سئوی منفی یکی از موضوعات بحثبرانگیز در دنیای سئو و بهینه سازی سایت است. قطعا زیاد در مورد آن میشنوید، اما آیا واقعاً به این اندازه اتفاق میافتد؟ آیا به این سادگی میتوان رتبهبندی یک رقیب را خراب کرد؟ ممکن است دلیل افت ناگهانی رتبههای شما همین باشد؟ آیا باید نگران باشید؟ چطور میتوانید بفهمید که کسی سعی دارد با استفاده از سئوی منفی شما را از نتایج جستجو خارج کند؟ کاری هست که بتوانید برای محافظت از خود انجام دهید؟ بیایید این سوالات را یکی یکی بررسی کنیم.
سئو منفی چیست؟
سئوی منفی مجموعهای از فعالیتهایی است که با هدف کاهش رتبهبندی سایت یک رقیب در نتایج موتورهای جستجو انجام میشود. این فعالیتها شامل ساخت لینکهای اسپم و غیرطبیعی، کپیبرداری از محتوای سایت و حتی هک کردن سایت رقیب میشود.
برای آشنایی با سایر اصطلاحات سئو پیشنهاد میکنم این مطلب را مطالعه کنید.
منشأ سئو منفی از کجا شروع شد؟
در ابتدا، گوگل تلاش میکرد تا لینکهای غیرطبیعی و اسپم را هنگام ارزیابی اعتبار صفحات وب شناسایی کند. یعنی داشتن هزاران لینک غیرطبیعی و طبیعی نیز هیچ مشکلی برای وب سایت شما به وجود نمیآورد، بلکه برخی از آنها باعث بهبود رتبه وب سایت میشدند. این موضوع باعث سوءاستفاده متخصصان سئو شد. لینکهایی که موفق به عبور از ارزیابی گوگل میشدند، به رتبهبندی سایت کمک میکردندو لینکهایی هم که در ارزیابی گوگل رد میشدند، به سادگی نادیده گرفته میشدند و به سایت آسیبی نمیزدند.
در آوریل ۲۰۱۲، گوگل بهروزرسانی الگوریتم پنگوئن خود را معرفی کرد و برای اولین بار اقدامهای سختی علیه سایتهایی که از لینکهای اسپم و غیرطبیعی استفاده میکردند، انجام داد. این به این معنا بود که دیگر متخصصان سئو نمیتوانستند از لینکهای بیکیفیت برای رتبهبندی سایت خود استفاده کنید. در عین حال، این به این معنی بود که میتوانستید برای سایت رقیب خود لینکهای بیکیفیت بخرید و باعث شوید که گوگل آن را جریمه کند. اینجاست که سئو منفی به طور جدی رواج پیدا کرد.
گوگل در مورد سئو منفی چه میگوید؟
آیا گوگل در این مورد نظری دارد؟ بله.
“ما به شدت تلاش میکنیم تا از بروز این مشکلات جلوگیری کنیم. ما به سختی روی الگوریتمهایمان کار میکنیم تا بتوانیم این نوع مشکلات را شناسایی کرده و آنها را پیش از وقوع تشخیص دهیم. در عمل، من به ندرت شاهد مشکلاتی در این زمینه هستم، و زمانی که با موردی روبرو میشوم که فکر میکنم شاید توسط یک رقیب ایجاد شده باشد، معمولاً تیم ما حاضر است جزئیات را بررسی کند و ببیند چه اتفاقی افتاده است و مطمئن شود که این مشکل به صورت مصنوعی برای یک وبسایت ایجاد نشده است.“
“جان مولر”
پاسخ گوگل که عالی بود! من ترجیح میدادم پاسخ سادهتری مثل “نه، سئو منفی کار نمیکند” دریافت کنم. اما باید به همین چیزی هم که داریم، قانع باشیم. به یاد داشته باشید که گوگل بارها و بارها اعلام کرده است که احتمال موفقیت سئو منفی بسیار کم است و در واقع بسیار نادر است. با پیچیدهتر شدن الگوریتمهای گوگل، ایمنی شما در برابر این گونه حملات بیشتر و بیشتر میشود. اما متأسفانه، هنوز نمیتوان این احتمال را به طور کامل رد کرد.
آیا سئو منفی هنوز اتفاق میافتد؟
امروزه، بیشتر وبسایتها کاملاً از حملات سئو منفی در امان هستند. گوگل در شناسایی بکلینکهای اسپمگونه بسیار بهتر شده است، بنابراین این نوع حملات حتی اگر رخ دهند، به احتمال زیاد تأثیری بر رتبهبندی شما نخواهند داشت. بنابراین، اگر متوجه شدید رتبههای شما به طور ناگهانی افت کرده است، قبل از اینکه حمله سئو منفی را مقصر بدانید، مطمئن شوید که فهرستی از دلایل رایجتر را بررسی کردهاید.
البته، نوعهای پیشرفتهتری از سئو منفی وجود دارد که شامل ساخت بکلینکهای خطرناکتر با کیفیت کمتر در طولانیمدت میشود. اما سازماندهی این نوع کمپینها بسیار گران است و به ندرت برای رقیب ارزشش را دارد.
اما چیزی که شما باید واقعا نگران آن باشید سئو منفی از طرف رقبا نیست بلکه از سمت داخل شرکت خودتان است. برای مثال، ممکن است یک متخصص سئو بی تجربه استخدام کرده باشید که تعداد زیادی بکلینک بیکیفیت برای وبسایت شما ساخته است، یا تعداد زیادی نظرات اسپم را اکسپت کرده باشد. همچنین ممکن است نویسندهای برای سایت خود استخدام کرده باشید که بیشتر مطالب را از وبسایتهای دیگر کپی میکند. قطعا این نوع رفتارها میتواند خطر بسیار بیشتری نسبت به حملات سئو منفی از سوی رقیب داشته باشد.
البته، از نظر فنی، تفاوتی ندارد که این حملات از افراد داخل سازمان یا از سمت رقبا شکل گرفته است، در هر دو حالت به رتبهبندی شما آسیب میزند. در ادامه قصد داریم نگاهی به روشهای مختلف سئو منفی بیندازیم و بررسی کنیم که چگونه میتوان از هر کدام از آنها در امان ماند.
1 . مزرعههای لینک (هجوم ناگهانی بکلینکهای بیکیفیت)
یک لینک اسپم نمیتواند به تنهایی رتبهبندی یک سایت را خراب کند. بلکه تعداد زیادی از لینکهای بیکیفیت یا “مزرعه لینک” به یک سایت باعث سئو منفی و کاهش رتبههای یک سایت میشود. مهم هم نیست که قبلا چه تعداد لینک باکیفیت داشتید.
مزرعه لینک یک شبکه از وبسایتهای بههمپیوسته است. این تکنیک که در ابتدا بهعنوان یک روش سئو کلاه خاکستری Grey Hat شروع شد و اکنون تقریباً به طور انحصاری جزو سئو کلاه سیاه Black Hat است، شامل سایتهایی میشد که به یکدیگر لینک میدادند تا محبوبیت لینکهای صفحات هر سایت را افزایش دهند. سالیان پیش شما میتوانستید از این سایتها لینک بخرید تا PageRank سایت خود را افزایش دهید. یکی از نمونههای مزرعه لینک، PBN (شبکه بلاگ خصوصی) است. سایتهایی که بهطور خاص برای لینکسازی ایجاد شدهاند. بیشتر PBNها از دامنههای منقضی تشکیل شدهاند. به این معنا که این سایتها معمولاً قبل از اینکه بخشی از یک PBN شوند، مقداری بکلینک و اعتبار جمعآوری کردهاند.
در سال ۲۰۱۲، الگوریتم پنگوئن گوگل تأثیرگذاری مزرعههای لینک را بهطور قابلتوجهی کاهش داد. اگر گوگل بکلینکهایی را شناسایی کند که از یک مزرعه لینک میآیند، ممکن است نتیجه بگیرد که سایت موردنظر در یک PBN شرکت دارد، که این امر منجر به جریمه خواهد شد. به این ترتیب، مزرعه لینک از یک تکنیک Black Hat به یک تکنیک سئو منفی تبدیل شد.
چگونه در امان بمانیم:
جلوگیری از حمله سئو منفی چیزی نیست که کاملاً در کنترل شما باشد. اما اگر بهموقع این تلاش را شناسایی کنید، میتوانید قبل از آسیب دیدن سایت، بکلینکها را پاکسازی کنید. برای انجام این کار، لازم است که بهطور منظم، رشد لینکهای وبسایت خود را بررسی کنید. برای مثال، از ابزارهایی مانند ahref یا semrush میتوانید استفاده کنید.
مشاهده یک جهش غیرعادی در هر یک از این نمودارهای این ابزارها، دلیلی کافی است تا لینکهایی را که سایت شما به طور ناگهانی به دست آورده بررسی کنید.
نمودارهای معمولی ممکن است به این شکل باشند:
در غیر این صورت ممکن است با چنین چیزی مواجه شوید:
برای مشاهده لینکهای جدید، به تب «Backlinks» بروید و برای مشاهده URLهای دقیق به تب «Linking Domains» بروید. لیست بکلینکها را بر اساس تاریخ مرتب کنید و ببینید آیا هیچیک از لینکهای جدید مشکوک به نظر میرسند یا نه.
اگر مطمئن نیستید که لینکهای جدید خوب هستند یا بد، میتوانید به تب «Penalty Risk» بروید و پروفایل بکلینک خود را از نظر ریسک جریمه شدن توسط گوگل ارزیابی کنید. لیست خود را بر اساس بیشترین تا کمترین ریسک مرتب کنید و همه لینکهایی را که امتیاز بالایی دارند را بررسی کنید.
در نهایت، اگر متوجه شدید که برخی از لینکها اسپم هستند، میتوانید آنها را disavow اضافه کنید. برای اینکار ابتدا لیست بک لینکهای اسپم را داخل یک فایل بنویسید، سپس این فایل را به ابزار disavow گوگل ارسال کنید.
2 . محتوای تکراری
یکی دیگر از تکنیکهای سئو منفی، جعل محتوای تکراری است. این تکنیک شامل کپی کردن محتوای سایت شما و انتشار آن در سایتهای دیگر، اغلب به صورت چندباره و گاهی حتی بهعنوان بخشی از مزرعههای لینک که قبلاً بحث شد، است.
احتمالاً میدانید که بهروزرسانی الگوریتم پاندا توسط گوگل تا حدی برای شناسایی و مقابله با محتوای تکراری طراحی شده است. بنابراین، زمانی که گوگل محتوایی را پیدا میکند که در چندین سایت تکرار شده است، معمولاً تنها یک نسخه را برای رتبهبندی انتخاب میکند. شما امیدوارید که گوگل به اندازه کافی هوشمند باشد تا منبع اصلی محتوا را شناسایی کند. بله در بیشتر موارد این اتفاق میافتد. مگر اینکه نسخه کپیشده قبل از نسخه اصلی ایندکس شود.
به همین دلیل است که دزدان محتوا اغلب محتوای جدید را بهطور خودکار کپی کرده و بلافاصله منتشر میکنند. اگر گوگل ابتدا نسخه “دزدیدهشده” را پیدا کند، ممکن است سایت شما را از رتبهبندی خارج کند و بهجای آن سایت با محتوای دزدی را رتبهبندی کند.
چگونه در امان بمانیم:
چند ابزار عالی وجود دارد که به شما کمک میکند از دزدیده شدن محتوا در امان بمانید. یکی از این ابزارها Copyscape است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که URL محتوای خود را وارد کنید تا بفهمید آیا نسخههای تکراری از آن بهصورت آنلاین وجود دارد یا خیر. اگر نسخههای کپیشده از محتوای خود را پیدا کردید، بهتر است ابتدا با مدیر وبسایت تماس بگیرید و از او بخواهید که آن محتوا را حذف کند (اگرچه ممکن است شک داشته باشید که آنها پاسخ دهند). اگر این روش مؤثر نبود، میتوانید از طریق گزارش تخلف کپیرایت گوگل، محتوای دزدیده شده را گزارش دهید.
3 . نظرات منفی برای بیزینس شما
همانند لینکهای باکیفیت، نظرات خوب هم اهمیت زیادی دارند. افزایش ناگهانی نظرات منفی نه تنها برای رتبهبندی سئو محلی شما در موتورهای جستجو بد است، بلکه برای کسبوکار شما نیز مضر است. اما دستکاری نظرات نسبتاً آسان است و ممکن است اولین چیزی باشد که یک رقیب حسود سعی کند انجام دهد.
چگونه در امان بمانیم:
بدیهی است که باید به پروفایل Google My Business خود توجه کنید و نظرات جدیدی را که شرکت شما دریافت میکند بررسی کنید. نظرات جعلی را شناسایی و حذف کنید یا آن را گزارش دهید.
برای آموزش ثبت مکان در گوگل مپ پیشنهاد میکنیم این مطلب را مطالعه نمایید.
4 . افزایش غیرمعقول و ناگهانی ترافیک سایت
وقتی یک رقیب از تمام روشهای بالا ناامید میشود، ممکن است سعی کند سایت شما را بهطور کامل از کار بیندازد. این ترفند سئوی Black Hat وقتی به طور مکرر و شدید در سایت انجام شود باعث سنگین شدن سرور میشود. این کار ممکن است سایت را کند کند یا حتی بهطور کامل آن را از کار بیندازد. اگر این اتفاق چندین بار رخ دهد، ممکن است اعتبار شما نزد موتورهای جستجو کاهش یابد.
چگونه در امان بمانیم:
اگر متوجه شدید که سایت شما کندتر شده یا بدتر از آن، بهطور کامل داون شده است، بهتر است به شرکت میزبان هاست تیکت بزنید چون آنها باید بتوانند تشخیص دهند که بار اضافی از کجا میآید. از ترافیک ارگانیک یا حمله به سایت شما. همچنین، شرکتهای هاستینگ میتوانند راهحلهایی مانند اعمال قوانین فایروال یا هدایت ترافیک از طریق یک سرویس حفاظت در برابر حملات DDoS را ارائه دهند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد هاست میتوانید مقاله هاست چیست را مطالعه نمایید.
5 . هک کردن وبسایت و مسائل امنیتی
عواقب یک حمله هکری میتواند به شدت به رتبهبندی وبسایت شما آسیب برساند. ممکن است محتوای بیکیفیت یا تکراری به وبسایت شما تزریق شود، لینکهای شما جایگزین شوند، لینکهای جدید اضافه شوند و فایل robots.txt شما تغییر کند تا در فرآیند خزیدن مشکل ایجاد شود. و این فقط بخشی از مشکلات احتمالی است.
چگونه در امان بمانیم:
انجام بررسیهای منظم سایت با ابزاری مانند WebSite Auditor بهترین راه برای بررسی مداوم سایت شما در برابر چنین تهدیداتی است. برای اینکار کافی است WebSite Auditor را باز کرده و یک پروژه برای سایت خود ایجاد کنید. برای اجرای مجدد بررسی برای یک پروژه موجود، از دکمه Rebuild Project استفاده کنید. تا زمانی که این کار را بهطور منظم انجام دهید، باید بتوانید تغییرات جزئی را که ممکن است در غیر این صورت نادیده گرفته شوند، شناسایی کنید.