با توجه به گسترش اینترنت و فروشگاههای آنلاین، احتمالا شما هم به دنبال راه اندازی یک آنلاین شاپ هستید؛ در این نوشتار به صورت کامل به بیان نکتههای مهم در آموزش فروش اینترنتی میپردازیم تا بتوانید با قدرت استارت بزنید. در صورت داشتن سوال، برامون کامنت کنید؛ با جان و دل پذیرای سوالات شما هستیم.
با این مراحل فروش آنلاین موفق رو تجربه کن
چگونه افراد پس از راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود به فروشهای میلیاردی دست پیدا میکنند؟ با خواندن محتوای امروز جواب این سوال را پیدا خواهید کرد. اگر هنوز اطلاعات کاملی راجع به آنلاین شاپ ندارید، پیشنهاد میکنیم ابتدا مقاله آنلاین شاپ چیست را مطالعه کنید. و سپس به سراغ مراحل زیر بروید:
مرحله 1: چرایی وجود کسب و کار و محصولت رو پیدا کن
برای اینکه بتوانید بهترین فروش در اینترنت را پیدا کنید، ابتدا نیاز است که نگاهی به هرم مازلو بیندازید؛ تا متوجه شوید که محصول یا خدمات شما چه نیازی را از مردم میتواند برطرف کند.
برای درک این موضوع به شما پیشنهاد میدهیم که کتاب “با چرا شروع کنید” از سایمون سینک را مطالعه کنید، در قسمتی از این کتاب میخوانید که اگر چرایی انجام یک کار را نمیدانید بهتر است که آن را شروع نکنید.
مرحله 2: محصولات، بازار هدف، رقبا و مزیتهای رقابتی خودت رو بشناس
مزیت رقابتی (Competitive Advantage) مجموعهای از ویژگیهایی است که باعث شده شما عملکرد بهتری نسبت به رقبا داشته باشید. کاربران با شناخت این ویژگیها به مشتریان همیشگی شما تبدیل خواهند شد. این مزیتها میتوانند در زمینههای مختلفی دیده شوند؛ که در ادامه به 4 مورد از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
پیشنهاد میکنیم انتخاب بهترین کالا برای فروش اینترنتی را نیز مطالعه نمایید.
1 . کیفیت محصول یا خدمات
ارائه محصولات یا خدمات باکیفیتبالا که بهترین استانداردهای صنعت شما را دارند.
2 . قیمت مناسب
ارائه محصولات یا خدمات با قیمتی مناسب که در مقایسه با رقبا، کیفیت مشابه را با هزینه کمتر ارائه میدهند.
3 . ابتکار و نوآوری
ارائه محصولات یا خدمات جدید و نوآورانه که در بازار وجود ندارند یا به نحوی شما بهتر از رقبا طراحی کردهاید.
4 . خدمات پس از فروش
ارائه خدمات پس از فروش عالی از جمله پشتیبانی، تعمیرات و به روزرسانیهای رایگان.
مرحله 3: انتخاب روش فروش؛ چند راه برای فروش آنلاین داریم؟
روشهای مختلفی برای فروش آنلاین وجود دارد؛ شما با ایجاد یک استراتژی مناسب میتوانید بهترین روش را انتخاب کنید. در ادامه، 4 روش برای فروش اینترنتی موفق را به شما معرفی میکنیم.
1 . فروش آنلاین با استفاده از طراحی سایت فروشگاهی
یکی از بهترین راهها برای ایجاد یک آنلاین شاپ، ساخت یک سایت اختصاصی است. اگر هنوز برای کسب و کار خود اقدام به راه اندازی سایت نکردهاید، ویرا به شما کمک خواهد کرد. ما مشاوره رایگان طراحی سایت فروشگاهی را برای شما درنظر گرفتهایم.
استفاده از سایت برای فروش مجازی بسیار اهمیت دارد و فرایند خرید مشتری را خیلی سریعتر میکند.
ما یک مقاله کامل در مورد فروشگاه ساز برای شما آماده کردهایم. برای افزایش اطلاعات در مورد این موضوع پینشهاد میکنم حتما این مقاله را مطالعه نمایید.
2 . فروش اینترنتی در شبکههای اجتماعی (اینستاگرام، تلگرام و …)
حضور در شبکههای اجتماعی با هدف و برنامهریزی منظم میتواند نتایج بسیار مثبتی برای افزایش فروش مجازی شما داشته باشد، در ادامه به مزایای استفاده از شبکههای اجتماعی میپردازیم:
-
افزایش برندینگ و اعتبار
حضور در شبکههای اجتماعی و تولید محتوای جذاب باعث افزایش شناخت برند و هویت کسب و کار شما میشود.
ما یک محتوای کامل در مورد طراحی هویت بصری آماده کردهایم. در صورت علاقهمندی پیشنهاد میکنم مطالعه نمایید.
-
افزایش ترافیک و بازدید وبسایت
انتشار محتواهای جذاب، میتواند ترافیک و بازدید از وبسایت شما را افزایش دهد.
-
تعامل مستمر با مخاطبین
از طریق شبکههای اجتماعی میتوانید به راحتی نظرات، سوالات یا انتقادات مخاطبان خود را دریافت کنید و با آنها در ارتباط باشید.
-
افزایش فروش و درآمد
با استفاده از تبلیغات موثر و معرفی پیشنهادات ویژه به مشتریان میتوانید فروش و درآمد خود را افزایش دهید.
3 . فروش آنلاین با استفاده از مارکت پلیسها (دیجی کالا، ترب، ایمالز و …)
مارکتپلیس یا بازار آنلاین (Online Marketplace) یک نوع پلتفرم است که مشتریان را به فروشندگان متصل میکند. معمولاً مارکتپلیسها به مشتریان این امکان را میدهند تا به فروشندههایی که محصول مناسب را دارند دست پیدا کنند و همچنین نقدها و امتیازات خود را در مورد خرید خود ارائه دهند. این اطلاعات به مشتریان دیگر کمک میکند تا تصمیم مناسبی برای خرید بگیرند. بهترین مارکت پلیسهای ایرانی دیجیکالا، ترب، ایمالز هستند. و یکی بهترین مارکت پلیس خارجی آمازون میباشد.
4 . ثبت نام در سایتهای واسطه (دیوار و شیپور)
یکی دیگر از روشهای ساخت فروشگاه اینترنتی، استفاده از سایتهای واسط میباشد که میتوانید خدمات و محصولات خود را در این فضاها به مخاطبان عرضه کنید. با توجه به هزینه کمی که برای عضویت در این سایتها وجود دارد، یکی از گزینههای بهصرفه برای آنلاین شاپهای نوپا درنظر گرفته میشود.
مرحله 4: انتخاب مدل درآمدی
مدلهای درآمدی به 6 دسته تقسیم میشوند:
-
مدل حق اشتراک
اگر کسب و کار شما مثل سایتهای فیلیمو یا متمم است که بر اساس ارائه خدمات، مبالغی را از مشتری دریافت میکند؛ این مدل درآمدی برای شما مناسب است.
-
مدل فروش
این مورد در بسیاری از فروشگاهها مرسوم است که به صورت مستقیم و با خرید مشتری، کسب درآمد میکنید.
-
مبتنی بر کارمزد
شما میتوانید با راه اندازی مارکت پلیس، از فروش محصولات دیگران پورسانت دریافت کنید.
-
همکاری در فروش
در این روش شما میتوانید محصولات دیگران را از طریق فضای آنلاین به فروش برسانید و پورسانت دریافت کنید.
-
تبلیغات
اگر جامعه آماری بالایی از مخاطبان را دارید این روش بسیار جذاب و ساده میباشد.
-
دراپشیپینگ
در این روش، شما برای فروشگاهها، مشتری جذب میکنید و درگیر مسائلی مانند انبارداری و ارسال نمیشوید.
مرحله 5: از استراتژی قیمتگذاری درست استفاده کنید
قیمتگذاری به عنوان یکی از مهمترین تصمیمات در یک کسب و کار است و تأثیر زیادی بر روی عملکرد مالی و موفقیت شما دارد. این فرآیند میتواند دشوار باشد و نیازمند توجه به عوامل مختلفی است. در ادامه به توضیح کلی در مورد قیمتگذاری خواهیم پرداخت:
1 . هزینههای اولیه
در قیمت گذاری باید هزینههای تولید محصول یا ارائه محصول یا خدمت را درنظر بگیرید. باید اطمینان حاصل کنید که قیمت تعیین شده، حداقل هزینهها را پوشش میدهد تا سودآوری تضمین شود.
2 . عرضه و تقاضا
شناختن بازار مورد نظر و تعیین تقاضا و عرضه مهم است. اگر تقاضا بالا باشد و عرضه محدود، میتوانید قیمتهای بالاتری را اعمال کنید.
3 . رقابت
باید قیمتهای رقبا را بررسی کنید. اگر در یک بازار رقابتی فعالیت میکنید، باید از قیمتگذاری رقابتی استفاده کنید تا مشتریان بیشتری جذب کنید.
4 . ارزش و منفعت
مشتریان باید احساس کنند که محصول یا خدمت شما ارزش افزوده دارد و نیازهای آنها را برآورده میکند.
5 . استراتژی بازاریابی
قیمتگذاری جزء استراتژی کلان میباشد و باید با سایر عناصر بازاریابی هماهنگ شود.
مرحله 6: فروشگاه اینترنتی خودت رو پروموت و معرفی کن
شناخت انواع تکنیکها برای داشتن تبلیغات موثر بسیار مهم است. شما باید بتوانید بهترین زمانها برای تبلیغ را تشخیص دهید و با استفاده از ابزارهای آنلاین یک استراتژی درست برای تبلیغ را اجرا کنید. در این زمینه میتوانید از مشاوره راه اندازی فروشگاه اینترنتی ویرا استفاده کنید.
در ادامه 4 روش برای تبلیغ کسبوکارتان را به شما معرفی میکنیم.
1 . فروش در لحظه با تبلیغات در گوگل
Google Ads یکی از مهمترین ابزارهای تبلیغاتی گوگل است که به کسب و کارها این امکان را میدهد که تبلیغات خود را در صفحات نتایج جستجوی گوگل نمایش دهند. این نوع تبلیغ در بحث آموزش فروش اینترنتی تنها یک جزء از راهبرد بازاریابی آنلاین شماست و باید با سایر استراتژیهای بازاریابی مانند سئو (SEO)، بازاریابی محتوایی و شبکههای اجتماعی هماهنگ شود.
2 . تبلیغات در شبکههای اجتماعی
حضور در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، توییتر و … میتوانید یکی دیگر از استراتژی محتوایی تبلیغ کسب و کار شما میباشد. حضور شما در پلتفرمهای مختلف باید افزایش توجه مخاطبین میشود.
3 . تبلیغ در سایتهای پربازدید
این نوع تبلیغات به تبلیغات کلیکی یا بنری معروف است که میتوانید خدمات و محصولات خود را در این سایتها پروموت کنید تا مخاطبان بیشتری با برند شما آشنا شوند.
4 . سئو و بازاریابی محتوا را فراموش نکنید
توجه به این نکته مهم است که صرفا با داشتن یک سایت نمیتوانید فروش اینترنتی خود را افزایش دهید. برای افزایش فروش مجازی حتما باید به قوانین سئو مسلط باشید تا بتوانید مشتریان بیشتری جذب کنید.
در صورتیکه نیاز به خدمات سئو سایت دارید، متخصصان ویرا آماده بررسی و آنالیز وبسایت شما هستند.
مرحله 7 : مشتری مدار باش!
یکی از مهمترین نکتههایی که در ساخت فروشگاه اینترنتی باید به آن توجه کنید مشتری مداری است. در ادامه به 6 نکته از روشهای افزایش توجه به مشتری را توضیح میدهیم.
1 . حفظ مشتریهای قدیمی
حفظ مشتریان قدیمی و تبدیل آنها به مشتریان وفادار یکی از موارد حیاتی برای موفقیت در افزایش فروش اینترنتی کالا میباشد، در واقع، حفظ مشتریان قدیمی به معنای حفظ منابع، زمان و هزینههای مرتبط با جذب مشتریان جدید است. یکی از عوامل مهم در حفظ مشتریان قدیمی، ارائه محصولات و خدمات باکیفیت و قابل اعتماد است. مشتریان قدیمی اغلب به دلیل تجربیات مثبت خود به شما وفادار میمانند. از طریق مانیتورینگ کیفیت محصولات و بازخوردهای مشتریان، مطمئن شوید که محصولات شما همچنان باکیفیت هستند.
2 . استفاده از ریتنشن مارکتینگ جهت حفظ و فروش مجدد
ریتنشن مارکتینگ به عنوان یک استراتژی بازاریابی در راستای حفظ مشتریان و تبدیل آنها به مشتریان وفادار و دائمی است. مهمترین هدف آن ایجاد تکرار خرید از سوی مشتریان است. این استراتژی به جای تمرکز بر جذب مشتریان جدید، تمرکز خود را بر روی ارتقاء ارتباط با مشتریان فعلی و ایجاد تجربههای مثبت برای آنها قرار میدهد.
3 . تبلیغات ایمیلی جهت حفظ ارتباط با مشتری
ایمیل مارکتینگ یکی از روشهایی است که بیشتر کسبوکارها برای ارتباط با مشتریان و ارسال محتوا، متناسب با اهداف خود از آن استفاده میکنند.
4 . بدون مزاحمت برای مشتری تبلیغات پیامکی انجام دهید
هنوز هم تبلیغات پیامکی تاثیر بالایی در افزایش فروش مجازی دارد ولی باید به اصول این تبلیغات توجه کنید. به عنوان مثال متن تبلیغ حتما کوتاه و جذاب باشد تا مخاطب به کال تو اکشن (call to action) شما پاسخ مثبت دهد.
5 . محتوا و تصاویر جذاب به کاربران ارائه دهید
حتما به اصول بازاریابی محتوایی توجه کنید. این نوع بازاریابی شیوه جدیدی از تبلیغات قدیمی است که با رفع نیاز مخاطب، میتوانید برند خود را به او معرفی کنید و محصولات را به فروش برسانید.
6 . بهینه سازی رابط و تجربه کاربری
یکی از مهمترین نکات در طراحی سایت این است که مخاطب بتواند خیلی سریع و بدون دردسر محصول خود را سفارش دهد. دراینصورت است فروش مجازی بالایی را تجربه میکنید، میتوانید با مطالعه مقالات طراحی ui و طراحی ux چیست اطلاعات جامعی در این زمینه به دست آورید.
در این مسیر چه مجوزهایی رو باید دریافت کنی؟
در قسمت پایانی آموزش فروش اینترنتی به مبحث مجوزهای لازم در این زمینه میرسیم، برای اطلاع از مجوزهای موردنیاز به صورت کامل، میتوانید مقاله مجوزهای لازم برای ثبت فروشگاه اینترنتی را مطالعه کنید ولی به طور کلی مجوزهای زیر لازم هستند:
نماد اعتماد الکترونیک
این نماد یک مجوز مهم است که باعث میشود مشتریان برای خرید اینترنتی به سایت شما اعتماد کنند، اگر اطلاعات کاملی در این زمینه ندارید مقاله اینماد چیست به شما پیشنهاد میشود.
درگاه پرداخت
برای اینکه خرید مشتری راحت و آسان انجام شود باید یک درگاه پرداخت ایمن را ایجاد کنید، معروفترین درگاه پرداخت ایرانی زرین پال میباشد که به راحتی میتوانید با کمک این درگاه پرداخت، فروش مجازی خود را افزایش دهید.
نشان ملی ثبت رسانههای دیجیتال
هدف اصلی از ایجاد نماد رسانههای دیجیتال، ارائه یک معیار و استاندارد قابل اعتماد برای کاربران اینترنت است. با توجه به رشد روزافزون فعالیتهای دیجیتال و افزایش تعداد وبسایتها، به ویژه در حوزههای خبری و رسانهای، وجود یک معیار قابل اعتماد برای تشخیص وبسایتها و برنامههای قانونی و مجاز اهمیت زیادی دارد.