معرفی اصول طراحی UI

نوشته شده در 1 مرداد 1402
زمان مطالعه: 8 دقیقه
اصول طراحی رابط کاربری

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

استفاده افراد از سایت‌ها و صفحات الکترونیکی، در دنیای امروزی به قدری افزایش پیدا کرده که دیگر می‌توان آن را شاخه‌ای جدا از علم تعبیر نمود. رابط کاربری و نحوه تشخیص نیازهای کاربر، خود به تنهایی تبدیل به بخش بزرگی از علم کامپیوتر گشته است. با ویرا همراه باشید تا به کمک یکدیگر، اصول طراحی UI را بررسی کرده و اصطلاحات مهم آن را با یکدیگر فرا بگیریم.

Trulli

تایید شده توسط ویرا

معرفی اصول طراحی رابط کاربری UI

UI چیست ؟ به هرگونه پل ارتباطی میان کاربران و صفحات سایت، UI می‌گویند. طراحی یو آی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و به ندرت می‌توان سایت خوبی را با UI بد در دنیای امروزی مشاهده نمود. عناصر اصلی داشتن یک یو آی خوب، بسیار زیاد هستند که در ادامه به بررسی برخی از آن‌ها خواهیم پرداخت.

تضاد (Contrast)

وجود کنتراست یا تضاد امری بسیار مهم در زمینه طراحی صفحات و صفحه آرایی بوده و همچنین از جمله اصول طراحی UI محسوب می‌شود. به کار گیری تضاد می‌تواند چشمان مخاطب را به خود جذب کرده و روش مناسبی برای جلب توجه باشد.

تضاد در اضول طراحی رابط کاربری

تعادل (Balance)

عناصر مختلف حاضر در یک صفحه می‌توانند با یکدیگر در تضاد باشند؛ اما شرط اصلی این تضاد این است که از آن در جهت حفظ تعادل صفحه استفاده شود و نه در جهت بهم ریختن آن. طراحی صفحات یو آی بدون دقت و توجه به تعادل، کوچک‌ترین ارزشی نخواهد داشت.

تاکید (Emphasis)

طراحان می‌توانند با استفاده از عنصر تاکید، به بهترین شکل ممکن دلیل اصلی خود برای نوشتن مطالب را بررسی کرده و آن را در مقابل چشمان مخاطبین قرار دهند. شما می‌تواند صرفا با تاکید بر روی یک یا دو کلمه، تاکید را به بهترین شکل ممکن در کار خود وارد کنید.

تناسب (Proportion)

یکی از اصلی‌ترین و در عین حال ساده‌ترین عناصر در زمینه طراحی و اصول طراحی UI، مسئله تناسب است. تناسب به زبان ساده بدین معنا است که المان‌های حاضر در صفحه از نظر اندازه با یکدیگر مغایرت نداشته باشند و چشم مخاطب به خوبی بتواند تمامی عناصر را مشاهده کند.

 

مطالعه بیشتر: برنامه نویسی فرانت اند

 

سلسله مراتب (Hierarchy)

سلسله مراتب در زبان ساده بدین معنی است که طراحان سایت، برای در اختیار مخاطب قرار دادن اطلاعات، چه روشی را در پیش می‌گیرند و آیا این فرآیند را از طریق روش صحیح و درست آن انجام می‌دهند یا خیر. عناصری که از نظر موضوعی مهم هستند، در طراحی نیز باید مهم واقع شوند.

تکرار (Repetition)

تکرار می‌تواند فضایی آشنا را در ذهن مخاطبین و بینندگان ایجاد کند. اگر سایت شما فاقد عناصر تکرار شونده یا موتیف باشد؛ مخاطبین ممکن است حتی بعد از بارها مراجعه به سایت، نتوانند به درستی سایت را شناخته و با آن احساس راحتی داشته باشند.

ریتم (Rhythm)

واژه ریتم در اینجا درست به معنای حقیقی خود در موسیقی نزدیک است. برای حفظ ریتم در طراحی یک محیط کاربری، باید فاصله میان عناصر را به نسبت اندازه و اهمیت عناصر در نظر گرفت و این فاصله را با استفاده از یک ریتم مشخص، تکرار نمود. تکرار این مسئله به شیوه‌های مختلف، ریتم صفحه شما را رقم خواهد زد.

ریتم در اصول طراحی UI

الگو (Pattern)

زمانی که شما چندین موتیف و عنصر تکرار شونده را در کار خود قرار دهید و این عناصر بر اساس ریتم خاصی تغییر کنند؛ می‌توان با جرئت گفت که شما اقدام به ساخت یک پترن کرده‌اید. پترن یا الگو، یکی از عناصر زیبایی شناسانه اصلی در زمینه طراحی سایت محسوب می‌شود و افراد مختلفی سعی می‌کنند تا با خلق الگوهای جذاب و جدید، مخاطبین را نسبت به محیط کاری خود خوشبین سازند.

فضای سفید (Whitespace-Negativespace)

یکی از اصول طراحی UI  فضای سفید است که امری بسیار مهم در زمینه گرافیک و صفحه آرایی محسوب می‌شود. فضای سفید در طراحی سایت بدین معنی است که طراحان نباید تمام صفحه را با متن و تصاویر اشغال کرده و باید فضای سفید و خالی مناسبی را برای راحتی چشم خواننده در کار قرار داد.

حرکت (Movement)

یکی از اصلی‌ترین اصول طراحی UI این است که طراحان بتوانند به بهترین شکل ممکن، مسیر حرکت چشم بیننده را تشخیص داده و بر اساس آن، طرح خود را پیاده سازی کنند. طراحان می‌توانند با دانش بر این که حرکت اصلی چشم به چه شکل است، عناصر مهم‌تر را در قسمت‌های استراتژیک قرار دهند.

 

مطالعه بیشتر : پورتفولیو چیست

 

تنوع (Variety)

بسیاری از سایت‌ها در زمینه رعایت نکاتی مانند تکرار و الگو زیاده روی می‌کنند و این زیاده روی سبب می‌شود تا مخاطبین به سرعت از تماشای صفحه آن‌ها خسته شوند. دلیل بروز این مشکل این است که این افراد، در پرداختن به تنوع کار از منظر المانی، ناموفق عمل کرده‌اند.

یکپارچگی (Unity)

تمامی عناصر موجود در صفحه سایت، باید به نحوی با یکدیگر در ارتباط باشند. برقراری ارتباط در میان عنصرهای مختلف یک سایت یکپارچگی آن را رقم خواهد زد و یکپارچه بودن صفحه، یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که افراد نسبت به مطالعه آن جذب می‌شوند.

تایپوگرافی

به تمامی مسائل مربوط به فونت و قرار دادن متن در میان تصاویر، تایپوگرافی گفته می‌شود. رعایت اصول طراحی UI بدون در نظر گرفتن تایپوگرافی عملا بیهوده خواهد بود. افراد باید در هنگام ساخت یک صفحه، به این مسئله دقت کنند که اندازه و نحوه نگارش کلمات، چه تاثیری بر چشمان مخاطبین خواهد داشت.

تایپوگرافی در طراحی رابط کاربری
از جمله مواردی که دقت به آن در تایپوگرافی واجب است، تفاوت تیترها و متون اصلی است. میزان تفاوت میان اعضای مختلف یک متن نباید از حد مشخص شده‌ای بیشتر شود.

اصول رنگ ها

هر رنگی حس و حال خاصی را در افراد ایجاد می‌سازد. طراحان باید با داشتن دانش نسبت به بهترین ترکیب رنگ برای طراحی سایت ، از رنگ‌های صحیح برای پالت رنگی سایت استفاده کنند و این رنگ‌ها نباید با یکدیگر تدخل داشته باشند. توجه به تمام این نکات، اصول رنگ‌ها در طراحی UI را تعریف می‌کند.

توجه به دیدگاه‌های روانشناختی در زمینه رنگ بسیار مهم بوده و عدم توجه به این مسائل، سبب می‌شود تا مخاطبین به شکل ناخودآگاه حس بدی نسبت به طراحی سایت شما داشته باشند و ارتباط گیری آن‌ها با سایت، روز به روز سخت‌تر و سخت‌تر خواهد شد.

 

مطالعه بیشتر: وایر فریم چیست

 

اصول گشتالت

یکی دیگر از اصول طراحی رابط کاربری، اصل گشتالت نام دارد. طبق نظریه گشتالت، گروهی از اشکال و شکل‌ها می‌توانند معانی جدیدی را در ذهن خلق کرده و سبب شوند تا مخاطبین، شئ یا ویژگی‌ خاصی را در ذهنش به تصویر بکشد. رعایت این اصل نیز یکی از اصول اصلی طراحی UI بوده و باید در هنگام ساخت یک سایت، به تمام این مسائل دقت داشته باشیم.

حفظ ارتباط بین UI و UX

بعد از آنکه بدانیم UI و طراحی UX چیست؛ برای آن که بتوانیم به بهترین شکل ممکن ارتباط میان این دو بخش را حفظ کرده و رعایت کنیم، باید بتوانیم تفاوت UI و UX را به خوبی درک کرده و بر اساس آن، برای ساخت یک سایت خوب اقدام کنیم.

در اولین قدم، باید این نکته را دریابیم که UI به معنای محیط کاربری یک سایت بوده و این کلمه، توصیف کننده چنین ویژگی‌هایی خواهد بود. از سوی دیگر  UX را می‌توان تجارب و دانش‌های اندوخته شده در زمینه بهبود محیط کاربری برای کاربران دانست. در حقیقت می‌توان با استفاده ای یو ایکس مشکلات و ناهنجاری‌های یو آی را کشف نمود و بدین شکل، در زمینه اصلاح آن قدم برداشت.

تفاوت UI با UX
طراحانی که بتوانند بین این دو بخش در پروژه خود تعادل را برقرار کرده و از نیروی میان این دو استفاده کنند، در تحویل پروژه نهایی نیز موفق بوده و اثر نهایی آن‌ها اثری نسبتا بی‌ایراد خواهد بود. تجربه کاربری یا همان UX را می‌توان به بهترین شکل ممکن با مشاهده و یادداشت برداری، ثبت نمود و سپس از اطلاعات و داده‌های به دست آمده در این بخش، می‌توان برای بهبود UI اقدام نمود.

 

امروز یکم بیشتر مطالعه کن : فیگما چیست

 

وظایف طراح رابط کاربری

پس از بررسی تمامی اصول طراحی UI، این سوال ذهن ما را درگیر می‌کند که وظایف یک طراح رابط کاربری چیست و این افراد از چه طریقی می‌توانند در کار خود موفق شوند؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال باید در اولین قدم ویژگی‌های اصلی رابط کاربری را باری دیگر در ذهن خود مرور کنیم و سپس، به سادگی پاسخ این سوال را کشف نماییم.

اولین و مهم‌ترین وظیفه طراح رابط کاربری، این است که اصول گفته شده را در کار رعایت کرده و به بهترین شکل ممکن آن‌ها را در کار اجرا نماید. از سوی دیگر، دقت به این مسئله که کدام اصل باید در این پروژه بیشتر رعایت شود، از جمله نکاتی بوده که تشخیص آن بر عهده طراح رابط کاربری خواهد بود. یک طراح خوب را نه به نوع UI، بلکه بر اساس میزان مخاطبین یک سایت می‌توان مشاهده نمود.

هر چه مخاطبین سایت و صفحه شما بیشتر باشند و هر چه میزان رضایت آن‌ها از طراحی شما بیشتر باشد، فعالیت رابط کاربری بهتر بوده و می‌توان کار او را کار کامل‌تری نسبت به دیگر موارد دانست.

4.5/5 - (2 امتیاز)
سخن نهایی
مطالعه مسائلی از این قبیل که UI چیست و طراحی سایت چه فرآیندی را شامل می‌شود؛ به ما در زمینه کسب اطلاعات مختلف کمک کرده و سبب می‌شود تا اصول طراحی UI را به بهترین شکل ممکن بیاموزیم. اگر شما هم درباره اصول طراحی سوال داشته و یا نمی‌دانید که دقیقا پروسه فعالیت‌های خود را از چه طریقی باید آغاز کنید، پیشنهاد ما به شما این است که با افراد خبره و کارشناس در این زمینه مشورت نمایید. استفاده از اصول طراحی، می‌تواند میزان کاربران سایت ما را چندین برابر کرده و موفقیت سایت را تا حد بسیار زیادی تضمین نماید.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *