دیجیتال مارکتینگ چیست؟ راهنمای جامع بازاریابی آنلاین

نوشته شده : 12 آبان 1403
زمان مطالعه : 20 دقیقه
دیجیتال مارکتینگ چیست

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

شاید اگر 15 یا حتی 10 سال پیش در مورد دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات از طریق اینترنت برای بسیاری از مدیران کسب و کارها می‌شد، اغلب آن‌ها تعجب می‌کردند و آن‌ را کاری بی‌فایده و بی‌نتیجه می‌دیدند. از همان وقتی که گوشی‌های هوشمند در دست بسیاری از افراد دیده شد، باید حدس می‌زدیم که روزی بر روی کسب و کارها هم تاثیر بگذارد. به طوری که آنلاین مارکتینگ شکل گرفت و حالا مشاغل زیادی از طریق اینترنت درآمد کسب می‌کنند. اما اگر می‌خواهید بدانید دیجیتال مارکتینگ چیست، چطور اجرا می‌شود، چه اهمیتی دارد و باید چطور آن را اجرا کنید، این مطلب ویرا را از دست ندهید.

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

اگر در گذشته از کسی می‌پرسیدیم دیجیتال مارکتینگ چیه و چه کاری انجام می‌دهد، بی‌درنگ ذهنش به سمت فروشگاهی مثل هایپرمارکت می‌رفت. دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده به طیف گسترده‌ای از تاکتیک ها و فناوری‌های بازاریابی گفته می‌شود که دسترسی آنلاین مشتریان به محصولات/خدمات را فراهم می‌کند.

ما در یک مقاله دیگر به صورت جامع به موضوع بازاریابی چیست پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنم حتما مطالعه نمایید.

این بازاریابی آنلاین به کسب و کارها اجازه می‌دهد تا هویت خود را ایجاد و برای شناخته شدن آن تلاش کنند. دیجیتال مارکتینگ با استفاده از ابزارهای دیجیتال (شبکه‌های اجتماعی، موتورهای جستجو، بازاریابی ایمیلی و …) امکان برندسازی را نیز فراهم آورده است.

بازاریابی دیجیتال، تبلیغات و بازاریابی را از دست گروه اندکی از برندها (اغلب کسب و کارهای قدیمی و کمپانی‌های بزرگ) خارج کرده و به تمامی مشاغل و برندهای کوچک، بزرگ، نوپا و … هدیه کرده است. به طوری که یک برند نوپا بتواند همچون یک برند قدیمی وارد عرصه رقابت شود.

تعریف دیجیتال مارکتینگ

اصول دیجیتال مارکتینگ

در بازاریابی دیجیتال چند اصل مهم وجود دارد که همچون ستون‌ عمل می‌کنند و نقش مهمی در دستیابی به هدف دارند. این اصول عبارتند از:

1 . هدف گذاری برای رسیدن به مخاطب مناسب

اولین اصل مهم در استراتژی دیجیتال مارکتینگ تعیین مخاطب هدف است. با درک درست از دموگرافیک، علایق و رفتارهای مخاطبان می‌توانید استراتژی‌ها و رویکردهای خود را با آن‌ها هماهنگ و تنظیم کنید. اما برای دستیابی به این مخاطبان باید این اقدامات را انجام دهید:

  • تحقیق در بازار، انجام مصاحبه و تجزیه و تحلیل داده‌ها برای شناخت نیازها و ترجیحات مخاطبان
  • دسته‌بندی مخاطبان براساس معیارهایی همچون سن، محل زندگی، رفتارهای خرید و …

ما یک مقاله کامل در مورد مشاوره دیجیتال مارکتینگ برای شما آماده کرده‌ایم که خواندن آن خالی از لطف نیست.

2 . ایجاد تعاملات معنادار

یکی دیگر از اصول دیجیتال مارکتینگ تعامل است که به منظور ایجاد وفاداری به برند و تقویت روابط با مشتری صورت می‌گیرد. اما برای ایجاد تعاملات معنادار باید محتوای مرتبط و قانع‌کننده‌ای در آنلاین مارکتینگ ارائه دهید. به همین منظور باید:

  • محتوای متناسب با ارزش‌های برند و همسو با علایق مخاطبان را ایجاد کنید. این محتوا می‌تواند شامل پست‌های وبلاگ، ویدئو، اینفوگرافیک یا پست در رسانه‌های اجتماعی باشد.
  • استفاده از شبکه‌های اجتماعی که مخاطبان شما در آن‌ها حضور دارند (مانند فیسبوک، لینکدین، تلگرام و یا حتی برنامه‌های ایرانی) فرصت عالی برای تعامل با مخاطبان هدف است.

3 . تبدیل سرنخ‌ها به مشتریان

تبدیل سرنخ‌ها به مشتریان واقعی یکی دیگر از اصول دیجیتال مارکتینگ است که باعث می‌شود افراد بیشتری از قیف بازاریابی عبور کنند و به مشتری تبدیل شوند. اما برای رسیدن به این اصل باید تلاش‌های بازاریابی دیجیتال خود را برای به حداکثر رساندن تبدیل‌ها افزایش دهید. برای این کار باید:

  • صفحات فرود متقاعد‌کننده طراحی کنند که از نظر بصری جذاب و از نظر محتوا، متقاعدکننده باشند.
  • اجرای Call-to-Action های موثر و واضح هم می‌تواند بازاریابی دیجیتال را برجسته و واضح‌تر و تعداد بیشتری از مخاطبان را به مشتری تبدیل کند.

4 . ایجاد وفاداری مشتری

از دیگر اصل‌های مهم در آنلاین مارکتینگ، ایجاد وفاداری مشتریان برای مدت طولانی است. به طوری که هر مشتری را برای تکرار خرید تشویق و آن‌ها را به حامیان کسب و کار خود تبدیل کنید. برای این کار باید:

  • خدمات استثنایی به مشتریان ارائه دهید و به پرس‌جوهای آن‌ها فوراً واکنش نشان دهید.
  • از تعامل با هر مشتری مجموعه‌ای از داده‌ها را بدست می‌آورید که باید از آن‌ها برای شخصی‌سازی پیام‌ها و پیشنهادات خرید استفاده کنید.

5 . اندازه گیری و بهبود عملکرد

برای بهبود دائمی تلاش‌های بازاریابی دیجیتال باید شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) را ردیابی و تجزیه و تحلیل کنید. در این صورت است که می‌توانید میزان موفقیت کمپین‌های تبلیغاتی خود را اندازه‌گیری و تصمیمات مبتنی بر داده را اتخاذ کنید.

برای مثال اگر دیجیتال مارکتینگ شما بر روی وب سایت و موتورهای جستجو متمرکز شده است، از پلتفرم‌هایی مانند Google Analytics اطلاعات ارزشمندی در مورد رفتار کاربر، ترافیک وب سایت و نرخ تبدیل را بدست آورد.

اصول digital marketing

اهمیت دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروز

مهم‌ترین دلیلی که باعث شده است بسیاری از کسب و کارها به اهمیت تبلیغات و بازاریابی آنلاین پی ببرد، افزایش آگاهی از برند و افزایش فروش محصول است. البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث می‌شود بازاریابی دیجیتال بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کند:

دسترسی به مخاطبان گسترده

در بازاریابی آنلاین این فرصت را دارید تا با افراد بیشتری ارتباط برقرار کنید. مگر در دنیای آفلاین روزانه می‌توانید با چه تعداد افراد ارتباط برقرار کنید؟ آیا همه کسانی که در اطراف شما هستند، به محصولات یا خدماتتان نیاز دارند؟ آیا محصولات یا خدمات شما مطابق میل آن‌هاست؟

وقتی از خدمات دیجیتال مارکتینگ صحبت به میان می‌آید، یعنی بستر گسترده‌ای برای دسترسی به افراد بیشتر برایتان فراهم می‌شود. به طوری که بتوانید از بین میلیون‌ها کاربر، مشتریان محصولات/خدمات خود را بدون محدودیت جغرافیایی پیدا کنید.

افزایش آگاهی از برند

اگرچه برندینگ و مارکتینگ همیشه به طور مستقیم به فروش تبدیل نمی‌شود، اما ایرادی هم ندارد. چرا که این روش نوین بازاریابی و تبلیغات می‌تواند آگاهی از برند را نیز افزایش دهد. به این معنا که طیف وسیع‌تری از مردم با کسب و کارتان و آنچه را که عرضه می‌کنید، آشنا می‌شوند.

برای مثال تصور کنید محصولات شما در زمینه کنترل آفات است. ممکن است یک شخص تبلیغات آنلاین شما را مشاهده کند اما در حال حاضر نیازی به آن نداشته باشد. با این حال، ممکن است در آینده یکی از اطرافیان او به این محصولات نیاز داشته باشد که این فرد با شناخت قبلی، محصولات یا برند شما را معرفی می‌کند.

رقابت با شرکت‌های بزرگ

شاید تا پانزده سال پیش تصور اینکه یک برند یا کسب و کار نوپا بتواند همچون یک برند معتبر در بازار رشد کند، غیرممکن بود. اما دیجیتال مارکتینگ یک فرصت عالی و منصفانه برای همه کسب و کارهاست تا بتوانند با هر کسب و کاری رقابت کنند.

برای مثال در گذشته برندهای بزرگ هزینه تبلیغات در رادیو یا تلویزیون را داشتند و با این کار معروف‌تر و مشهورتر می‌شدند. در حالی که کسب و کارهای نوپا و کوچک به دلیل نداشتن هزینه تبلیغات قادر به رقابت با برندهای بزرگ نبودند.

ایجاد تعامل با مشتریان

یکی دیگر از دلایل اهمیت بازاریابی دیجیتال، هدف گرفتن بهتر مخاطبان است. در بازاریابی سنتی شما فرصت کافی برای صحبت با تک تک افراد به شکل حضوری را ندارید! اما در آنلاین مارکتینگ می‌توانید یک صفحه برای برند خود در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کنید. به طوری هزاران نفر آن را دنبال کنند.

سپس با انتشار یک ویدئو یا اینفوگرافیک، با هزاران نفر ارتباط برقرار کنید و روی ذهن آن‌ها تاثیر بگذارید.

افزایش نرخ تبدیل

یکی دیگر از دلایلی که باعث می‌شود بازاریابی به شیوه دیجیتالی اهمیت بیشتری پیدا کند، افزایش نرخ تبدیل است. زیرا تلاش شما در تبلیغات با داده‌های دقیق انجام شده و مخاطبان بیشتری دارید و در نتیجه شانس بیشتری هم برای افزایش نرخ تبدیل‌ها خواهید داشت.

صرفه جویی در هزینه

در این روش بازاریابی هر هزینه‌ای که بابت تبلیغات صرف می‌شود، فروش یا آگاهی از برند را در پی دارد. بنابراین با افزایش نرخ تبدیل و تعداد مشتریان، هزینه‌های تبلیغات دوباره بدست می‌آید و می‌توان با قاطعیت گفت در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود.

همچنین هزینه تبلیغات دیجیتالی در مقایسه با تبلیغات در رسانه‌هایی همچون تلویزیون، رادیو و …. ارزان‌تر است.

اندازه گیری نتایج

خوشبختانه در حوزه‌های مختلف دیجیتال مارکتینگ ابزارهایی برای ردیابی مخاطبان و اثرات تبلیغات وجود دارد. برای مثال اگر در موتورهای جستجو تبلیغات انجام داده‌اید، می‌‌توانید از طریق Google Analtics و اگر در اینستاگرام کار کرده‌اید، از طریق Instagram Insights تلاش خود را ردیابی کنید.

وقتی برای تبلیغات سرمایه‌گذاری می‌کنید، باید بدانید این هزینه‌ها چقدر موثر بوده و چند مشتری به همراه داشته است؟ در بازاریابی آنلاین اندازه‌گیری نتایج به شکل کامل و دقیق امکان‌پذیر است.

به عنوان مثال مارکتینگ برای نسل Z کمی دشوار است. چون صاحبان کسب و کار از نظر سلیقه، ایده‌ها، روحیات و … با این نسل تفاوت دارند. اما چون امکان اندازه‌گیری نتایج تبلیغات و بازاریابی وجود دارد، می‌توانید میزان تاثیرگذاری تبلیغات روی این نسل را به خوبی ارزیابی کنید. اگر کمپین شما ضعیف عمل کرده باشد، در آینده آن را تقویت می‌کنید و در صورت موفقیت آمیز بودن، در آینده آن را ادامه می‌دهید.

رقابت با رقبا

رقابت با سایر کسب و کارها بدون اطلاعات بسیار سخت و شاید غیرممکن باشد. حالا فرقی نمی‌کند که رقیب شما در تبریز است یا در شیراز! چرا که از طریق اطلاعاتی که در بازاریابی دیجیتال بدست می‌آورید، می‌توانید به راحتی محبوبیت و وضعیت برند آن‌ها را ارزیابی کنید.

با داده‌هایی که از آنالیز رقبا در شبکه‌های اجتماعی و موتورهای جستجو بدست می‌آورید، می‌توانید جایگاه خود را با آن‌ها مقایسه کنید. بنابراین کمبودها را مشخص کرده و از تجربیات آن‌ها برای بدست آوردن مشتریان بیشتر استفاده کنید.

از سوی دیگر وقتی رقبای شما نیز از وب مارکتینگ برای جذب مشتریان بیشتر استفاده می‌کنند، چرا باید شما خود را عقب بکشید؟

نوآوری و پیشرفت

در بازاریابی به شیوه نوین امکانات و قابلیت‌هایی وجود دارد که در بازاریابی سنتی وجود نداشت. برای مثال شما می‌توانید از ابزارهای گرافیکی برای طراحی یک ویدئوی تبلیغاتی استفاده کرده و آن را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کنید. ضمن اینکه هوش مصنوعی هم وارد این عرصه شده است و می‌توانید از آن برای برندسازی و تبلیغات استفاده کنید.

مقرون به صرفه بودن

استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بیشتری دارند و می‌توانید روی این روش‌ها سرمایه‌گذاری کنید. برای مثال یک ویدئو از محصول خود را با هزینه 10 میلیون تومان بسازید و سپس آن را در شبکه‌های اجتماعی (یوتیوب، آپارات، تلگرام، اینستاگرام و …) منتشر کنید.

اگر فرض کنیم یک میلیون نفر این ویدئو را مشاهده کنند و حداقل یک درصد از آن‌ها برای خرید راغب شوند، 10 هزار نفر از بین آن‌ها می‌توانند مشتریان احتمالی شما باشند. با این حساب 10 میلیون تومان هزینه شما دوباره تأمین می‌شود و از سوی دیگر سود نیز کسب می‌کنید.

مراحل دیجیتال مارکتینگ

حالا که با اهمیت و معنی دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید، احتمالا قصد دارید، وارد این عرصه شوید. اما قبل از راه‌اندازی سایت یا آنلاین شاپ در شبکه‌های اجتماعی باید مراحل انجام را نیز بدانید. به طوری که قدم به قدم همه مراحل را طی کنید تا موفقیت بیشتری را بدست آورید.

مراحل بازاریابی آنلاین

مرحله 1: تجزیه و تحلیل موقعیت

اولین مرحله در بازاریابی دیجیتال، تجزیه و تحلیل موقعیت است. ابتدا باید وضعیت و شرایط فعلی برند خود و تعداد مشتریان را مشخص کنید. فردی که قصد دارد طی یک دوره سه ماهه اضافه وزن خود را کم کند، قبل از شروع ورزش، وزن خود را اندازه می‌گیرد. سپس برحسب میزان وزن اضافه، برنامه غذایی و نوع حرکات ورزشی را مشخص می‌کند تا کالری سوزی و میزان کالری دریافتی به اندازه‌ای باشد تا بتواند طی سه ماه، وزن اضافه خود را کم کند.

در مورد بازاریابی دیجیتالی هم وضعیت به همین منوال است. در واقع شما باید ابتدا وضعیت فعلی خود و سپس رقبا را مشخص کنید. سپس برحسب فاصله‌ای که با آن‌ها دارید و نقطه‌ای که می‌خواهید به آن برسید، برنامه‌ریزی کنید.

مرحله 2: مخاطب خودتان را دقیق بشناسید و پرسونا تعریف کنید

در قدم بعدی باید پرسونا و مخاطبان خود را بشناسید و بدانید که آن‌ها به دنبال چه چیزی هستند و چه انتظاراتی از برند شما دارند. درک بهتر مخاطبان به این منظور انجام می‌شود تا بدانید برای دستیابی به اهداف خود باید دقیقا در کدام کانال‌ها و به چه صورت برندینگ و مارکتینگ را انجام دهید.

برای شناخت مخاطبان می‌توانید از داده‌های ابزارهای تحلیلی هر شبکه اجتماعی یا موتورهای جستجو استفاده کنید.

مرحله 3: بودجه را مشخص کنید

در قدم بعد باید میزان توان مالی خود برای تبلیغات و بازاریابی را مشخص کنید. برای مشخص کردن بودجه باید اهمیت دستیابی به هدف و میزان توان مالی خود را در نظر بگیرید. به طوری که 50 درصد به توانایی خود برای تأمین بودجه‌ها و 50 درصد به اهمیت رسیدن به هدف توجه کنید.

مرحله 4: اهداف بازاریابی دیجیتال و kpi را تعیین کنید

وقتی شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) خود را در همان ابتدای کار مشخص کنید، در میانه یا انتهای راه می‌توانید با توجه به همین شاخص‌ها، میزان دستیابی به هدف را راحت‌تر ارزیابی کنید.

شاخص‌های کلیدی عملکرد شامل تمامی اهداف ریز و درشتی است که قصد دارید در دیجیتال مارکتینگ به آن‌ها دست پیدا کنید.

مرحله 5: ارزیابی کانال‌های دیجیتال مارکتینگی که در اختیار دارید

برای اجرای آنلاین مارکتینگ کامل باید از کانال‌های مختلفی از جمله وب سایت و انواع شبکه‌های اجتماعی (ایرانی و خارجی) استفاده کنید. همه مخاطبان شما در یک شبکه حضور ندارند و هر یک از آن‌ها با یک کانال درگیر می‌شوند. بنابراین برای اینکه میزان تاثیرگذاری برندینگ و مارکتینگ بر روی آن‌ها را مشاهده کنید، لازم است تمامی کانال‌های دیجیتال مارکتینگ را ارزیابی کنید.

به طور کلی انواع کانال‌هایی که برای روش‌های بازاریابی دیجیتال کاربرد دارند، عبارتند از:

  • رسانه‌ فردی یا owned media: هر کانالی که به برند شما تعلق دارد و به طور اختصاصی در آن فعالیت دارید، یک رسانه فردی است. وب سایت، پیج اینستاگرام یا وبلاگ از جمله این کانال‌هاست.
  • رسانه‌ اکتسابی یا earned media: اعتباری که از راه بازاریابی دهان به دهان کسب می‌کنید و به طور مستقیم هزینه‌ای بابت آن پرداخت نکرده‌اید، یک رسانه اکتسابی است. برای مثال وقتی محتوای شما توسط افراد دیگر به اشتراک گذاشته می‌شود، کانال اکتسابی است.
  • رسانه‌های پولی یا :paid media یکی دیگر از کانال‌های اجرای دیجیتال مارکتینگ با پرداخت پول تبلیغات را منتشر می‌کنند. برای مثال تبلیغات کلیکی یا گوگل ادوردز از این دسته رسانه‌ها هستند.

مرحله 6: تعریف استراتژی بازاریابی

انواع مختلفی از استراتژی‌های بازاریابی وجود دارد که می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • استراتژی تجارت به مصرف کننده (B2C)
  • بازاریابی پرسنلی
  • استراتژی تجارت به تجارت (B2B)
  • بازاریابی شبکه‌ای
  • نیچ مارکتینگ
  • بازاریابی ویروسی
  • بازاریابی مشارکتی

با مشخص کردن اینکه کدام یک از این استراتژی‌ها را برای دیجیتال مارکتینگ انتخاب کرده‌اید، مسیر حرکتتان نیز مشخص می‌شود.

مرحله 7: تقسیم پروژه‌های بازاریابی به قسمت‌های کوچکتر

شاید تا به اینجا متوجه شده باشید که دیجیتال مارکتینگ یک پروژه گسترده است و یک شبه اجرا نمی‌شود. برای اجرای این نوع بازاریابی مدرن باید با برنامه‌ریزی و تقسیم کار پیش بروید. ضمن اینکه پروژه تبلیغات باید دسته‌بندی و به قسمت‌های کوچکتر تبدیل شود.

برای مثال کمپین تبلیغات در اینستاگرام، کمپین تبلیغات در گوگل، کمپین رپورتاژ، کمپین توییتر و …. هر کدام یکی از قسمت‌های این پروژه بزرگ را تشکیل می‌شود. با مشخص کردن هر یک از این کمپین‌ها، در تاریخ‌های مشخص آن‌ها را اجرا می‌کنید.

مرحله 8: اندازه‌گیری نتایج و KPI ها با کمک داده ها

اگر می‌خواهید بدانید مسیری که برای آنلاین مارکتینگ طی کرده‌اید، چقدر موفقیت آمیز بوده است و به کجا ختم خواهد شد، باید از طریق ابزارهای آنالیز، داده‌هایی از شاخص‌های عملکرد را بدست آورید. هر چقدر داده‌ها دقیق‌تر و کامل‌تر باشند، نتایج به شکل بهتری ارزیابی می‌شود.

انواع شاخه‌های دیجیتال مارکتینگ

این روش بازاریابی و برندسازی انواع مختلفی دارد که در کنار هک رشد می‌تواند منجر به افزایش مخاطبان و فروش بیشتر شود. شاخه‌های مختلف بازاریابی دیجیتالی عبارتند از:

انواع شاخه های دیجیتال مارکتینگ

بازاریابی (SEM)

اولین نوع بازاریابی دیجیتالی، SEM یا بازاریابی موتورهای جستجو است. این نوع بازاریابی برای پوشش دادن کارهای PPC و SEO انجام می‌شود. در واقع برای افزایش ترافیک وب سایت از طریق موتورهای جستجو به SEO و PPC نیاز دارید.

تبلیغات پولی PPC و سئو سایت بر روی آوردن ترافیک ارگانیک کار می‌کند. با این حال اجرای آن‌ها به هزینه نیاز دارد.

بهینه سازی برای موتورهای جستجو (SEO)

SEO که به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است، به بالا بردن رتبه سایت در صفحه نتایج موتورهای جستجو کمک می‌کند تا کاربران بیشتری وارد سایت شوند.

اغلب کاربران حوصله بررسی لینک‌های صفحه 2 نتایج جستجو را ندارند. بنابراین اگر می‌خواهید صفحات مورد نظر شما در گوگل دیده شوند، باید آن‌ها را به صفحه یک SERP بکشانید. برای این کار به سئو نیاز دارید و باید سایت را بهینه سازی کنید.

بازاریابی محتوا (Content Marketing)

این سبک بازاریابی با روش‌های قبلی کمی تفاوت دارد و همه چیز در مورد دیجیتال مارکتینگ را به نوعی شامل می‌شود. در واقع بازاریابی دیجیتال بدون محتوا امکان‌پذیر نیست. تولید محتوای غنی، ارزشمند و حاوی اطلاعات مفید تجربه مشتری را افزایش می‌دهد. ممکن است به طور مستقیم به فروش محصولات و افزایش مشتری تبدیل نشود، اما به برندینگ و مارکتینگ کمک زیادی می‌کند.

به همین دلیل است که بسیاری از برندهای مشهور جهان (کوکاکولا، گوچی، نیویورک تایمز، گوگل و … میلیون‌ها دلار برای تولید محتوا صرف کرده‌اند. در واقع باید به بازاریابی محتوا مانند یک سرمایه گذاری بلندمدت (مانند سئو) نگاه کنید که باید دائماً روی آن کار شود تا نتیجه مطلوب را بدست آورید.

بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)

یکی  دیگر از شاخه‌های دیجیتال مارکتینگ بازاریابی درونگرا نام دارد که در ایجاد محتوای مفید کمک زیادی به شما می‌کند. به طوری که بتوانید تجربیات و بهترین محتواها متناسب با نیاز و علایق مخاطبان هدف را تولید کنید. تولید محتوا و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مفید راهی برای ورود به ذهن مخاطبان است.

در این روش به جای اشاره مستقیم به محصولات و تبلیغات، بر روی آموزش، اطلاع‌رسانی، تعامل و ارتباط با مخاطبان متمرکز می‌شوید.

بازاریابی دورنگرا به طور مستقیم به فروش منجر نمی‌شود، اما بخش مهمی از استراتژی بازاریابی دیجیتال به شمار می‌رود که هدف افزایش افزایش آگاهی از برند است.

بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)

با افزایش تعداد پلتفرم‌های اجتماعی و رشد آن‌ها (از جمله اینستاگرام، تلگرام و شبکه‌های اجتماعی داخلی)، بسیاری از کسب و کارها در این شبکه‌ها سرمایه‌گذاری‌های کلان کرده‌اند تا مخاطبان خود را افزایش دهند. هدف از بازاریابی رسانه‌های اجتماعی اضافه کردن مشتریان جدید و حفظ مشتریان قبلی است.

در این شبکه‌ها با اجرای کمپین و تبلیغات هدفمند می‌توانید تعداد دنبال‌کننده‌های خود را افزایش دهید. روش SMM یا بازاریابی شبکه‌های اجتماعی هم می‌تواند به صورت سرمایه‌گذاری بلندمدت (برندسازی) و یا کوتاه مدت (تبلیغات و فروش) انجام شود.

تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)

PPC به نوعی تبلیغ با پرداخت به ازای هر کلیک اشاره دارد که در موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ انجام می‌شود. اگر بخواهید مهم‌ترین صفحات خود را به صفحات اول و رنک‌های بالا در نتایج جستجو ببرید، به این روش بازاریابی دیجیتالی هم نیاز دارید.

در واقع در PPC در ازای هر کلیکی بر روی لینک صفحه سایت می‌شود، شما یک هزینه مشخص را به موتور جستجو می‌پردازید. البته برای اینکه این روش هم موثر واقع شود باید بابت آن کمپین هدفمند طراحی کنید و به شکل هدفمند پیش بروید.

روش تبلیغات براساس کلیک می‌تواند برای وب سایت‌های جدیدی که هنوز برای سئو راه طولانی دارند، مناسب باشد.

اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

یکی دیگر از روش‌های دیجیتال مارکتینگ، همکاری با افراد مشهور یا اینفلوئنسرهاست. این افراد که از موقعیت خوبی در شبکه‌های اجتماعی برخوردار هستند، می‌توانند روی فالوورهای خود تاثیر مثبت داشته باشند. بنابراین وقتی از محصولات یا خدمات شما استفاده می‌کنند، توسط دنبال‌کننده‌ها نیز پیروی می‌شود.

در سال‌های اخیر بسیاری از اینفلوئنسرهای یوتیوب، اینستاگرام، توییتر و … با برندهای مشهور همکاری داشته‌اند. برای این همکاری می‌توانید کدهای تخفیف منحصر به فرد، جوایز و قرعه‌کشی هم در نظر بگیرید.

تبلیغات بنری (Banner Advertising)

تبلیغات بنری به آن دسته از روش‌های بازاریابی دیجیتال گفته می‌شود که تبلیغات با فرمت‌های مختلف مانند تصویر، اینفوگرافیک، ویدئو و …. تهیه و سپس در سایت‌ها یا سایر صفحات در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود. در این تصاویر گرافیکی نام برند، محصولات و یا خدمات ارائه و مخاطب با کلیک بر روی آن به سایت تبلیغ‌کننده هدایت می‌شود.

هدف از تبلیغات بنری نیز انتقال پیام برند به بازدیدکنندگان وب سایت پذیرنده تبلیغ است تا ترافیک سایت تبلیغ‌کننده افزایش یابد.

تبلیغات همسان (Native Advertising)

اگر تبلیغات را در فضایی مشابه به محیط واقعی منتشر کنید، به آن تبلیغات همسان گفته می‌شود. برای مثال در اینستاگرام ریلز تبلیغاتی در کنار سایر ریلزها برای کاربران زیادی نمایش داده می‌شود؛ به طوری که با سایر پست‌ها تفاوتی ندارد.

در گوگل هم تبلیغات همسان اجرا می شود. به طوری که در رتبه‌های یک تا سه در SERP به این تبلیغات اختصاص می‌گیرد. فقط گوگل در بالای لینک تبلیغات همسان عبارت sponsored را قرار می‌دهد که همه کاربران متوجه آن نمی‌شوند.

بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)

بازاریابی وابسته یا بازاریابی از طریق همکاری در فروش هم یک مدل دیگر از دیجیتال مارکتینگ است که در آن کسب و کارها به یک شرکت یا فرد برای تبلیغات، پورسانت می‌پردازند. در مقابل شرکت تبلیغاتی هم موظف است برای این برند مشتریان زیادی را جمع‌آوری کند. برای مثال از طریق افزایش ترافیک سایت یا بازدیدها یا فالوورها در شبکه‌های اجتماعی تعداد مشتریان برند را افزایش می‌دهد. سپس در ازای هر مشتری نیز از برند پورسانت خود را دریافت می‌کند.

بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)

یکی دیگر از اشکال آنلاین مارکتینگ به شکل ویروسی در بین کاربران می‌چرخد. در این روش یک محتوای خوب ساخته می‌شود و از طریق سایر روش‌ها (برای مثال اینفلوئنسر مارکتینگ) در شبکه‌های اجتماعی تبلیغ می‌شود. سپس این محتوا در بین کاربران دست به دست می‌شود.

در بازاریابی ویروسی دیجیتال باید یک محصول/خدمات را به شکل غیرمستقیم تبلیغ کنید. اصول بازاریابی ویروسی بسیار ساده است. و باید محتوایی تولید کنید که آنقدر قانع کننده باشد تا کسانی که با آن درگیر هستند، فوراً آن را با دوستان و خانواده خود به اشتراک بگذارند.

اتوماسیون بازاریابی (Marketing Automation)

استفاده از نرم‌افزارهای بازاریابی هم می‌تواند در دیجیتال مارکتینگ برای بسیاری از مشاغل کاربرد داشته باشد. برای مثال می‌توانید در زمان کوتاه، با استفاده از نرم‌افزارها مشتریان بیشتری را جذب کنید. به طور کلی اتوماسیون بازاریابی باعث افزایش 14 درصد فروش و کاهش 12 درصدی هزینه‌های فروش می‌شود.

بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)

ایمیل مارکتینگ هم شکل دیگری از بازاریابی آنلاین است که طی آن باید ایمیل‌هایی را برای مخاطبان هدف ارسال کنید. در این روش بازاریابی، یک محتوای حاوی اطلاعات، پیشنهادات، پست جدید، تخفیفات و … را برای آدرس ایمیل مخاطبان هدف ارسال می‌کنید. اما آدرس آن‌ها را چطور بدست می‌آورید؟

زمانی که کاربران وارد سایت می‌شوند، یک درخواست تکمیل فرم به صورت پاپ آپ بر روی سایت ظاهر می‌شود. کاربران در این فرم ایمیل خود را وارد می‌کنند که از این به بعد می‌توانید این آدرس را برای ارسال ایمیل داشته باشید.

روابط عمومی آنلاین (Online PR)

یکی از استراتژی‌های موثر در بازاریابی آنلاین، روابط عمومی آنلاین است که برای حضور بیشتر و موثر کسب و کار در شبکه‌های اجتماعی و ارتباط با مخاطبان هدف کاربرد دارد. ضمن اینکه شما با این روش بازاریابی دیجیتال می‌توانید با اینفلوئنسرها، فعالان مطبوعاتی، وبلاگ‌نویس‌ها و شرکت‌های تبلیغات نیز ارتباط برقرار کنید.

روابط عمومی آنلاین به منظور ساده‌تر کردن ارائه خدمات به مشتریان کسب‌وکار، دسترسی راحت‌تر به مشتریان و مخاطبان کسب‌وکار، بهبود کارآیی و اثربخشی کسب‌وکار و بهبود پاسخگویی و اطلاع‌رسانی به مخاطبان کاربرد دارد.

مراحل اجرای دیجیتال مارکتینگ

شاید گمان کنید تا به اینجای مطلب همه چیز در مورد دیجیتال مارکتینگ را بیان کرده‌ایم! اما هنوز بحث ادامه دارد و باید به مراحل اجرای بازاریابی دیجیتال نیز بپردازیم. در زیر همه این مراحل را به صورت مختصر توضیح داده‌ایم.

مرحله 1: داشتن یک وب‌سایت خوب

اگرچه در بازاریابی آنلاین می‌توانید از طریق شبکه‌های اجتماعی نیز فعالیت کنید، اما شرط اصلی، داشتن یک سایت خوب و حرفه‌ای است. برای طراحی سایت هم می‌توانید از وردپرس استفاده کنید تا سریع‌تر آماده شود و مجبور به پرداخت هزینه بالا نشوید.

مرحله 2: توجه به سئو و بهینه‌سازی سایت

در قدم بعدی برای بازاریابی آنلاین باید سایت را بهینه‌سازی کنید تا ترافیک آن افزایش یابد. طراحی سایت به خودی خود نمی‌تواند منجر به برندسازی و فروش شود. در واقع با اجرای مرحله سئو، بازدیدهای سایت بالا می‌رود و سپس از بین کاربرانی که وارد سایت می‌شوند، تعدادی از آن‌ها از شما خرید می‌کنند.

مرحله 3: اجرای بازاریابی محتوایی

یکی دیگر از مراحل دیجیتال مارکتینگ اجرای یکی از استراتژی‌هایی است که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم. اینفلوئنسر مارکتینگ، تبلیغات همسان، افیلیت مارکتینگ و … از جمله استراتژی‌هایی بودند که معرفی شدند و شما می‌توانید یک یا چند نوع آن را همزمان با هم اجرا کنید.

مرحله 4: بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

در قدم بعدی باید فعالیت خود را در شبکه‌های اجتماعی آغاز کنید. بسیاری از کاربران قبل از ورود به سایت، از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. ضمن اینکه شما می‌توانید با فعالیت در شبکه‌های اجتماعی ترافیک سایت خود را نیز بالا ببرید. برای مثال گذاشتن بنر و لینک یکی از صفحات فرود سایت در استوری اینستاگرام، فالوورهای شما روی آن کلیک کرده و وارد سایت می‌شوند.

مرحله 5: اجرای بازاریابی ایمیلی

اگر می‌خواهید کاربران از انتشار صفحات جدید در سایت یا ارائه خدمات/محصولات جدید مطلع شوند، به ایمیل مارکتینگ هم نیاز دارید. البته باید برای کاربران ایمیل‌ها را شخصی‌سازی کرده و با بردن نام هر کاربر در ابتدای متن ایمیل، آن‌ها را برای بازدید از سایت دعوت کنید.

مرحله 6: استفاده از تبلیغات PPC

یکی دیگر از مراحل دیجیتال مارکتینگ استفاده از تبلیغات کلیکی است. از آنجا که برای به بار نشستن تلاش‌های بهینه‌سازی سایت باید حداقل یک سال صبر کنید، تبلیغات کلیکی PPC می‌تواند ترافیک سایت را افزایش دهد. از طرفی اغلب کسانی که از طریق این تبلیغات وارد سایت می‌شوند، از قیف فروش عبور می‌کنند و به مشتریان شما تبدیل می‌شوند.

مرحله 7: سنجش و آنالیز نتایج

برای اینکه مشخص شود عملکرد شما در اجرای بازاریابی دیجیتال چقدر موفق بوده است، باید بعد از اجرای هر کمپین، از طریق ابزارهای آنالیز، داده‌های قابل اعتماد را بررسی کنید. برای مثال اگر کمپین رپورتاژ به راه انداخته‌اید، از طریق گوگل آنالتیکس میزان بازدیدهای کاربرانی را که از طریق رپورتاژها وارد سایت شما شده‌اند، بررسی کنید.

یک دیجیتال مارکتر چه وظایفی دارد؟

دیجیتال مارکتر کسی است که بازاریابی دیجیتال را به شکل حرفه‌ای برای کسب و کارهای مختلف اجرا می‌کند. در زیر شرح وظایف کارشناس دیجیتال مارکتینگ را داده‌ایم:

  • ایجاد تیم برای اجرای بازاریابی آنلاین (شامل گرافیست، کارشناس تولید محتوا و …)
  • انجام بررسی‌های لازم در مورد کمپین‌های بازاریابی و آنالیز بازخورد مشتریان
  • برنامه‌ریزی و تهیه جدول زمانی برای اجرای پروژه و تعیین میزان بودجه
  • تقسیم کار بین اعضا تیم و نظارت بر وظایف آن‌ها
  • ارزیابی، مدیریت و کاهش خطرات بازاریابی دیجیتال

مهارت های اجرای دیجیتال مارکتینگ

در کنار مسئولیت‌هایی که دیجیتال مارکتر دارد، مهارت‌هایی نیز برای اجرای این پروژه لازم است که عبارتند از:

  • توانایی تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از ابزارهای کاربردی و نرم‌افزارهای مدرن
  • توانایی تولید محتوا و دسته‌بندی انواع محتوا (محتوای همیشه سبز، رپورتاژ، محتواهای خبری)
  • داشتن مهارت در اجرای تکنیک‌های SEO و SEM به طور همزمان برای بهبود ترافیک سایت
  • نظارت بر تجربه مشتری (CRM) برای درک نیازهای رو به رشد مخاطبان هدف و داشتن مهارت‌های مدیریت ارتباط با مشتریان
  • مهارت‌های ارتباطی در انتشار پیام‌های تاثیرگذار، ایجاد اعتماد و ایجاد روابط با مخاطبان
  • تسلط بر رسانه‌های اجتماعی برای فعالیت یک برند در این پلتفرم‌ها
  • داشتن مهارت‌های اولیه در طراحی محتوای بصری (ویدئو، بنر، اینفوگرافیک و …)
  • آشنایی کامل با تفاوت بازاریابی و فروش برای تولید محتوای موثر

درآمد و شغل دیجیتال مارکتینگ

این شغل بیش از یک دهه است که رونق گرفته است. هر چند تاریخ تولد آن به زمان روی کار آمدن بازاریابی آنلاین، استفاده از اینترنتی برای بازاریابی و شکل‌گیری اولین موتورهای جستجو (در دهه 1990) برمی‌گردد. با این حال از زمانی که گوشی‌های هوشمند در بین مردم رایج شد، دیجیتال مارکتینگ هم به عنوان یک شغل رسمی سربرآورد.

میزان درآمد این شغل به مهارت دیجیتال مارکتر و پروژه‌هایی که دریافت می‌کند، بستگی دارد. برای مثال پروژه‌های بزرگ با رقبای سرسخت که به تلاش زیادی نیاز دارند و دیجیتال مارکتر باید زمان بیشتری را صرف آن‌ها کند، دستمزد بالاتری را می‌طلبند.

اعضای تیم دیجیتال مارکتینگ

در وب مارکتینگ بخش‌های زیادی وجود دارد که باید توسط افراد متخصص در هر حوزه انجام شود. برای مثال متخصص بازاریابی محتوا نمی‌تواند درست مثل یک کارشناس سئو ترافیک سایت را افزایش دهد. همچنین کسی که در زمینه شبکه‌های اجتماعی فعالیت دارد، تمام تمرکز او روی همین بخش است و احتمالا هیچ اطلاعاتی در مورد SEO سایت ندارد.

به طور کلی یک تیم دیجیتال مارکتینگ از افراد زیر تشکیل شده است:

مدیر سئو (SEO Manager)

کارشناس سئو یا مدیر سئو فردی است که باید سایت را برای موتورهای جستجو بهینه کند. این فرد یک استراتژی را برای سئو سایت در نظر می‌گیرد و با تمامی تکنیک‌های افزایش رنک سایت (تشکیل کمپین رپورتاژ، لینک سازی خارجی، لینک سازی داخلی و … آشنایی دارد)

پیشنهاد می‌کنم مقاله لینک داخلی را مطالعه نمایید تا نکات لازم برای لینکسازی داخلی سایت را یاد بگیرید.

متخصص بازاریابی محتوا

تولید محتوا توسط متخصص بازاریابی محتوا مدیریت می‌شود و سپس در زیر مجموعه او افراد دیگری از جمله کارشناس تولید محتوای متنی، گرافیست و سازنده ویدئو و بنر قرار می‌گیرد.

مدیر شبکه‌های اجتماعی (Social Media Manager)

با توجه به اینکه در آنلاین مارکتینگ باید از شبکه‌های اجتماعی نیز کمک بگیرید، به افرادی نیاز دارید که به الگوریتم‌ها و تکنیک‌های فعالیت و بازاریابی در هر یک از این شبکه‌ها مسلط باشند. در زیر مجموعه مدیر شبکه‌های اجتماعی افرادی با مهارت کار در هر یک از شبکه‌های اجتماعی قرار می‌گیرند. برای مثال کارشناس بازاریابی اینستاگرامی با کارشناس بازاریابی تلگرامی با همدیگر متفاوت هستند.

هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی

در نهایت یک فرد باید تمامی اعضا گروه را با یکدیگر پیوند دهد و فعالیت‌های آن‌ها را با هم هماهنگ کند. این فرد به عنوان هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی شناخته می‌شود.

چند کتاب آموزش دیجیتال مارکتینگ

اگر می‌خواهید به طور کامل بدانید بازاریابی چیست و چطور باید آن را به شکل آنلاین اجرا کنید، این کتاب‌ها را مطالعه کنید:

  • طرح بازاریابی کسب و کارهای کوچک نوشته آلن دیب
  • هر برند یک قصه است نوشته دانلد میلر
  • اصول بازاریابی نوشته گری آرمسترانگ
  • بازاریابی پرمحتوا نوشته جو پولیزی
  • بازاریابی سرراست نوشته جی.جی. پترسون
  • مدیریت بازاریابی نوشته فیلیپ کاتلر
  • گاو بنفش نوشته ست گادین

خوشبختانه همه این کتاب‌ها به زبان فارسی ترجمه شده‌اند.

تفاوت بازاریابی دیجیتال با بازاریابی سنتی چیست؟

حالا که با معنی دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید، بهتر است تفاوت‌های آن با بازاریابی سنتی (حضوری) را هم بدانید. این دو نوع بازاریابی در فاکتورهای زیر با هم تفاوت دارند:

 

فاکتورهای تفاوت بازاریابی سنتی بازاریابی دیجیتال
رسانه‌ها استفاده از تلویزیون، رادیو، روزنامه ها، مجلات و … استفاده از موتورهای جستجو و شبکه‌های اجتماعی
دسترسی به مخاطب هدف‌گیری دسترسی به معدود مخاطبان مربوط به هر کانال دسترسی به طیف وسیع‌تری از مخاطبان هدف در موتورهای جستجو و شبکه‌های اجتماعی
هزینه و بازگشت سرمایه (ROI) نیاز به هزینه بیشتر برای تبلیغات با نرخ بازدهی کمتر نیاز به هزینه کمتر برای سرمایه‌گذاری با نرخ بازگشت بیشتر
تعامل و درگیری مخاطب بدون قابلیت تعامل با مخاطب تعامل دو طرفه بین برند با مخاطب و امکان ارتباط فوری
انعطاف‌پذیری و تطبیق‌پذیری بدون قابلیت تغییر امکان تغییر کمپین ها در هر لحظه
اندازه‌گیری و تجزیه‌تحلیل بدون قابلیت ردیابی نتایج تبلیغات امکان استفاده از ابزارهای ردیابی نتایج تبلیغات
دسترسی محلی / جهانی دسترسی به بخش محدودی از مخاطبان در یک حوزه جغرافیایی خاص دسترسی به کاربران از سایر کشورهای دنیا

 

تفاوت بازاریابی آنلاین و آفلاین

آینده دیجیتال مارکتینگ چیست؟

با توجه به تاثیری که اینترنت بر زندگی ما گذاشته است، پیش‌بینی می‌شود نقش آن در آینده پررنگ‌تر شود. از سوی دیگر تبلیغات و بازاریابی هم در این فضا رونق بیشتری خواهد گرفت. همانطور که در چند ساله اخیر بسیاری از مشاغل به اهمیت بازاریابی دیجیتالی پی برده‌اند و حالا شاهد حضور آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی و موتورهای جستجو هستیم، در آینده نیز این وضعیت ادامه پیدا می‌کند.

نقش هوش مصنوعی در آینده بازاریابی دیجیتال

هوش مصنوعی یا AI یکی از چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی بازاریابی دیجیتالی است. از یک سو بسیاری از کارشناسان بازاریابی آنلاین از ورود هوش مصنوعی در این حوزه خوشحالند و از سوی دیگر از اینکه روزی شغل شما توسط تکنولوژی گرفته شود، نگران هستند.

به طور کلی پیاده‌سازی هوش مصنوعی در بازاریابی دیجیتال به سرمایه گذاری قابل توجهی در زیرساخت ها و آموزش نیاز دارد. همچنین هوش مصنوعی هنوز قدرت درک احساسات انسانی و زمینه‌های فرهنگی (به خصوص در زبان فارسی) را ندارد.

همچنین از دست رفتن حریم خصوصی و امنیت داده‌ها در حین استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی هم به یک چالش تبدیل شده است. در این میان کارشناسان دیجیتال مارکتینگ هم نباید بیش از حد به هوش مصنوعی متکی شوند چرا که این امر می‌تواند منجر به از دست دادن ارتباط انسانی و تعامل با مشتریان شود.

برای مثال محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی فاقد خلاقیت است و در برخی مواقع هم اطلاعات اشتباه ارائه می‌دهد که ممکن است مخاطبان نسبت به محتواها بدبین شوند.

با همه این اوصاف هوش مصنوعی هر روز در حال رشد است و پیش‌بینی می‌شود در آینده نقش بیشتری را در دیجیتال مارکتینگ ایفا کند.

خودمان بازاریابی دیجیتال را پیش ببریم یا به آژانس دیجیتال مارکتینگ بسپاریم؟

شاید با مطالعه این مطلب متوجه شده باشید که برندینگ و مارکتینگ کار ساده‌ای نیست و هر حوزه‌ای از آن به تخصص نیاز دارد. اگر می‌خواهید با رقبای سرسخت وارد میدان رقابت شوید و خیلی سریع‌تر از تلاش‌های خود نتیجه بگیرید، همکاری با بهترین آژانس دیجیتال مارکتینگ را پیشنهاد می‌دهیم.

کار کردن بدون تخصص و مهارت در حوزه بازاریابی دیجیتال باعث هدر دادن زمان، انرژی و در نهایت ناامیدی در این عرصه می‌شود.

امتیاز دهید
سخن نهایی
در این مطلب شما را با معنی دیجیتال مارکتینگ آشنا کردیم به انواع شاخه‌ها و مراحل اجرای آن نیز پرداختیم. برای کسب و کارهایی که قصد دارند به طور جدی وارد عرصه رقابت با برندهای بزرگ شوند و مخاطبان بیشتری از سراسر کشور و حتی خارج از کشور داشته باشند، بازاریابی دیجیتال یک راه کم هزینه و آسان است. امیدواریم این مطلب برایتان کاربردی و مفید بوده باشد.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *