رابط کاربری سایت در واقع اصلیترین بخشی است که کاربر پس از ورود به وبسایت شما با آن مواجه میشود. به معنای ساده، طراحی رابط کاربری هر چیزیست که کاربر پس از ورود به سایت مشاهده میکند. در ادامه به همراه ویرا به طور کامل با UI سایت و نحوه طراحی آن آشنا خواهیم شد.
تایید شده توسط متخصصین بخش طراحی سایت ویرا
رابط کاربری (UI) چیست؟
رابط کاربری در حقیقت جنبه گرافیکی و بصری وبسایت است که واسطه میان تعامل کاربر با صفحات سایت، اپلیکیشن، سیستم عامل و … محسوب میشود. برای مثال اگر بخواهیم صفحه اصلی یک سایت را اپلیکیشن را در نظر بگیریم، گرافیک ظاهری، محل قرارگیری منوها، شکل دکمهها و … همگی جزء UI سایت محسوب میشوند.
با توجه به اینکه تعامل کاربر با سایت اهمیت زیادی دارد و رابط کاربری واسطه میان این دو است. طراحی UI سایت باید به نحوی انجام شود که به سادهترین شکل ممکن این تعامل و ارتباط را برقرار کند. البته دقت داشته باشید که المانهای گرافیکی و طراحیهای بصری بیشتر برعهده گرافیست میباشد و صرفا سهولت ایجاد تعامل و رابط کاربری برعهده طراح UI است.
امروز یکم بیشتر مطالعه کن : برنامه نویسی فرانت اند
رابط کاربری وبسایت
اصولا بحث طراحی رابط کاربری موضوع بسیار مهم و قابل توجهی است. بدین دلیل که نقش کلیدی در جذب و حفظ مخاطب داخل وبسایت ایفا میکند. همانقدر که درج محتوای ارزشمند و مفید برای کاربران اهمیت دارد، وجود رابط کاربری جذاب و قوی نیز میتواند به حفظ هرچه بیشتر کاربران کمک کند. این در حالیست که یک طراحی UI ضعیف میتواند باعث شود که کاربران مجدد به سایت شما باز نگردند.
رابط کاربری موبایل
نکته مهم درباره رابط کاربری موبایل این است که از نظر طراحی با رابط کاربری وبسایت بسیار تفاوت دارد. اگر دقت کرده باشید میبینید که هر شرکت سازنده موبایل از یک طراحی کاربری منحصربفرد خود استفاده میکند. به طوریکه حتی کاربران با نگاه کردن به رابط کاربری یک موبایل میتوانند برند و شرکت سازنده آن را تشخیص دهند.
مسلما دفعاتی که کاربر با رابط کاربری سیستم عامل موبایل ارتباط دارد، بسیار بیشتر است و همچنین مسیرهایی که کاربر از طریق آن با سیستم تعامل پیدا میکند، محدودتر خواهد بود.
رابط کاربری اپلیکیشن و نرم افزار
طراحی رابط کاربری اپلیکیشن به نحوی نشانگر محتوا و ساختار آن میباشد. بدین معنا که کاربر با نگاه به صفحه اصلی و منوی اپلیکیشن میتواند به اطلاعات زیادی دست یابد و درباره کیفیت طراحی کاربری و مطابقت آن با محتوای اپلیکیشن قضاوت کند. در نتیجه بهتر است هنگام طراحی UI اپلیکیشن، ابتدا آنالیز دقیقی از رفتار کاربر انجام شود و طراح اطلاعات کافی از آنچه کاربر میخواهد، داشته باشد. علاوه بر این، کاربر باید بتواند به آسانی به بخشهای پرکاربرد و مهم نرم افزار دسترسی داشته باشد.
طراح رابط کاربری (UI Designer) کیست؟
طراح رابط کاربری خوب کسی است که درک بالایی از المانهای گرافیکی و بصری دارد و در عین حال به خوبی میداند کاربر به چه چیزی نیاز دارد. در واقع یک طراح رابط کاربری باید همواره به دنبال دیدن و ایده گرفتن از بهترین سایتها در زمینه طراحی و گرافیک باشد تا بتواند دانشی که از نیاز کاربر دارد را با ایدههای اکتسابی خود ترکیب کند و نتیجه آن یک طراحی بینظیر و فوقالعاده باشد.
یک طراح کاربری باید بتواند خود را به جای کاربر فرض کرده و نیاز او را پیشبینی کند. عناصر استفاده شده توسط کاربر باید ساده و بدون پیچیدگی باشند تا کاربر به راحتی از آنها استفاده کند.
تفاوت میان طراح رابط کاربری و طراح گرافیک
آنچه که یک طراح رابط کاربری انجام میدهد، با کار یک طراح گرافیک کاملا متفاوت است. طراح UI ابتدا به این فکر میکند که هر المان در جای درست قرار بگیرند و به جز این به اینکه روش ارسال فرم چگونه باشد، جایگاه دکمه ارسال کجا باشد و موارد از این قبیل، فکر میکند. اما تمرکز طراح گرافیک صرفا بر روی جذابیت بصری و ظاهری است. طراح گرافیک با شناسایی رنگها و تصاویر جذاب و متناسب با اهداف شرکتی یا سازمانی، یک اثر زیبا خلق کند.
مهارتهای لازم برای طراحی UI
برای تبدیل شدن به یک طراح موفق، داشتن یکسری مهارتها الزامیست و برای طراحی UI سایت نیز، آشنایی و تسلط به یکسری نرم افزارها، پایه و اساس کار شما را تشکیل میدهد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
1 . اسکچ (Sketch)
یکی از پرکاربردترین نرم افزارها در زمینه طراحی UI، اسکچ (Sketch) است که طراحان با استفاده از آن، قادر به خلق رابطهای کاربری و پروتوتایپهای بسیار حرفهای هستند. منتهی متاسفانه این نرم افزار تنها بر روی سیستم عامل Mac قابل اجراست و همچنین برای استفاده از آن باید خریداری انجام دهید. اما با این حال هم کار با اسکچ آسانتر از فوتوشاپ است و هم طراحیها کیفیت بیشتری دارند.
2 . ادوبی XD
ابزار ادوبی ایکس دی مختص طراحی سایت است و با استفاده از آن میتوانید طرح دلخواه خود را به راحتی بر روی آن پیادهسازی کنید. این نرم افزار هم بر روی ویندوز و هم بر روی سیستم عامل Mac قابل اجراست. این اپلیکیشن متشکل از چندین نوع برنامه دیزاین و نقاشی مختلف میباشد که به شما امکان مشاهده پیش نمایش سایت خود در موبایل و دسکتاپ را میدهد. با این نرم افزار میتوان پروتوتایپها و وایر فریم بسیار حرفهای طراحی کرد.
3 . فیگما (Figma)
هر زمان اسمی از طراحی UI سایت برده میشود، احتمالا اسم نرم افزار فیگما نیز به گوش میرسد. حالا این سوال برای شما پیش میآید که فیگما چیست ؟ این نرم افزار یکی از بهترین ابزارها در طراحی رابط کاربری محسوب میشود. یکی از مهمترین مزایای فیگما این است که به تمامی افراد یک تیم، قابلیت ویرایش پروژه و به اشتراک گذاری آن را میدهد. این نرم افزار هم به صورت آنلاین و تحت وب قابل استفاده است و هم امکان کار به صورت آفلاین را برای طراحان فراهم میکند.
4 . فتوشاپ (Photoshop)
امروزه یکی از شناخته شدهترین نرم افزارها در دنیای طراحی، فوتوشاپ است که برای مقاصد مختلفی از آن استفاده میشود. هر چند از این نرمافزار بیشتر برای طراحیهای گرافیکی و بصری استفاده میشود، اما در طراحی رابط کاربری نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
5 . اکشر (Axure RP)
از این نرم افزار چند کاره در جهت ساخت رابط کاربری وبسایتها و نرم افزارها، طراحی وایرفریمها و نسخههای اولیه و … استفاده میشود. یکی از مزایای برجسته و مهم این نرم افزار، سازگاری کامل آن با ابزار اسکچ است. بدین معنا که فایلهای خروجی که از نرم افزار اکشر بدست میآید را در Sketch نیز میتوانید استفاده کنید. همچنین این نرم افزار نیز همانند فیگما برای پروژههای تیمی بسیار میتواند مفید باشد.
امروز یکم بیشتر مطالعه کن : پورتفولیو چیست
چگونه یک طراح رابط کاربری موفق شویم؟
طراحی رابط کاربری چیزی بیشتر از کار با فوتوشاپ و طراحی گرافیک است و باید یکسری اصول طراحی ui رعایت شود تا شاهد بهترین نتیجه باشیم. اولین نکته مهم در طراحی UI سایت این است که طراح از همان ابتدا بداند که چه مسیر و سمت و سویی را باید طی کند، یا به عبارت دیگر چه چیزی و چه ساختاری قرار است به دست او طراحی شود.
نکته دیگر این است که کار با UI برای کاربر ساده باشد و مجبور نباشد که مسیر سخت و پیچیدهای را برای رسیدن به آنچه میخواهد، طی کند. سادگی مهمترین اصل در موفقیت طراحی UI و UX است که توجه به آن بسیار حائز اهمیت است. به جز این موارد، یکسری نکات دیگر وجود دارد که دانستن آنها در طراحی یو آی حائز اهمیت است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
رنگ شناسی در رابط کاربری
یکی از نکات بسیار مهم در طراحی رابط کاربری، استفاده صحیح از روانشناسی رنگها در طراحی سایت و بهکارگیری دقیق و درست رنگها برای قسمتها و المانهای مختلف است که منجر به حفظ ساختار یکپارچه و هویت بصری سایت میشود. شما باید به صورت هوشمندانه و در جایِ درست از رنگها استفاده کنید تا بتوانید با کاربران خود تعامل بیشتری برقرار کنید.
ما یک محتوای کامل در مورد طراحی هویت بصری آماده کردهایم. در صورت علاقهمندی پیشنهاد میکنم مطالعه نمایید.
تاثیر فونت روی رابط کاربری
یکی از مهمترین بخشهای رابط کاربری سایت، فونتها و نوشتههای آن هستند. به این دلیل که بیشتر پیام سایت شما از همین طریق به مخاطبان انتقال مییابد و باید سعی کنید از فونتهای درست، خوانا، جذاب و متناسب با سایر المانهای UI درون صفحه استفاده کنید. در صورت علاقهمندی میتوانید مقاله تایپوگرافی چیست را مطالعه نمایید.
اندازه المانها برای رابط کاربری
در طراحی UI سایت، المانها نه تنها باید اندازه مناسبی داشته باشند، بلکه شکل و محل قرارگیری آنها نیز مهم است. المانهای موثر در ایجاد تعامل میان کاربر و سیستم، یعنی گزینهها، دکمه ثبتنام، افزودن به سبد خرید و …، نباید خیلی کوچک باشند که کاربر نتواند به راحتی از آنها استفاده کند. همچنین جایگاه این المانها داخل صفحه هم زیاد متمایل به گوشه صفحه باشد، زیرا کاربر اگر با موبایل وارد سایت شود، احتمالا نمیتواند به درستی از گزینهها استفاده کند.
تفاوت UI و UX در چیست؟
طراحی ux چیست؟ در طراحی تجربه کاربری (UX) آنچه طراح میکوشد انجام دهد، بررسی مداوم میزان رضایت کاربر از تعامل با وبسایت یا اپلیکیشن است و سعی میکند روز به روز کیفیت این تعامل را بهبود بخشد. در UX طراح با استفاده از ابزارها، عناصر به کار رفته در طراحی رابط کاربری سایت را بررسی کرده و از این طریق آنالیز میکند که این عناصر تا چه حد موجب راحتی کاربر در تعامل با سایت میشوند.
آنچه که در تجربه کاربری اهمیت دارد، برقراری ارتباط طولانی مدت با کاربر است که هر چقدر این ارتباط بیشتر حفظ شود، مزایای بیشتری برای سایت شما به همراه دارد. همچنین ما در یک مقاله به صورت مفصل به توضیح تفاوت ui و ux پرداختهایم.
بازار کار برای طراح رابط کاربری
تعداد متخصصین رابط کاربری چندان زیاد نیست، اما در مقابل درخواستها و شرکتهایی که به دنبال استخدام چنین نیرویی هستند، زیاد است. موضوعی که اهمیت دارد، توانایی شما در طراحی UI سایت است و ملاک درخواست کنندگان، کیفیت نمونه کارهای قبلی، روزمه و سوابق کاری شماست. در آخر باید گفت که به عنوان یک طراح، پویا و همیشه در حال یادگیری و به روز شدن، باعث پیشرفت شما در حرفه کاریتان میشود و پروژههای بزرگتر با درآمدهای بیشتر، این زمان است که به سراغ شما میآید.