید از آن در هر نوع کسب‌وکاری استفاده کنید، البته با این هدف که روی کاهش رقابت با رقبای بزرگ تمرکز و فروش خود را به بازار هدف خاصی محدود کنید. اگر قصد استفاده از این روش را دارید، در ادامه انواع نیچ مارکتینگ را به شما معرفی کردیم:

 

انواع بازاریابی گوشه ای

 

  • بر اساس قیمت

در استراتژی نیچ مارکتینگ بر اساس قیمت، محصولاتی با قیمت‌های خیلی پایین یا خیلی بالا به فروش می‌رسند. با این هدف که تعداد مشخصی از افرادی که وضعیت مالی یکسانی دارند، این محصولات یا خدمات را خریداری کنند. 

برای مثال برند‌های گران قیمت و لاکچری عطر و ادکلن را در نظر بگیرید. برند‌های معروف خارجی مانند شنل، بولگاری، دیور و… محصولاتی با قیمت‌های بسیار بالا هستند که در بعضی سایت‌ها به‌صورت فیک به فروش می‌رسند. به همین دلیل فقط قشر مرفه جامعه از پس خرید نسخه‌های اورجینال برمی‌آیند. 

خلاصه اینکه یا باید فروش محدودی داشته و محصولات گران قیمتی ارائه دهید یا اینکه برای فروش بیش‌تر باید به‌سراغ محصولات ارزان و قیمت مناسب بروید.

 

  • بر اساس موقعیت مکانی

بازاریابی نیچ بر اساس موقعیت مکانی خیلی کم دیده می‌شود. در این استراتژی باید محصول یا خدماتی را به‌صورت تخصصی برای حل مشکل یا رفع نیاز‌های یک محله، منطقه یا محدوده مکانی بزرگ‌تر ارائه دهید. 

برای مثال کارکنان یک پاساژ بزرگ را در نظر بگیرید. بیش‌تر این افراد ظهر‌ها هم سرکار هستند و اغلب وعده‌های غذایی خود را از رستوران سفارش می‌دهند. در عین حال ممکن است تقاضای زیادی برای غذا‌های خانگی داشته باشند. 

در این شرایط اگر کمی هوش و ذکاوت به خرج دهید، می‌توانید حسابی کسب درآمد کنید. برای مثال به‌سراغ تاسیس کترینگ غذا‌های ایرانی بروید.

 

  • بر اساس محصول

اگر دوست دارید کسب‌وکارتان در زمینه ارائه محصولات الکترونیکی و موبایل باشد، بهتر است بازار هدف خود را محدود کنید؛ زیرا در ابتدای کار بودجه کمی دارید و قطعا نمی‌توانید با غول‌های بزرگ این حوزه رقابت کنید. 

در عوض بهتر است کسب‌‌وکار خود را به فروش قاب موبایل محدود و به‌صورت تخصصی در این حوزه فعالیت کنید. اینکه در نیچ مارکتینگ بر اساس محصول تا چه حد بازار کار خود را تخصصی‌تر کنید، به بودجه و توانایی‌های شما بستگی دارد.

 

  • بر اساس شرایط افراد

انتخاب نیچ بر اساس شرایط افراد یکی از بهترین استراتژی‌ها برای بازاریابی و گسترش کسب‌‌وکار است. قطعا با فعالیت در بازار فروش لپ‌تاپ، باید با شرکت‌های بزرگی رقابت کنید؛ اما اگر به‌جای فروش لپ‌تاپ به افرادی با بودجه‌های مختلف، فقط لپ تاپ‌های گیمینگ را بفروشید، شرایط کاملا متفاوتی پیش رو دارید. یک مثال دیگر از بازاریابی گوشه‌ای، فروش نرم‌افزار به جامعه حسابداران به‌جای فروش نرم‌افزار به تمام اقشار جامعه است.

کلینیک‌های زیبایی را در نظر بگیرید که خدمات پیرسینگ، بوتاکس، لیزر و… را انجام می‌دهند. امروزه برخی کلینیک‌ها ارائه خدمات خود را به پیرسینگ محدود می‌کنند و با در نظر گرفتن بازار هدف مشخص، به کسب درآمد زیادی رسیده‌اند. 

یک نمونه دیگر از این نوع مارکتینگ این است که بازار هدف مشخصی برای کسب‌وکار خود در نظر بگیرید. برای مثال تصمیم بگیرید ادمین یک کلینیک دندانپزشکی باشید، به‌جای اینکه مسئولیت بازاریابی چندین کسب‌وکار مختلف را برعهده بگیرید. این نوع کسب‌وکار‌ها به‌دلیل هدف‌گیری دقیق، نتیجه خوبی می‌دهند؛ با این که بازار هدف گسترده‌ای ندارند.

 

معرفی استراتژی‌های نیچ مارکتینگ

برای ساخت تبلیغ تاثیرگذار باید به نوع پیام، مخاطبان هدف، رسانه تبلیغات و… توجه کنید؛ اما اگر استراتژی‌های تبلیغات در بازار نیچ را بشناسید، با کم‌ترین هزینه، مشتریان زیادی به‌دست می‌آورید. مشتریان هدف ما به دو گروه تقسیم می‌شوند؛ گروهی که به‌دلیل نیاز به محصول ما، در جستجوی آن هستند و گروهی که خودشان نمی‌دانند به محصول ما احتیاج دارند. 

با توجه به مشتریان هدف، باید رویکرد تبلیغات خود را تغییر دهید. به‌عنوان مثال برای مشتریان گروه اول بهتر است تبلیغات در صفحه اول گوگل را انتخاب کنید؛ اما برای مشتریانی که هنوز از نیاز خود خبر ندارند، به‌سراغ تبلیغات پیامکی انبوه بروید. بدین ترتیب می‌توانید به مخاطبان هدفتان نشان دهید که نسبت به رقبا، محصولات بهتری ارائه می‌دهید. در ادامه با ما همراه باشید تا با استراتژی‌های نیچ مارکتینگ آشنا شویم:

 

استراتژی های نیچ مارکتینگ

 

  • همکاری با اینفلوئنسر‌ها برای جذب مخاطب بیشتر

برای افزایش آگاهی و جذب مشتریان جدید، باید با اینفلوئنسر‌ها و افراد سرشناس در حوزه‌های خاص بازار هدف همکاری کنید. این افراد به‌عنوان نماینده برند شما می‌توانند محصولات یا خدماتتان را به مخاطبان خود معرفی کنند. تبلیغ با اینفلوئنسر‌های تخصصی حوزه کاری، بهترین استراتژی در نیچ مارکتینگ است.

یک اینفلوئنسر عمومی که در حوزه طنز و سرگرمی کار می‌کند، برای تبلیغات در بازار‌های نیچ انتخاب خوبی به‌نظر نمی‌رسد. در عوض اینفلوئنسر متخصص در یک حوزه، شاید دنبال‌کنندگان کم‌تری داشته باشد؛ اما مخاطبان او در یک طیف خاص قرار دارند. به همین دلیل یکدست بوده و می‌توانند تبدیل به مشتریان آینده شما شوند. 

برای مثال یک اینفلوئنسر فعال در حوزه رژیم‌های غذایی، دغدغه خرید محصولات ارگانیک را دارد. به همین دلیل به غذا‌های رژیمی یا محصولاتی که بدون قند مصنوعی تهیه شده‌اند، توجه نشان می‌دهد. از یک طرف اینفلوئنسر تخصصی در یک حوزه که فالوور کم‌تری دارد، نسبت به اینفلوئنسر‌های عمومی هزینه کم‌تری برای تبلیغ دریافت می‌کند.

 

  • تبلیغات به‌صورت موازی

در این روش از طریق تبلیغات در تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی، بیلبورد‌ها و…. برند شما به‌صورت گسترده در بازار رقابتی بر سر زبان‌ها می‌افتد! با توجه به اینکه در تایید موازی، رسانه‌ها مهم‌ترین کانال تبلیغاتی هستند، افراد مشهور می‌توانند برند شما را در معرض دید مخاطبان قرار دهند. از طرفی صاحبان کسب‌وکار‌ها می‌توانند از این روش به‌جای اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده کنند.

 

  • بازاریابی دهان به دهان

اگر می‌خواهید بدون پرداخت هزینه تبلیغات، محصولات یا خدمات خود را به مخاطبان هدف معرفی کنید، بازاریابی دهان به دهان این کار را برایتان انجام می‌دهد! 

در این روش شما روی بهبود کیفیت خدمات کسب‌وکارتان تمرکز می‌کنید و باعث می‌شوید تا مشتریان از مزایای محصولات و خدمات شما پیش دیگران صحبت کنند. بدین ترتیب مشتریان راضی، به مشتریان وفادار همیشگی تبدیل می‌شوند و برایتان مشتریان جدیدی می‌آورند. 

همانطور که خودمان وقتی از محصولی رضایت داشته باشیم آن را به دیگران معرفی می‌کنیم، افراد دیگر هم برندتان را به‌صورت دهان به دهان معرفی می‌کنند؛ بدون اینکه لازم باشد پولی دریافت کرده یا از شما چیزی بشنوند.

 

مراحل اجرای نیچ مارکتینگ

در نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه‌ای، با تمرکز بر یک بخش کوچک از بازار نسبت به رقبای بزرگ تمایز پیدا می‌کنید. دراین استراتژی می‌توانید با شناسایی و پاسخ‌دهی به نیاز‌های مشتریان، وفاداری آن‌ها را افزایش دهید و سود زیادی به دست بیاورید. درادامه مراحل اجرای این روش را بررسی کردیم:

 

مراحل اجرای نیچ مارکتینگ

 

تعیین حوزه فعالیت

اولین گام در بازاریابی نیچ این است که حوزه فعالیت خود را مشخص کنید و بدانید که قرار است کسب‌وکار خود را در چه زمینه‌ای راه‌اندازی کنید. شما باید تعیین کنید که چه محصولات و خدماتی ارائه می‌دهید؛ یعنی با شناسایی علایق، نقاط ضعف و قوت خود، حوزه فعالیتی خود را تعریف کنید. 

به عبارت دیگر باید بدانید که مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند و چطور باید با آن‌ها ارتباط برقرار کنید. سپس نیاز‌ها و مشکلات دقیق آن‌ها را شناسایی کنید و بعد استراتژی‌های آمیخته بازاریابی را به اجرا در بیاورید.

 

تحقیقات بازار

دومین مرحله نیچ مارکتینگ این است که با انجام تحقیقات بازار ببینید آیا مخاطبان هدف شما به‌اندازه‌ای هستند که بتوانید سود خود را تامین کنید؟ 

شما باید قدرت خرید، ارزش دریافتی، میزان تقاضای مشتریان، فرصت‌ها و تهدید‌های محیط خارجی، نقاط ضعف و قوت رقبا، استراتژی‌های قیمت‌گذاری کسب‌وکار‌های مشابه و… را در نظر بگیرید.

همچنین باید داده‌های لازم را با استفاده از روش‌های بازارسنجی، جمع‌آوری و آن‌ها را تجزیه و تحلیل کنید. تحلیل دقیق این داده کمک می‌کند تا با استراتژی‌های مناسب برای ورود به بازار و رشد کسب‌وکارتان آشنا شوید.

 

طراحی خدمات یا محصول با توجه به نیاز مشتری

مرحله سوم در بازاریابی گوشه‌ای این است که بر اساس نیاز‌های مشتری، محصول یا خدمات خود را طراحی کنید. همچنین می‌توانید از تحقیقات انجام‎شده در مرحله قبل کمک بگیرید. 

شما باید از روش‌های خلاقانه و نوآورانه استفاده کنید تا به مخاطبان خود بفهمانید که نسبت به رقبا، ارزش بهتری ارائه می‌دهید. همچنین باید تفاوت قابل توجه محصولات و خدمات خود با کسب‌وکار‌های مشابه را نشان دهید. 

اگر به‌دنبال حفظ رضایت و افزایش وفاداری مشتریان خود هستید، از روش‌ پرفورمنس مارکتینگ استفاده کنید؛ زیرا فقط وقتی که نتیجه بگیرید، هزینه می‌پردازید. 

 

انتخاب بهترین پلتفرم تبلیغاتی بر اساس جامعه هدف

انتخاب هوشمندانه پلتفرم تبلیغاتی، چهارمین مرحله نیچ مارکتینگ است. در این مرحله باید پلتفرم‌های مناسب برای تبلیغات برند خود را انتخاب کنید و بدانید که چطور می‌توانید به بهترین شکل از آن استفاده کنید. 

در واقع شما می‌توانید بر اساس بودجه، هدف، محتوا، نوع مخاطبان و… به‌سراغ روش‌های مختلفی از جمله سایت، وبلاگ، ویدیو، ‌ایمیل، پیامک، پادکست یا شبکه‌های اجتماعی بروید. برای مثال با انتخاب ایمیل مارکتینگ می‌توانید به‌صورت مستقیم و شخصی‌سازی‌شده با مخاطبان هدف خود در ارتباط باشید. 

 

بازاریابی آنلاین و آفلاین برای شروع نیچ مارکتینگ

آخرین مرحله برای شروع نیچ مارکتینگ این است که تبلیغات آنلاین و آفلاین انجام دهید. البته قبل از آن باید بودجه، محتوا، جامعه هدف، بهترین روش‌های بازاریابی و… را مشخص کنید. در واقع شما با استفاده از روش‌های بازاریابی درونگرا می‌توانید به‌صورت طبیعی و دلسوزانه، مخاطبان خود را به سمت برندتان جذب کنید. 

همچنین می‌توانید از روش‌های مستقیم و فعال برای جذب مخاطب کمک بگیرید. برای مثال در حوزه تبلیغات آفلاین به‌سراغ تبلیغات در رادیو و تلویزیون، تابلو‌های تبلیغاتی، روزنامه، نمایشگاه‌ها و… بروید. با انجام این کار در محل‌های مختلف به جامعه هدف خود دسترسی دارید.

 

مزایای نیچ مارکتینگ

همانطور که گفتیم نیچ مارکتینگ یکی از بهترین روش‌های بازاریابی کم هزینه است که در آن به‌جای تمرکز بر گروه بزرگی از مشتریان، برای یک نیچ خاص از بازار تلاش می‌کنیم.

البته برای ارتباط موثر، باید تحقیقات دقیقی انجام داده و نیاز‌ها و خواسته‌های مشتریان را بشناسیم. همچنین باید به‎دنبال ارائه محصولات و خدمات منحصربه‌فرد باشیم. در ادامه همراه ما باشید تا با مزایای این روش آشنا شویم:

 

مزایای بازاریابی گوشه ای

 

ساخت برند در کوتاه‌ترین زمان

برندینگ از نام و لوگو فراتر است و شامل تمام تجارب و احساساتی می‌شود که مشتریان با کسب‌وکار شما دارند. با توجه به شباهت زیاد مراحل برندینگ و بازاریابی نیچ و تمرکز روی جمعیت محدودی از افراد، کار شما برای ساخت برند هم راحت‌تر می‌شود.

اولین مرحله برای برندسازی سریع این است که هویت و ارزش‌های برند خود را تعریف کنید. در مرحله بعد می‌توانید از تکنولوژی و ابزار‌های دیجیتال استفاده و خیلی سریع و با کم‌ترین هزینه، دسترسی دیگران به برند خود را گسترده‌تر کنید. 

از طرفی به کمک تکنولوژی و ابزار‌های دیجیتال می‌توانید خیلی سریع و با کم‌ترین هزینه، به مخاطبان هدف خود دسترسی پیدا کنید. همچنین می‌توانید برای بهبود در استراتژی‌های بازاریابی، از روش‌های تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده کنید. 

 

افزایش قدرت در رقابت

با تفکر خلاقانه و نوآورانه می‌توانید قدرت رقابت بیش‌تری پیدا کنید. همچنین با ارائه محصول یا خدمات جذاب و منحصربه‌فرد، نسبت به سایر کسب‌وکار‌ها متمایز می‌شوید. البته باید با پاسخگویی به نظرات و نیاز‌های مشتریان، رضایتشان را جلب و آن‌ها را به مشتریان وفادار همیشگی خود تبدیل کنید. 

با این کار می‌توانید به‌خوبی بازار را به دست گرفته و از رقبای خود جلو بزنید. از طرفی با ایجاد یک تجربه خاص و منحصربه‌فرد برای مشتریان، به آن‌ها نزدیک‌تر می‌شوید.

 

بازاریابی با هزینه کم‌تر

یکی دیگر از مزایای نیچ مارکتینگ، کاهش هزینه‌های بازاریابی با تعریف دقیق و صحیح بازار هدف است. شما می‌توانید با انتخاب روش‌های تبلیغاتی مناسب و استفاده از پلتفرم‌های گوناگون، از هدر رفتن زمان و منابع خود جلوگیری کنید. سپس داده‌ها و نتایج به‌دست آمده را تجزیه و تحلیل کرده و بازده و سود بیش‌تری به دست بیاورید. 

به‌علاوه می‌توانید با هدایت بازار‌یابی خود به سمت مشتریان هدف، هزینه‌های اضافه را برای تبلیغ و جذب مشتریانی که به محصولات شما نیاز ندارند، کم‌تر کنید. بدین ترتیب با تمرکز دقیق بر بازاریابی، بازده سرمایه‌گذاری خود در بلند مدت را افزایش می‌دهید.

 

بهینه‌سازی راحت‌تر سایت

سئو یا بهینه‌سازی راحت برای موتور‌های جستجو یکی از مهم‌ترین خدمات دیجیتال مارکتینگ است که به دیده شدن و بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو کمک می‌کند‌. همچنین باعث جذب بازدیدکنندگان هدفمند و افزایش فروش شما می‌شود. 

برای بهینه‌سازی راحت‌تر سایت باید به 3 عامل اصلی سئو تکنیکال، سئو داخلی و سئو خارجی توجه کنید. همچنین برای تحلیل داده‌ها و بهبود عملکرد سایت خود، از ابزار‌های سئو استفاده کنید. 

با بهینه‌سازی عناصر فنی مانند ساختار URL‌ها، سرعت بارگیری صفحات، بهینه‌سازی تصاویر و… رتبه وب‌سایت شما در موتور‌های جستجو بهبود پیدا می‌کند. با کمک نیچ مارکتینگ و تمرکز روی یک حوزه خاص، فرایندهای بهینه‌سازی و هزینه‌های آن کم‌تر می‌شوند.

 

شناخت مخاطبان بدون مشکل

شناخت مخاطبان هدف یکی از عوامل موفقیت هر کسب‌وکار است. اگر بدانید چه کسانی به‌دنبال محصولات و خدمات شما هستند، می‌توانید استراتژی‌های موثری برای بازاریابی و فروش داشته باشید. همچنین با نیاز‌ها و خواسته‌های مشتریان آشنا شده و نحوه برقراری ارتباط با آن‌ها را یاد می‌گیرید‌.

روش‌های مختلفی مانند مصاحبه با مشتریان، بررسی رقبا، آنالیز داده‌های سایت و… می‌توانند به شناخت ساده‌تر و بهتر مخاطب کمک کنند. البته صاحبان کسب‌‌وکارها باید پرسونا هم داشته باشند؛ یعنی یک شخصیت خیالی و نیمه‌واقعی را به‌عنوان نماینده گروهی از مشتریان ایده‌آل در نظر بگیرند. 

 

عدم نیاز به سرمایه زیاد

یکی دیگر از مزایای نیچ مارکتینگ این است که نیاز به سرمایه زیادی ندارید؛ زیرا تنها روی یک بازار کوچک و مشخص متمرکز می‌شوید. شما با ارائه محصولات و خدمات به گروه خاص و محدودی از مشتریان، هزینه‌های تولید و عرضه محصول یا خدمات را کاهش می‌دهید. 

همچنین می‌توانید برای تبلیغات، از پلتفرم‌ها و روش‌های مناسبی استفاده کنید. استفاده از روش‌های ساده و کارآمد برای مدیریت و بهره‌وری کسب‌وکارتان، به کاهش هزینه‌های عملیاتی کمک می‌کند. به عبارت دیگر کار کردن با یک نیچ خاص، ریسک کم‌تری دارد. همچنین برای شما یک منبع درآمد ثابت و پایدار به وجود می‌آورد.

 

نیاز به تخصص فقط در یک حوزه

یکی از مزایای بازاریابی گوشه‌ای این است که با تمرکز بر یک حوزه خاص، دانش خود را در همان زمینه افزایش می‌دهید. شما باید با تحقیق و یادگیری مداوم، خود را به‌روز نگه دارید. سپس با افزایش تجربه، در حوزه کاری خود به‌عنوان یک متخصص و کارشناس شناخته می‌شوید. 

در صورتی که تمام مشتریان جامعه را مورد هدف قرار دهید، امکان فعالیت تخصصی در همه زمینه‌ها را ندارید. همچنین در بعضی حوزه‌ها دچار ضعف می‌شوید؛ اما با نیچ مارکتینگ، در یک حوزه، متخصص شده و می‌توانید با ارائه خدمات باکیفیت، اعتبار و اعتماد مشتریان نسبت به برند خود را افزایش دهید.

 

رشد کسب‌وکار با تمرکز بر منابع

برای مدیریت منابع خود به‎صورت بهینه، باید روی بخش خاصی از بازار کسب‌وکار تمرکز کنید. اگر نیاز‌ها و خواسته‌های مشتریان هدف را به‌طور دقیق بشناسید، می‌توانید محصولات و خدماتی را که مخصوص آن‌ها طراحی‌شده، ارائه کنید. 

همچنین هزینه‌های تبلیغات و بازاریابی را کاهش می‌دهید؛ زیرا تنها در کمپین‌های هدفمند شرکت می‌کنید‌. از طرفی با کاهش رقابت در بخش‌های تخصصی، شانس خود را برای موفقیت و سودآوری، بیش‌تر می‌کنید.

 

افزایش وفاداری مشتریان

برای برقراری ارتباط عمیق با مشتریان هدف، باید محصولات و خدماتی را که به‌طور دقیق برای نیاز‌های یک گروه خاص طراحی‌شده، انتخاب کنید‌. این ارتباط نزدیک، به جلب رضایت مشتریان و افزایش وفاداری آن‌ها کمک می‌کند. 

مشتریان وفادار نه‌تنها پیوسته شما را برای خرید انتخاب می‌کنند، بلکه به عنوان سفیر برند شما، برایتان تبلیغات انجام می‌دهند؛ یعنی با به اشتراک گذاشتن تجربه‌های مثبت خود با دیگران، به‌نوعی بازاریابی دهان به دهان را به اجرا در می‌آورند. 

مشتریان وفادار همیشگی بهترین گزینه برای کسب یک منبع درآمد ثابت و پایدار هستند. همچنین به کمک ریتارگتینگ از محصولات جدید یا تخفیف‌ها مطلع می‌شوند. 

 

آیا معایبی هم دارد؟

بازاریابی گوشه‌ای یا نیچ مارکتینگ در کنار مزایا، می‌تواند چالش‌ها و محدودیت‌های بسیاری برای کسب‌وکار‌ها داشته باشد. در ادامه چند مورد از معایب اصلی و مهم این روش را بررسی کردیم:

 

معایب نیچ مارکتینگ

 

خطر نابودی کسب‌وکار

به‌عنوان یکی از معایب بازار‌یابی گوشه‌ای می‌توانیم به این اشاره کنیم که با ارائه محصولات یا خدمات خاص، در معرض خطر نابودی قرار می‌گیرید. شما با تکیه بر یک منبع درآمد به آن وابسته شده و با تغییرات بازار یا میزان تقاضا و رقابت ممکن است مشتریان و بخش عظیمی از سود خود را از دست بدهید. 

برای جلوگیری از این موضوع، روی تنوع و گسترش کسب‌وکار خود تمرکز کنید. البته اول نظرات و نیاز‌های مشتریان را شناسایی کنید و بعد به‌سراغ ارائه محصولات و خدمات جدید و مکمل بروید. همچنین می‌توانید به کمک تجزیه و تحلیل داده‌ها، نقاط ضعف و قوت یا فرصت‌ها و تهدید‌های کسب‌وکارتان را بشناسید.

 

متناسب با بازاریابی کوتاه‌مدت

یکی از معایب نیچ مارکتینگ این است که امکان رقابت در بازار‌های بزرگ‌تر و گسترده‌تر را به شما نمی‌دهد؛ بنابراین برای بازاریابی طولانی مدت پیشنهاد نمی‌شود. در صورتی که روی یک حوزه خاص متمرکز شوید، برند شما از فرصت‌های رشد و توسعه در بازار‌های دیگر محروم می‌شود. 

شما با تولید محصولات و خدمات برای گروه خاص و محدودی از مشتریان، آن‌ها را به کسب‌وکارتان وابسته می‌کنید؛ اما اگر نیاز‌ها و خواسته‌های مشتریان تغییر کند، ممکن است بازار خود را از دست بدهید. 

پس بهتر است استراتژی بازاریابی خود را با تمرکز بر گسترش در بازار‌های بزرگ‌تر اختصاص دهید. همچنین پیوسته به‌دنبال ارائه محصولات و خدمات متنوع باشید.

 

احتمال تخریب توسط شرکت‌های بزرگ

یکی دیگر از معایب نیچ مارکتینگ این است که از سمت شرکت‌های بزرگ، در معرض حمله و نابودی قرار دارید. 

معمولا شرکت‌های بزرگ با منابع و توانایی‌های بیش‌تر می‌توانند بازار شما را تصاحب کنند. حتی ممکن است به‌سراغ تبلیغات قوی‌تر و قیمت‌های رقابتی بروند تا خیلی سریع شما را از بازار بیرون کنند. شاید هم به‌سراغ روش‌های غیر اخلاقی مانند کپی کردن محصولات و خدمات یا تقلید از استراتژی‌های بازاریابی شما بروند. 

برای اینکه با این تهدیدات مقابله کنید، باید استراتژی‌های محافظه کارانه داشته باشید. با حفظ مزیت رقابتی خود می‌توانید برندسازی قوی انجام داده و با مشتریان، ارتباط مستقیم برقرار کنید. همچنین باید روی تحقیق و توسعه یا به‌روز‌رسانی محصولات و خدمات خود سرمایه‌گذاری کنید.

 

رقابت شدید میان کسب‌وکار‌های نوپا

با افزایش تعداد کسب‌وکار‌های نوپا در بازاریابی گوشه‌ای، رقابت میان شما و رقبا شدیدتر می‌شود. در نهایت سهم شما از بازار اختصاصی کوچک‌تر شده و این موضوع می‌تواند بر کاهش میزان سودآوری شما تاثیر منفی بگذارد. در این شرایط، دریافت مشاوره دیجیتال مارکتینگ به طراحی استراتژی های موثر برای حفظ و افزایش سهم بازار آنلاین کمک می‌کند. 

 

کوچک بودن مقیاس بازار

کسب‌وکار‌هایی که به‌سراغ نیچ مارکتینگ ‌می‌روند، با مشتریان کم‌تری در ارتباط هستند. بنابراین نمی‌توانند از طریق افزایش فروش، سود بیش‌تری به دست بیاورند. در عوض باید محصولات و خدمات خاص خود را به مشتریان وفادار همیشگی ارائه دهند.

 

کدام کسب و کار‌ها از نیچ مارکتینگ استفاده می‌کنند؟

نیچ مارکتینگ یا بازاریابی گوشه‌ای به‌عنوان یک استراتژی بازاریابی، روی بخش خاصی از مخاطبان هدف که علاقه یا نیاز مشترک دارند، تمرکز می‌کند. این استراتژی باعث می‌شود با تمایز در رقابت، مشتریانی را که مقاومتی در برابر خرید ندارند، جذب کنید. با این روش سودآوری خود را هم افزایش می‌دهید. در ادامه 3 مثال از نیچ مارکتینگ در کسب‌وکارهای ایرانی را بررسی می‌کنیم:

  • برند کامور: تولید بیسکوییت، ژله، آدامس و… رژیمی و بدون قند با تمرکز بر افراد مبتلا به دیابت و طرفداران رژیم‌های لاغری
  • تارچه: تولید انواع توت بگ، کادوپیچ و نظم‌دهنده پارچه‌ای با تمرکز بر دوستداران محیط زیست
  • کاله: تولید ماست لاکتیویا با تمرکز بر افراد دارای مشکلات گوارشی

اکنون سوال اینجاست که آیا در هر کسب‌وکاری می‌توان از بازاریابی گوشه‌ای استفاده کرد؟ پاسخ به این سوال به چند عامل بستگی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره کردیم:

  • تخصص شما

بررسی کنید و ببینید که خلاقیت و نوآوری شما در چه حد است؟ آیا می‌توانید محصولات و خدمات جذاب و منحصربه‌فردی ارائه دهید؟ همچنین باید توانایی پاسخ‌دهی به نیاز‌های مشتریان و برقراری ارتباط موثر با آن‌ها را داشته باشید.

  • رقابت و مزیت شما

بررسی کنید که آیا توانایی رقابت با کسب‌وکار‌های بزرگ را دارید؟ چطور می‌توانید محصولات و خدمات خود را نسبت به رقبای خود متمایز کنید؟ برای این کار باید استراتژی‌های بازاریابی مناسب داشته باشید.

  • اندازه و پتانسیل بازار

شما باید بررسی کنید که بازار هدف شما چقدر بزرگ و قابل رشد است؟ آیا می‌تواند سود شما را تامین کند؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال‌ها باید تحقیقات بازار انجام دهید. همچنین به عواملی مانند تعداد و قابل دسترس بودن مشتریان، رفتار و میزان تقاضای آن‌ها توجه کنید.

سوالات متداول

  1. آیا تکنیک نیچ در خیاطی قابل استفاده است؟ 

بله، در صنعت خیاطی می‌توانید روی بخش خاصی از بازار تمرکز کنید و خدمات منحصر به فردی ارائه دهید. برای مثال می‌توانید یک گروه سنی خاص را انتخاب کنید و برای کودکان زیر ۷ سال، لباس بدوزید.

  1. آیا نیچ مارکتینگ در معماری امکان‌پذیر است؟ 

بله، در حوزه معماری می‌توانید با تمرکز بر یک سبک خاص، به‌صورت تخصصی فعالیت کنید. برای مثال می‌توانید طراحی داخلی فضا‌های کوچک یا بازسازی بنا‌های قدیمی را برعهده بگیرید.

  1. کتاب نیچ مارکتینگ چی بخوانیم؟

استراتژی اقیانوس آبی و گذر از شکاف از معروف‌ترین کتاب‌هایی هستند که به حوزه نیچ مارکتینگ پرداخته‌اند.

امتیاز دهید
سخن نهایی
در این مقاله انواع نیچ مارکتینگ را بررسی کردیم و با مزایا و معایب آن آشنا شدیم. نیچ مارکتینگ یا بازاریابی نیچ به‎عنوان یک استراتژی بازاریابی، مربوط به تمرکز بر یک بخش خاص و کوچکی از بازار است.  بدین ترتیب با تمایز پیدا کردن شما نسبت به رقبای بزرگ، باعث به‎دست آوردن مشتریان وفادار همیشگی و افزایش سود کسب‌وکارتان می‌شود. همچنین یک روش بازاریابی موثر برای بیزینس‌های نوپاست که با گسترش تنوع محصولات و خدمات، درآمد شما را بیش‌تر و بیش‌تر می‌کند. اگر هنوز هم درباره این روش بازاریابی سوالاتی دارید، می‌توانید در بخش دیدگاه همین صفحه بنویسید تا کارشناسان ما در شرکت ویرا، شما را راهنمایی کنند. همچنین اگر قصد راه‌اندازی یک کسب‌وکار با تمرکز بر عده خاصی از افراد دارید و نیازمند اجرای بازاریابی نیچ هستید، می‌توانید از خدمات شرکت دیجیتال مارکتینگ و طراحی سایت ویرا استفاده کنید. برای ارتباط با کارشناسان ویرا و دریافت مشاوره رایگان با شماره 02144964734 تماس بگیرید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *