; ; ;

سئو تکنیکال Technical SEO چیست؟

نوشته شده : 16 تیر 1403
زمان مطالعه : 20 دقیقه
سئو تکنیکال

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

سئو فنی که بسیاری از کارشناسان سئو به آن سئو تکنیکال می‌گویند، به مجموعه‌ای از اقدامات فنی گفته می‌شود که به منظور بهبود رتبه سایت انجام می‌شود. در سئو فنی به مواردی از جمله بهبود قابلیت کراول شدن سایت توسط موتورهای جستجو (Crawlability)، ایندکس شدن (Indexability)، در دسترس بودن (Accessibility)، رندر شدن (Rendering)، رتبه بندی (Rankability) و کلیک شدن (Clickability) می‌پردازیم.

برای آموزش تمام این مفاهیم تا آخر این مطلب همراه ما باشید.

سئو تکنیکال چیست؟

SEO Technical به مجموعه‌ای از اقدامات برای بهینه‌سازی سایت و سرور گفته می‌شود تا ورود کاربران و خزنده‌های مرورگرها به سایت را آسان‌تر کنند. سئو فنی به سایت کمک می‌کند تا در نتایج جستجو، رتبه بهتری را کسب کند و در نتیجه کسب و کارتان رونق بگیرد. البته اگر بهبود تجربه کاربری (UX) و محتوای باکیفیت را همزمان با سئو فنی اجرا کنید.

 

technical seo

 

چرا سئوی تکنیکال اهمیت دارد؟

همه تکنیک‌های سئو از جستجوی کلمات کلیدی گرفته تا تولید محتوا و SEO Technical به منظور بهبود رتبه سایت صورت می‌گیرد. اما دلایل دیگری هم وجود دارد که انجام این روش سئو سایت را ضروری می‌کند:

  • سئو فنی بر روی تصمیمات بازدیدکنندگان سایت تاثیر می‌گذارد.
  • باعث افزایش نرخ تبدیل، تولید سرنخ و بالا رفتن آمارهای فروش می‌شود.
  • این تکنیک سئو برای سبقت گرفتن از رقبا در فضای اینترنت ضرورت دارد.
  • با کمک سئو فنی می‌توانید نرخ بازگشت سرمایه (ROI) خود را افزایش دهید.

چگونه سئو تکنیکال انجام دهیم؟

برای اجرای SEO Technical نکات زیادی وجود دارد که کارشناسان سئو باید همه این نکات را به صورت کامل اجرا کنند. هر چند با بروزرسانی‌هایی که هر از گاهی گوگل و سایر موتورهای جستجو انجام می‌دهند، ممکن است تکنیک‌های جدیدی به SEO Technical اضافه و یا برخی نیز منسوخ شوند. اما طبق آخرین آپدیت‌هایی که Google و سایر موتورهای جستجو انجام داده‌اند، برای انجام سئو فنی باید تمامی اقدامات زیر را انجام دهید.

 

متصل کردن سایت به ابزار گوگل سرچ کنسول

اولین اقدامی که هر وب سایتی بعد از شروع سئو سایت باید انجام دهد، اتصال به ابزارهای آنالیز است. یکی از اصطلاحات سئو و یا بهتر بگوییم یکی از ابزارهای سئو Google Search Console نام دارد. این ابزار به طور کامل وب سایت شما را بررسی می‌کند و اطلاعات دقیقی را در مورد نحوه عملکرد سایت، ورود کاربرها، کوئری‌های مفید، نرخ CTR، ایمپرشن و … را در اختیار شما قرار می‌دهد.

اتصال سایت به این ابزار به صورت رایگان انجام می‌شود که از طریق آن عملکرد کلی وب سایت خود در نتایج جستجو را می‌توانید مشاهده کنید. همچنین این ابزار عملکرد هر یک از صفحات و حتی کلمات کلیدی را نیز به خوبی نمایش می‌دهد. علاوه بر این می‌توانید با کمک این ابزار خطاهایی را که ربات‌های گوگل زمان ورود به سایت با آن‌ها مواجه هستند، به خوبی مشاهده خواهید کرد.

در مطلب دیگری به آموزش ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول خواهیم پرداخت.

اتصال به سرچ کنسول

بررسی و بهبود سرعت بارگذاری صفحات سایت

کاربران تنها 3 ثانیه به یک سایت فرصت بارگذاری را می‌دهند و اگر یک سایت باز نشود، خیلی سریع آن را می‌بندند و به سراغ سایت دیگری می‌روند.

بررسی سرعت سایت یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که باید در سئو تکنیکال انجام شود. در واقع وقتی سرعت سایت خود را بهینه می‌کنید، اینکار باعث کاهش زمان بارگذاری صفحات سایت می‌شود و این به معنای انتظار کمتر کاربران برای باز شدن صفحات خواهد بود.

وقتی گوگل 10 صفحه سایت را در SERP نمایش می‌دهد، دلیلی ندارد که کاربر بخواهد مدت زیادی منتظر باز شدن صفحه سایت شما بماند.

برای اینکه سرعت صفحات سایت خود را بررسی کنید، ابزارهای زیادی وجود دارد. یکی از بهترین ابزارها PageSpeed ​​Insights Google است.

GTmetrics هم یکی دیگر از ابزارهای بررسی سرعت سایت است. همچنین می‌توانید از Core Web Vitals در ابزار گوگل سرچ کنسول برای بررسی وضعیت سرعت سایت استفاده کنید.

اگر با کمک این ابزارها متوجه شدید سرعت بارگذاری سایت برای کاربران بسیار کم است و صفحات به سختی بارگذاری می‌شوند، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • کاهش حجم تصاویر (زیر 100KB) و ذخیره تصاویر با فرمت For web
  • فشرده کردن تمام فایل‌های css و html
  • بررسی مداوم تمامی لینک‌های ریدایرکت شده
  • مرتب کردن کدهای CSS، HTML و JavaScript و فشرده‌سازی آن‌ها
  • استفاده از کش مرورگر
  • دریافت شبکه توزیع محتوا (CDN)
  • بررسی پلاگین‌های نصب شده روی سایت و حذف موارد غیرضروری

 

بررسی فایل robots.txt

یکی دیگر از مواردی که در چک لیست سئو تکنیکال قرار می‌گیرد، بررسی و بهینه کردن فایل robots.txt است. شاید بپرسید این فایل چیست و چه کاربردی دارد؟ در مورد محتواهای تکراری و کنیبالیزیشن چه می‌دانید؟ شاید بپرسید کنیبالیزیشن چیست و چه تاثیری روی سایت می‌گذارد؟

وقتی محتوای دو صفحه شبیه به همدیگر باشد، کنیبالیزیشن اتفاق می‌افتد و گوگل نمی‌داند کدام صفحه اهمیت بیشتری دارد و باید آن را در نتایج جستجو نشان دهد. دراین مواقع باید با کمک فایل robots.txt به خزنده‌های گوگل دستور دهید از ایندکس کردن یکی از صفحات تکراری خودداری کند. در واقع این فایل برای ایجاد دستورالعمل کاربرد دارد.

در فایل robots.txt می‌توانید مشخص کنید ربات‌های موتورهای جستجو کدام یک از صفحات را ایندکس کنند یا نکنند. برای مثال برخی از صفحات سایت هنوز کامل نشده‌اند و فعلا قصد ندارید آن‌ها را در صفحات نتایج جستجو قرار دهید. پس با کمک این فایل راه ورود خزنده‌های گوگل را می‌بندید و بعد از اینکه محتوای صفحات تکمیل شد، دوباره دستور ایندکس آن‌ها را از طریق فایل robots.txt به گوگل یا سایر موتورهای جستجو می‌دهید.

 

فایل robots.txt

 

ایجاد نقشه‌ سایت (site map)

نقشه سایت XML درست مثل یک نقشه برای سایت عمل می‌کند تا خزنده‌های موتورهای جستجو بتوانند به راحتی در بین صفحات بچرخند و محصولات، خدمات و سایر محتواهای سایت را مشاهده کنند. نقشه سایت XML هیچ کاربردی برای کاربران ندارد و حتی آن را مشاهده نمی‌کنند. اما در عوض این ربات‌های موتورهای جستجو هستند که برای Index کردن صفحات به نقشه سایت نیاز دارند.

ایجاد نقشه سایت XML به عنوان یکی از انواع سئو بسیار آسان است. برای سایت‌های وردپرسی ساخت نقشه سایت XML کار راحتی است و می‌توانید با استفاده از افزونه Yoast SEO به راحتی نقشه سایت بسازید. اما اگر سایت شما وردپرسی نیست، باید از ابزارهای ایجاد نقشه سایت XML (مانند Screaming Frog) نقشه سایت خود را ایجاد کنید.

بعد از ساخت نقشه سایت، باید آن را از طریق ابزار گوگل سرچ کنسول برای Google ارسال کنید. اگر می‌خواهید خزنده‌های گوگل سریع‌تر صفحات سایت را ایندکس کنند، باید نقشه سایت را ایجاد کنند. در این نقشه مهم‌ترین صفحات سایت که شامل محصولات و خدمات است، توسط ربات‌ها یافت می‌شود و شانس رتبه‌بندی این صفحات در نتایج جستجو را افزایش می‌دهد.

یک نکته مهم در آموزش سئو تکنیکال که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر بخواهید همه صفحات وب سایت (صفحات مهم و غیرمهم) را به نقشه سایت اضافه کنید، ارزش آن را پایین می‌آورید. لندینگ‌پیج‌ها، صفحات فروش محصول یا معرفی خدمات که منجر به افزایش نرخ تبدیل می‌شوند، باید به این نقشه اضافه شوند. صفحاتی مانند check out، سبد خرید و … باید از لیست نقشه سایت حذف شوند.

در بهترین حالت باید تعداد صفحات نقشه سایت HTML را در حدود 100 صفحه (یا حتی کمتر) نگهدارید. فراموش نکنید که باید باارزش‌ترین و مرتبط‌ترین صفحات را برای قرار گرفتن در نقشه XML انتخاب کنید. اگر بخواهم خیلی واضح به شما بگویم صفحاتی را باید قرار دهید که قصد دارید در نتایج جستجوی گوگل رتبه بگیرند.

 

site map

 

پیدا کردن لینک‌های شکسته سایت و بهبود آن‌ها

یکی دیگر از نکته‌های مهم در آموزش سئو فنی به پیدا کردن URLهای اشتباه و مخرب مربوط می‌شود. به طور کلی لینک‌های داخلی درست مثل نقشه سایت و منوی ناوبری به خزنده‌ها و کاربران کمک می‌کنند تا صفحات را پیدا کنند و مدت زمان بیشتری در سایت بمانند. لینک‌های داخلی می‌توانند به بهبود رنک یک کلمه کلیدی یا صفحه نیز کمک کنند.

در سئو فنی باید تمامی لینک‌های داخلی صفحات را دوباره بررسی کنید. ممکن است برخی از پیوندهای داخلی دچار مشکلاتی شامل 404، 302 و … شده باشند.

یا ممکن است انکرتکست‌های اشتباهی داشته باشند. برای مثال در یک صفحه 3 بار به یک کلمه کلیدی لینک داده باشید و یا 2 مرتبه به یک صفحه (با کلمات کلیدی متفاوت) لینک دهید.

برای پیدا کردن لینک‌های شکسته و خراب سایت می‌توانید از ابزار اسکریمینگ فراگ (screaming frog) استفاده کنید. با کمک این ابزار قادر به:

  • شناسایی و ساماندهی صفحات با خطای 404 هستید.
  • می‌توانید لینک‌های 301 و 302 را دوباره بررسی کنید.

 

کم کردن صفحات تکراری duplicate content

داپلیکیت شدن محتوا در نتیجه تولید محتوای تکراری در دو یا چند صفحه اتفاق می‌افتد. برای مثال سایت Example را تصور کنید که دو صفحه مجزا با محتوای یکسان دارد:

https://Example.com/resources/social-media-manager-checklist/

https://Example.com/library/social-media-manager-checklist/

هیچگاه گوگل سایت‌ها را برای بارگذاری محتوای تکراری جریمه نمی‌کند. اما داپلیکیت کانتنت می‌تواند باعث بروز مشکلات زیر شود:

  • کاهش رتبه URLهایی که محتوای تکراری دارند.
  • افت تاثیر بک‌لینک‌ها
  • کاهش حضور خزنده‌های گوگل در سایت

شما می‌توانید با ابزار Semrush’s Site Audit، محتواهای تکراری در سایت خود را به راحتی پیدا کنید. اگر این ابزار محتواهای تکراری را نشان داد، باید آن‌ها را پیدا کرده و سپس برطرف کنید. در آخر لینک همان صفحات را دوباره در گوگل سرچ کنسول قرار دهید تا دوباره توسط خزنده‌های گوگل ایندکس شوند.

یکی دیگر از نکات بسیار مهم که در بحث سئو داخلی اهمیت زیادی دارد، توجه به نسخه سایت است که باید به یک شکل در دسترس کاربران و خزنده‌ها باشد. اگر سایت دو نسخه داشته باشد، باعث ایجاد مشکل محتوای تکراری می‌شود. برای مثال دو آدرس زیر محتوای تکراری ایجاد می‌کند:

https://yourwebsite.com

https://www.yourwebsite.com

وقتی دو نسخه از سایت در دسترس باشد، اثربخشی بک لینک را از بین می‌برد. زیرا برخی از سایت‌ها ممکن است به نسخه بدون WWW و برخی دیگر به نسخه همراه با WWW لینک دهند.

سایر نکاتی که باید برای جلوگیری از محتواهای کپی را شناسایی کنید و با روش‌های زیر می توانید محتواهای تکراری را کنترل و بهینه کنید:

  • از تگ Noindex برای جلوگیری خواندن ربات‌های گوگل از محتوای تکراری استفاده کنید.
  • با تگ کنونیکال (Canonical Tag) از محتوای تکراری جلوگیری کنید.
  • از redirect برای حذف محتوای تکراری استفاده کنید

 

بالا بردن امنیت سایت

وقتی کسی از شما بپرسد سئو تکنیکال چیست و چطور باید آن را اجرا کنید، اشاره کردن به «امنیت سایت» اهمیت زیادی پیدا می‌کند. کاربرانی که وارد سایت می‌شوند به این موضوع دقت زیادی دارند و اگر سایت بدون SSL باشد، از تکمیل فرم یا ارائه اطلاعات شخصی خود در سایت خودداری می‌کنند.

گواهی SSL تضمین می‌کند که وب سایت شما از امنیت بالایی برخوردار است و اطلاعات وارد شده توسط کاربران محافظت می‌شود. هر وب سایتی که دارای این گواهی باشد، آدرس آن از HTTP به HTTPS تغییر می‌کند. در واقع HTTPS با ایجاد یک اتصال ایمن، داده‌های ارسال شده توسط کاربر (مانند اطلاعات کارت اعتباری، آدرس ایمیل یا شماره تلفن) را رمزگذاری می‌کند و در نتیجه باعث بالا رفتن امنیت سایت می‌شود.

اگر فروشگاه اینترنتی دارید که کاربران باید از آنجا خرید کنند، داشتن گواهی SSL اهمیت بیشتری پیدا می‌کند زیرا:

  • از یک سو به محافظت از اطلاعات بانکی کاربران اشاره دارد.
  • از سوی دیگر گوگل از HTTPS به عنوان یک فاکتور مهم برای رتبه‌بندی استفاده می‌کند. هر سایتی که بدون این گواهی باشد، شانس زیادی برای قرار گرفتن در رتبه‌های بالای جستجو را ندارد.
  • کاربران هنگام خرید آنلاین به قفل کنار HTTPS توجه زیادی دارند که این مورد می‌تواند بر فروش آنلاین تأثیر بگذارد.

اگر از HTTPS و کوکی‌‌های ایمن استفاده نکنید و در عین حال سایت بدون WWW باشد، امنیت زیادی نخواهد داشت. به مثال‌های زیر توجه کنید:

http://yourdomain.com

http://www.yourdomain.com

https://yourdomain.com

https://www.yourdomain.com

درمورد سایت اول و دوم گواهی SSL گرفته نشده و یکی از آن‌ها بدون WWW است. در مثال‌های بالا لینک http://yourdomain.com نشانه‌ای از ناامن بودن سایت است. در این مثال https://www.yourdomain.com با داشتن HTTPS و WWW امنیت خود را تأمین کرده است. تمام این نسخه‌ها باید روی مثلا https://www.yourdomain.com ریدایرکت شده باشند.

امنیت سایت

بهبود ساختار URL‌های سایت

سئو تکنیکال به ساختارهای سایت هم مربوط می‌شود. به طوری که معماری سایت می‌تواند بر روی این قسمت از SEO تاثیر بگذارد. اجازه دهید برای توضیح بهتر این موضوع به دو مثال اشاره کنیم:

لینک‌هایی مانند blog. Example.com و Example.com/blog قصد اشاره به یک صفحه را دارند و نشان می‌دهند که URL به کجا منتهی می‌شود.

برای مثال یک پست وبلاگ با عنوان «چگونه سگ خود را اصلاح کنیم» با آدرس زیر مشخص شده است:

www.Example.com/blog/how-to-groom-your-dog

حالا همان سایت برای صفحه محصول خود لینک دیگری دارد:

www.Example.com/products/grooming-brush

در این مثال زیرمجموعه‌های یک دامنه که شامل محصولات است، با عبارت‌های products/grooming-brush تکمیل شده است. همچنین در صفحه وبلاگ با blog/how-to-groom-your-dog یک زیردامنه درست شده است تا ساختار آن با سایت صفحات متفاوت باشد.

آنچه در معماری URLهای سایت اهمیت زیادی دارد، توجه به مرتب بودن و زیبایی است. ساختار یکپارچه یکی از قوانین معماری لینک‌های سایت است و باید یک نقشه راه ایجاد کنید که طبق آن ساختار نام گذاری لینک‌ هر صفحه مشخص شود.

در اینجا چند نکته دیگر در مورد نحوه نوشتن URLهای سایت وجود دارد:

  • برای لینک‌ها از حروف کوچک استفاده کنید.
  • برای جدا کردن کلمات از خط تیره استفاده کنید.
  • لینک‌ها را به صورت کوتاه و توصیفی بیان کنید.
  • از کاراکترها یا کلمات غیر ضروری (از جمله حروف اضافه) استفاده نکنید.
  • کلمات کلیدی مورد نظر خود را در ساختار URLها وارد کنید.
  • بعد از ایجاد ساختار URLهای سایت باید لیستی از URLهای صفحات مهم خود را به شکل نقشه سایت XML برای موتورهای جستجو ارسال کنید. با این کار به ربات‌های گوگل کمک می‌کنید تا بهتر وارد صفحات سایت شوند.

 

استفاده از Breadcrumb Navigation

اجازه دهید این قسمت از آموزش سئو تکنیکال را با یک مثال ساده بیان کنیم. تصور کنید وارد یک جنگل ناشناخته شده‌اید و راه عبور را نمی‌دانید. در این صورت باید با خرده نان مسیر رفت خود را مشخص کنید تا زمان برگشتن بدانید دقیقا باید از کدام مسیر عبور کرده و از جنگل خارج شوید. در غیر این صورت ممکن است در جنگل بزرگ و ناشناخته گم شوید.

حالا وقتی کاربران وارد سایت شما می‌شوند، به مسیر برگشت نیاز دارند تا دوباره سرجای اولشان بروند. برای این کار باید از ناوبری Breadcrumb یا بردکرامب استفاده کنید. این لینک به کاربران نشان می‌دهد در کجای سایت قرار دارند، چطور وارد این قسمت شده‌اند و چطور باید از آن خارج شوند.

یک مثال ساده در این مورد:

فروشگاه اینترنتی* / مد و پوشاک / زنانه / اکسسوری زنانه / عینک زنانه

در مثال بالا ناوبری Breadcrumb در ” فروشگاه اینترنتی * ” مشخص شده است و حالا کاربر در صفحه «عینک زنانه» قرار دارد. او می‌تواند با کلیک کردن روی «اکسسوری زنانه» دوباره به عقب برگردد و محصولات دیگری را انتخاب کند. در واقع بدون اینکه کاربر بخواهد روی دکمه بازگشت بزند، می‌تواند مسیرهای قبلی را که تا اینجا طی کرده است، تنها با یک کلیک باز کند.

Breadcrumb

استفاده از hreflang برای سئو فنی سایت بین‌المللی

سایت‌های بین‌المللی به آن دسته از سایت‌هایی اشاره دارد که کاربران خارجی دارند. این سایت‌ها در زمینه صادرات یا واردات فعالیت می‌کنند و سئو تکنیکال آن‌ها با سئو سایت‌های معمولی متفاوت است. سایت‌های بین‌المللی به صورت چند زبانه طراحی می‌شوند و به همین دلیل به تگ hreflang نیاز دارند.

در واقع Hreflang یک ویژگی HTML است که برای تعیین زبان و هدف جغرافیایی صفحه وب کاربرد دارد و به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا نسخه‌های درست صفحات سایت را به کاربران نشان دهند. برای مثال وقتی چندین نسخه از صفحه اصلی با چند زبان مختلف دارید، باید با برچسب‌های hreflang به Google بگویید که مخاطب صفحه به زبان انگلیسی کیست و چه زمانی آن را نمایش دهد.

پیاده‌سازی این تگ کار سختی نیست و فقط باید تگ‌های hreflang مناسب را در بخش <head> همه نسخه‌های صفحه سایت اضافه کنید.

به عنوان مثال، اگر صفحه اصلی خود را به زبان‌های انگلیسی، عربی و فارسی تنظیم کرده‌اید این تگ‌های hreflang را به همه آن صفحات اضافه خواهید کرد:

<link rel=”alternate” hreflang=”ar” href=”https://yourwebsite.com/es/” />

<link rel=”alternate” hreflang=”fr” href=”https://yourwebsite.com/pt/” />

<link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”https://yourwebsite.com” />

 

استفاده از صفحه‌بندی Pagination

یکی دیگر از بحث‌های بسیار مهم در چک لیست سئو تکنیکال به Site pagination اختصاص دارد. اگر تا به حال مقاله دانشجویی به استاد خود تحویل داده باشید، حتما به خاطر دارید که آن‌ها از شما شماره‌گذاری صفحات را می‌خواستند. این مورد در بحث سئو نیز اهمیت زیادی دارد. البته صفحه‌بندی در دنیای سئو فنی با آنچه در مقالات کاغذی صورت می‌گیرد، کمی تفاوت دارد. اما هدف هر دو یکی است.

در واقع صفحه‌بندی یا Pagination از یک کد استفاده می‌کند تا به موتورهای جستجو بگوید که چه زمانی صفحات با URL‌های متمایز با یکدیگر مرتبط هستند. برای مثال ممکن است دسته‌ای محتوا داشته باشید قصد دارید که آن‌ها را به فصل یا چندین صفحه تقسیم کنید.

ساده‌تر بگوییم وقتی تعدادی زیادی «ادکلن ساواج دیور» با مشخصات متفاوت دارید، باید برای هر یک صفحات مجزا ایجاد کنید که در این صورت باید به خزنده‌های گوگل هم بگویید همه این صفحات مجزا اما مرتبط با هم هستند. پس باید از Pagination استفاده کنید تا راه ورود ربات‌های گوگل به سایت هموار شود.

روش کار بسیار ساده است باید به <head> صفحه اول بروید و عبارت  rel=”next” را قرار دهید تا به ربات جستجو بگویید که کدام صفحه را ایندکس کند. سپس در صفحه دو، از عبارت rel=”prev” برای نشان دادن صفحه قبلی و rel=”next” برای نشان دادن صفحه بعدی و غیره استفاده کنید. به همین ترتیب تمامی صفحات خود را برای گوگل شماره‌گذاری می‌کنید.

به مثال‌های زیر توجه کنید:

شماره‌گذاری در صفحه یک:

<link rel=”next” href=”https://www.website.com/page-two” />

شماره‌گذاری در صفحه دو:

<link rel=”prev” href=”https://www.website.com/page-one” />

<link rel=”next” href=”https://www.website.com/page-three” />

فراموش نکنید که در آموزش سئو تکنیکال صفحه‌بندی برای ورود ربات‌های گوگل اهمیت زیادی دارد.

Pagination

بررسی فایل‌های Log سئو

یکی از ابزارهای مهم برای گوگل و سایر موتورهای جستجو برای نحوه بررسی سایت، Log File است. با وجود اهمیت این فایل هنوز هم افرادی هستند که به عنوان کارشناس سئو از crawl budget برای بررسی تعداد لینک‌های قابل خزش (crawl) از سوی ربات های گوگل، استفاده می‌کنند. در حالی فایل‌های Log اطلاعات ارزشمندتری را در اختیارتان قرار می‌دهد. این فایل می‌توانید صفحاتی از سایت را بررسی کند که شاید با crawl budget قادر به بررسی آن نباشید.

فایل log از مجموعه‌ای لاگ تشکیل شده است که در زمان خزیدن ربات‌های گوگل در سایت ثبت می‌شوند و در نتیجه شما می‌توانید سریع‌تر مشکلات مربوط به لینک‌های موجود را مشاهده کنید.

فایل‌های Log یک بینش کلی در مورد نحوه بررسی سایت توسط خزنده‌های Google را ارائه می‌دهند. با این حساب می‌توانید محتوای سایت‌ خود را متناسب با الگوریتم‌های گوگل بروزرسانی کنید و با اطمینان از اینکه سئو محتوا به شکل مطلوب‌تری انجام شده است، ورودی سایت خود را بالا ببرید.

برای دریافت فایل log باید آن را از شرکت هاستینگ تهیه کنید و سپس با استفاده از ابزار اسکریمینگ فراگ (screaming frog) از آن برای بررسی صفحات سایت استفاده کنید.

 

استفاده بهینه از structured data‌

داده‌های ساختاریافته یا استراکچر دیتا که برخی به آن نشانه‌گذاری طرحواره نیز می‌گویند، برای کمک به موتورهای جستجو جهت درک بهتر صفحات سایت کاربرد دارد. در واقع وقتی شما برای سایت خود از structured data‌ استفاده می‌کنید، درک موتورهای جستجو از صفحات بهتر می‌شود.

استراکچر دیتا به داده‌هایی گفته می‌شود که دارای قالب استاندارد برای دسترسی آسان‌تر کاربران و خزنده‌های گوگل به صفحات هستند. این داده‌ها به صورت جدول با ردیف و ستون نمایش داده می‌شوند و موتورهای جستجو نیز از آن‌ها برای پردازش محتوای صفحات استفاده می‌کنند.

برای مثال باید به ریچ اسنیپت (Rich Snippets) به عنوان یکی از داده‌های ساختاریافته اشاره کنیم که با اضافه کردن آن به HTML سایت خود می‌توانید ورودی‌های سایت را افزایش دهید. بالا بردن نرخ کلیک (CTR) یکی از مزیت‌های ریچ اسنیپت‌هاست. در حال حاضر Google از ده‌ها استراکچر دیتا پشتیبانی می‌کند که می‌توانید متناسب با نیاز صفحات سایت خود یکی را انتخاب کنید. برای رساندن صفحات سایت به رنک‌های بالا در SERP به استراکچر دیتا نیاز دارید.

 

structured data‌

 

ریسپانسیو کردن صفحات سایت

همانطور که می‌دانید حالا 80 درصد از کاربران از طریق گوشی وارد موتورهای جستجو می‌شوند و سایت‌ها را جستجو می‌کنند. به همین دلیل باید در بخش سئو تکنیکال به ریسپانسیو کردن سایت برای تمامی سیستم‌عامل‌ها و دستگاه‌ها از جمله گوشی همراه توجه داشته باشید.

اگر محتوا و ساختار صفحات سایت در دسکتاپ منظم اما در گوشی همراه نامرتب باشد، شانس زیادی برای دیده شدن در نتایج جستجو نخواهید داشت. وقتی سایت ریسپانسیو طراحی شده باشد، محتوای صفحات برای همه دستگاه‌ها مرتب و درست نمایش داده می‌شود.

برای ریسپانسیو کردن سایت باید به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • لینک‌های نزدیک به‌هم یا چسبیده را حذف کنید.
  • فونت‌های ناخوانا یا ریز را بهبود دهید.
  • هم‌اندازه‌نبودن عرض محتوا یا سایت با اسکرین موبایل یکی از مشکلات ریسپانسیو نبودن سایت در گوشی‌های همراه است که باید به آن توجه داشته باشید.

حالا با این توضیحات بخشی از سوال سئو چیست را پاسخ داده‌ایم تا با اجرای آن کاربران گوشی‌های همراه نیز وارد سایت شما شوند.

 

ریسپانسیو کردن

 

استفاده از از فرمت AMP برای تجربه کاربری

فرمت AMP کوتاه شده عبارت Accelerated Mobile Pages به معنی «صفحات موبایلی شتاب‌یافته یا پرشتاب» است. اگر سایت خود را با فرمت  AMP طراحی کنید، کدهای سنگینی که مانع از نمایش سریع سایت می‌شوند، حذف خواهند شد و در نتیجه سرعت بارگذاری سایت افزایش می‌یابد.

این استاندارد کدنویسی یک نسخه خلاصه شده از HTML است که سرعت نمایش صفحات سایت در گوشی‌های هوشمند را افزایش می‌دهد. بنابراین اگر می‌خواهید سایتتان رتبه بهتری در سرچ گوگل داشته باشید، به این نکته آموزش سئو تکنیکال نیز توجه داشته باشید.

 

قسمت‌های اصلی بررسی تکنیکال سایت

سئو فنی سایت از قسمت‌های زیادی تشکیل شده است که عبارتند از:

 

نحوه کار موتور جستجو

 

قابلیت خزش یا کراول شدن (Crawlability)

کراولر یا خزنده به ربات‌های موتورهای جستجو گفته می‌شود که برای بررسی و ایندکس کردن وارد صفحات سایت می‌شوند. در بحث سئو فنی باید به قابلیت خزش یا کراول کردن سایت خود توجه داشته باشید و راه ورود خزنده‌ها به صفحات را هموار کنید. به همین دلیل باید:

بررسی قابلیت crawl برای خزنده‌های گوگل

برای اینکه بدانید کراولرهای گوگل قادر به ورود به صفحات سایت شما هستند یا خیر باید از گزارش Crawl stats در سرچ کنسول استفاده کنید. Crawl stats به معنای آمار کراول یا خزیدن است که در ابزار گوگل سرچ کنسول می‌توانید آن را بررسی کنید.

برای این منظور ابزار Google search console خود را باز کرده و سپس به بخش Settings وارد شوید. در این قسمت  روی گزینه Crawling بزنید و سپس گزارش Crawl stats را بررسی کنید. اگر بر روی گزینه Open Report کلیک کنید می‌توانید به راحتی گزارشات مربوط به کراول کردن خزنده‌های گوگل را مشاهده کنید.

چک لیست قابلیت خزش یا کراول شدن در سئو تکنیکال

برای کراول شدن سایت لازم است به نکات زیادی توجه کنید و موارد زیر را در بخش چک لیست سئو تکنیکال سایت خود بگنجانید:

  • سایت مپ XML بسازید.
  • فایل txt سایت را بررسی کنید تا هیچ صفحه‌ای دستور No Allow برای گوگل صادر نکرده باشد.
  • برای افزایش ورود خزنده‌های گوگل به سایت به نکات زیر توجه کنید:
  • صفحات کپی را حذف کرده و یا از تگ‌های کنونیکال برای آن‌ها استفاده کنید تا گوگل فقط صفحات مهم را ایندکس کند.
  • لینک‌های خراب سایت را شناسایی و آن‌ها را اصلاح یا ریدایرکت کنید.
  • به طور مداوم وضعیت کراول صفحات سایت خود را در گوگل سرچ کنسول بررسی کنید و افزایش یا کاهش‌های ناگهانی آن را تحت نظر بگیرید.
  • باید کراول‌های گوگل امکان بررسی صفحات مهم یا بات‌ها را داشته باشند. بنابراین باید در این مورد اطمینان حاصل کنید.
  • سایت‌مپ خود را مدام به‌روزرسانی کرده و آن در ابزار گوگل وب‌مستر قرار دهید.
  • محتوای کم اهمیت یا منقضی شده را از سایت حذف کنید.
  • ساختار URLهای سایت را بررسی کنید تا باعث افزایش تعداد صفحات نشوند. سایت باید یک نسخه داشته باشد و در صورت اضافه کردن ssl به این مورد توجه کنید.
  • تمامی فایل‌های CSS و Javascript سایت باید راه ورود خزنده‌های گوگل را داشته باشند.
  • سایت باید دارای معماری مطلوب باشد تا ربات‌های گوگل وارد آن شوند.

 

Crawlability

 

قابلیت نمایه گذاری یا ایندکس شدن (Indexability)

ایندکس شدن به این معناست که یک صفحه توسط گوگل بررسی و خوانده می‌شود. تا زمانی که یک صفحه ایندکس و در گوگل فهرست نشود، هیچ شانسی برای دیدن شدن ندارد و در نتایج جستجو قرار نمی‌گیرد. وقتی یک سایت طراحی می‌شود باید در همان ابتدا لینک صفحات جدید را از طریق گوگل سرچ کنسول به گوگل معرفی کنید تا آن را سریع‌تر ایندکس کند.

اما گاهی گوگل قادر به Index کردن برخی از صفحات نیست و به همین دلیل باید محدودیت بات‌های جستجو برای دسترسی به صفحات را بردارید. در این مواقع باید از ابزار Inspect» در گوگل سرچ کنسول و یا از ابزار  robots.txt Tester استفاده کنید. برای اینکه همه صفحات توسط گوگل ایندکس شوند لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:

  • بررسی ریدایرکت‌ها
  • بررسی ریسپانسیو بودن سایت برای گوشی‌ همراه
  • رفع خطاهای HTTP که مانع از ورود ربات‌های جستجوگر به صفحات سایت می‌شوند.

 

Indexability

 

در دسترس بودن (Accessibility) یا قابلیت رندر شدن (Rendering)

دسترسی‌پذیر بودن یک سایت به این معناست که ربات‌های گوگل بتوانند وارد صفحات آن سایت شوند و محتواها را بررسی کنند. گاهی به دلیلی از جمله خوانان نبودن متن به دلیل ریز بودن فونت، ریسپانسیو نبودن سایت و یا عدم پشتیبانی مرورگر از فناوری Web GL مانع از رندر شدن سایت می‌شود. در این مواقع باید چهار اصل مهم برای دسترس‌پذیر بودن سایت انجام دهید:

  • قابل درک بودن محتوا برای کاربران (Perceivable)
  • قابل اجرا بودن سایت بدون پیچیدگی برای کاربران (Operable)
  • قابل فهم بودن اطلاعات صفحات سایت (Understandable)
  • قدرتمند بودن محتوای سایت (Robust)

برای بررسی در دسترس بودن سایت نیز باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • عملکرد سرور را بررسی کنید.
  • وضعیت HTTP سایت را بررسی کنید.
  • زمان بارگذاری سایت را کوتاه کرده و حجم محتوای صفحات را کاهش دهید.
  • رندر شدن جاوا اسکریپت در قابلیت رندر شدن سایت تاثیر زیادی دارد.
  • صفحات Orphan به سختی ایندکس می‌شوند که باید با لینک‌سازی داخلی دسترسی خزنده‌های گوگل به آن‌ها را هموار کنید.
  • عمق صفحه یا کرال دپس (click depth) به تعداد کلیک‌ها از صفحه اصلی به سایر صفحات اشاره دارد. باید با قرار دادن لینک لندینگ پیج‌های مهم در صفحه اصلی، راه ورود خزنده‌های گوگل به این صفحات را میسر کنید.
  • زنجیره‌های ریدایرکت که باعث انتقال صفحه A به B و سپس صفحه B به صفحه C می‌شود، مشکلات زیادی برای ورود خزنده‌های گوگل ایجاد می‌کند. باید این زنجیره ریدایرکت را بهبود دهید و صفحه A را مستقیم به صفحه C ریدایرکت کنید. با کمک ابزارهایی مثل SCreamingFrog می‌توانید زنجیره‌های ریدایرکت در سایت خود را پیدا کنید.

Accessibility

قابلیت رتبه بندی (Rankability)

Rankability یا سیستم رتبه‌بندی گوگل به منظور رتبه‌ دادن به صفحات سایت‌ها صورت می‌گیرد و برای اینکه صفحات مهم سایت شما نیز قابلیت رتبه‌بندی را داشته باشند باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • لینک‌سازی داخلی و خارجی صفحات سایت خود را بهبود دهید.
  • کیفیت بک‌لینک را بررسی کنید و در صورت داشتن بک لینک‌های ضعیف یا با اسپم اسکور بالا آن‌ها را Disavow کنید.
  • محتوای خوشه‌ای تولید کنید تا از طریق یک صفحه سایر محتواهای شما دیده شود و در سیستم رتبه‌بندی گوگل قرار بگیرند.

 

Rankability

 

قابلیت کلیک شدن (Clickability)

یکی دیگر از قسمت‌های آموزش سئو تکنیکال قابلیت کلیک شدن صفحات سایت است. این مورد به CTR سایت مربوط می‌شود و به تعداد کلیک‌هایی که بر روی لینک در سرچ گوگل اشاره دارد. اما برای اینکه قابلیت کلیک شدن یک صفحه را بالا ببرید لازم است موارد زیر را در مورد صفحات سایت خود اجرا کنید:

  • استفاده از داده‌های ساختاریافته یا اسکیما
  • دریافت ریچ ریزالت Rich Result
  • توجه به Google Discover
  • بهینه‌سازی سایت برای Featured Snippet

Clickability

آشنایی با ابزارهای سئو تکنیکال که هر سئوکاری باید بداند

اجرای سئو فنی روی سایت بدون ابزار ممکن نیست و در واقع تا زمانی که ندانید برخی از مشکلات سایت (مثل ایندکس نشدن صفحات یا خطاهای 404 و ریدایرکت زنجیره‌ای) از کجا می‌آید و در کجای سایت قرار دارد، تمام تلاش شما برای قرار گرفتن در رتبه‌های بالای نتایج جستجو آب در هاون کوبیدن است.

به همین منظور باید از ابزارهایی استفاده کنید که علاوه بر نشان دادن مشکلات تکنیکال سایت، راه‌حل رفع آن‌ها را نیز به شما نشان دهند و یا بتوانید از طریق آن‌ها این مشکلات را برطرف کنید. از جمله بهترین ابزارها برای سئو تکنیکال باید به موارد زیر اشاره کنید:

  • ابزار گوگل سرچ کنسول (Google search console) سردمدار ابزارهای سئو فنی سایت
  • ابزار Screaming Frog
  • Web Developer
  • Schema Markup Validator
  • Google Discover
5/5 - (1 امتیاز)
سخن نهایی
بهینه‌سازی سایت به منظور افزایش بازدیدها صورت می‌گیرد و به زمان نیاز دارد. اما سئو از بخش‌های زیادی تشکیل شده است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها سئو تکنیکال است. با افزایش پیچیدگی وب سایت، مشکلات زیادی ایجاد می‌شود که با تسلط به سئو فنی می‌توانید آن‌ها را برطرف کنید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *