راهنمای جامع بازاریابی محتوا و Content Marketing در سال 2023

نوشته شده : 9 دی 1402
زمان مطالعه : 30 دقیقه
بازاریابی محتوا

اینستاگرام ویرا رو دنبال کنید

در دنیای امروز، محتوا جایگاه دیگری دارد. یک محتوای ارزشمند، تاثیر خود را در طول زمان به گونه‌ای می‌گذارد که ممکن است تبلیغات سنتی، هرگز نتوانند چنین اثری بگذارند. اما از چه راهی می‌توان مسیر درست را برای جذب مخاطبین با استفاده از محتوا، طی کرد؟ بازاریابی محتوا را می‌توان، واژه‌ی درستی برای این فرایند دانست که در آن، با ارائه محتوای درست و ارزشمند می‌توان کاربران هدف را جذب کرد.

به سی و هفتمین محتوا از مجموعه محتواهای سریالی آموزش سئو در ویرا خوش آمدید. در این قسمت به معرفی و توضیح بازاریابی محتوا می‌پردازیم.

بازاریابی محتوا چیست؟

در ابتدا، بهتر است

یک تعریف کلی، به برنامه‌ریزی، تولید و انتشار محتوا در پلتفرم‌های مختلفی چون وبسایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی، پادکست‌ها، مطبوعات، اپلیکیشن‌ها و امثال‌ آن‌ها بازاریابی محتوا گفته می‌شود.

هدف از بازاریابی محتوا، راهنمایی کاربران برای تبدیل آن‌ها به مشتری و لید، افزایش آگاهی از برند و جذب مشتریان جدید است. اگرچه، همیشه این امکان وجود ندارد که از شما خرید کنند اما در صورتی که این نوع بازاریابی به بهترین شکل انجام شود، امکان خرید از شما نیز بالا می‌رود.

 

بازاریابی محتوا چیست

 

در کانتنت مارکتینگ، باید بررسی کنیم که برای مخاطب چه چیزی ارزشمند است، چگونه می‌توان به او کمک کرد و او به دنبال چه اطلاعاتی است تا در اختیارش قرار دهیم. درنتیجه، باید خوب مخاطب خود را بشناسید و با توجه به این شناخت، اقدام به تولید محتوا نمایید.

نکته مهم در کانتنت مارکتینگ

یک نکته مهم در کانتنت مارکتینگ وجود دارد و آن این است که شما با تولید یک محتوای خوب که اعتماد کاربران را جذب کند، می‌توانید آن‌ها را تبدیل به مشتری کنید. چرا که اعتماد است که برای شما مشتری می‌آورد. بنابراین، ساخت محتواهای خوب و کامل را دست کم نگیرید. برای اینکه بهترین محتوا را تولید کنید، چندین سوال را از خود بپرسید و سپس اقدام به تهیه آن نمایید.

  • مخاطب محتوای شما کیست؟ محتوا را برای چه کسی تهیه می‌کنید؟
  • به چه سوالاتی قرار است در محتوا پاسخ دهید؟ چه سودی برای مخاطبین خواهد داشت؟
  • چه فرمتی را باید برای تولید این محتوا در نظر گرفت؟
  • در چه پلتفرمی این محتوا منتشر خواهد شد؟
  • چگونه می‌توان محتوایی خاص و منحصر به فرد تولید کرد؟

البته، توصیه می‌شود پیش از آن‌که اقدام به بازاریابی محتوا کنید، ابتدا بدانید که تولید محتوا چیست؟ ما در یک مقاله به صورت جداگانه به توضیح این موضوع پرداختیم.

تاریخچه بازاریابی محتوا؛ کانتنت مارکتینگ از کجا شروع شد؟

شروع بازاریابی محتوا، احتمالا به سال‌های بسیار دوری بازمی‌گردد. در تاریخ کانتنت مارکتینگ آمده است که ارائه محصولات با استفاده از بروشورهای ایجاد شده توسط دستگاه چاپ که در سال 1440 اختراع شد، اولین تلاش‌ها برای بازاریابی محتوا هستند.

با چاپ مجله‌ها در سال 1895، برندها به نوعی دیگر با مشتریان خود ارتباط گرفتند. در همین سال، جان دیره که تولیدکننده ماشین آلات کشاورزی بود، مجله فارو را با هدف اینکه مرجعی برای مشتریانش باشد، راه‌اندازی کرد. این مجله، پیام‌های تبلیغاتی را برای معرفی خدمات شرکت و فروش مستقیم تجهیزات خود منتشر کرد. از طرفی، راه‌حل‌هایی برای حل مشکلات کشاورزان و افزایش بازدهی آن‌ها ارائه می‌داد. این مجله را می‌توان نمونه‌ای ابتدایی و ساده از بازاریابی محتوا دانست که هنوز هم به قوت قبل، مورد توجه قرار می‌گیرد.

با اختراع رادیو، در سال‌های 1920 تا 1940 از این ابزار ارتباطی نوین، برای تولید محتوا به سبکی جدید استفاده شد. (می‌توانید مقاله تبلیغات رادیویی را نیز مطالعه نمایید.) البته، پس از آن و در سال‌های 1940 تا 1960، بازاریابی محتوا دیگر به اندازه قبل مورد توجه نبود. در این سال‌ها، آنقدر تبلیغات شدت گرفته بودند که تکنیک‌های بازاریابی و استفاده از آن‌ها، دیگر جایگاهی نداشتند.

در سال 1970 که تلویزیون به بسیاری از خانه‌ها راه یافته بود، تولید محتوای تصویری هم بیشتر شد و بسیاری از برندها از همین طریق، به بازاریابی پرداختند و در جهان معروف شدند.

به مرور زمان، برندهای مختلف نیز شروع به بازاریابی محتوایی کردند. در سال 1980، شرکت لگو توسط بسیاری از شرکت‌های رقیب تهدید می‌شد، مجله بریک کیکز را راه‌اندازی کرد که امروزه باشگاه لگو نامیده می‌شود.

در بیست سال اخیر، بازاریابی محتوایی شکلی جدید به خود گرفته است و انبوعی از وبلاگ‌ها، گزارشات، مقالات و کتاب‌های الکترونیک در دنیای دیجیتال منتشر می‌شود. به مرور زمان، پادکست‌ها، ویدئوها و وبینار نیز به مدل‌های قبلی بازاریابی محتوایی افزوده شدند. امروزه، بسیاری از شرکت‌ها از کانتنت مارکتینگ برای افزایش آگاهی از برند خود و جذب مشتریان استفاده می‌کنند.

 

تاریخچه بازاریابی محتوا

 

افراد معروف درباره کانتنت مارکتینگ چه می‌گویند؟

تعاریف مختلفی از کانتنت مارکتینگ وجود دارد و بزرگان این عرصه هر کدام، نگاهی به این مفهوم دارند. برخی از این افراد را در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

رند فیشکین – Rand Fishkin

بنیان‌گذار Moz و SparkToro، رند یکی از افرادی است که به عنوان یک خبرنگار و ارائه‌دهنده محتوا در زمینه بازاریابی دیجیتال به شناخته می‌شود.

“در دنیای بازاریابی دیجیتال، باید محتوای خود را به گونه‌ای بسازیم که جوانب ارزشمند و آموزنده‌ای برای مخاطبان فراهم کند.”

آدرس توییتر : @randfish

آن می هانلی – Ann Handley

نویسنده کتاب “Everybody Writes” و مدیر محتوای سازمان MarketingProfs، آن می هانلی یک صدای برجسته در حوزه محتوا و بازاریابی است.

“هر کسی می‌تواند نویسنده باشد؛ چرا که نوشتن، یکی از ابزارهای مهم ارتباطی ماست و همگان باید از آن بهره‌مند شوند.”

آدرس توییتر : @annhandley

نیل پتل – Neil Patel

نیل پتل بنیان‌گذار شرکت‌های Crazy Egg، Hello Bar و Kissmetrics است. او یک کارشناس در زمینه بهینه‌سازی و بازاریابی دیجیتال است.

“به جای تلاش برای بهترین در دنیا بودن، تلاش کنید برای تبدیل به تازه‌ترین باشید.”

آدرس توییتر: @neilpatel

جولیا مک‌نامارا – Julia Macfarlane

جولیا مک‌نامارا مدیر محتوای شبکه CNN Digital است. او با تجربیات زیاد در حوزه خبرگزاری و محتوا، یکی از شخصیت‌های تأثیرگذار است.

“در دنیای اطلاعات، محتوا قدرتی است که توانایی تغییر دیدگاه‌ها و الهام بخشی را دارد.”

آدرس توییتر: @juliamacfarlane

جو پولیتزی – Joe Pulizzi

جو روولفینک بنیان‌گذار شرکت Content Marketing Institute است و به عنوان یک استراتژیست محتوا شناخته می‌شود. او در زمینه ارائه راهکارهای محتوایی برای کسب و کارها تخصص دارد.

“بازاریابی محتوا تبدیل به یک مستند استراتژیک برای هر سازمان شده و ما باید از ابزارها و تکنیک‌های متنوعی برای ایجاد محتوای موثر استفاده کنیم.”

آدرس توییتر: @jdrochlin

تفاوت بازاریابی محتوا با تبلیغات؛ این مفاهیم چه فرقی دارند؟

تبلیغات را می‌توان مفهومی بسیار متفاوت با بازاریابی دانست. به عبارتی می‌توان تبلیغات را بخشی کوچک از بازاریابی عنوان کرد. در تبلیغات، یک شخص یا یک سازمان، به شما یک محصول را معرفی می‌کنند و سپس به شما پیشنهاد می‌کنند که آن را خریداری کنید. اما در کانتنت مارکتینگ یا همان بازاریابی محتوا، شما ترغیب به خرید می‌شوید.

به طور کلی، بازاریابی نیاز به یک برنامه جامع و کامل دارد که با یک استراتژی خاص نوشته و اجرا شود. بازاریابی محتوا نیز به همین شکل است. شما کسی را مجبور به خرید نمی‌کنید یا به یکباره محصول خود را به او معرفی نخواهید کرد. بلکه با پاسخ به سوالات او و شناخت نیازهایی که دارد، در او این حس را ایجاد می‌کنید که محصول شما را بشناسد و یا حتی بخرد.

 

فرق تبلیغات و بازاریابی

 

بازاریابی ربایشی و بازاریابی محتوایی چیست؟

به اعتقاد بسیاری از افراد، بازاریابی محتوا، زیرمجموعه بازاریابی ربایشی یا درونگراست. این اعتقاد تا حد زیادی نیز صحیح و منطقی به نظر می‌رسد. در بازاریابی ربایشی، شما به دنبال مشتریان نیستید؛ بلکه ارزش‌هایی برای او ایجاد می‌کنید که او به دنبال شما بیاید. در کانتنت مارکتینگ نیز استراتژی همین است. محتوایی باارزش ایجاد می‌کنید که خود آن محتوا نیز ارزش‌هایی را برای مخاطب نمایش می‌دهد که او به دنبال آن‌هاست. با همین مسیر، مخاطب نیز به مجموعه شما علاقه‌مند شده و به احتمال زیاد اعتماد خواهد کرد.

در یک بیان دیگر، می‌توان گفت که بازاریابی درونگرا یا ربایشی، بر جذب مشتری و کشاندن آن به سوی کسب و کار شما تمرکز دارد. محتوا، از جمله مهمترین بخش‌ها در این نوع بازاریابی به شمار می‌رود که در حقیقت سوخت موتوری به نام بازاریابی ربایشی است تا به سمت هدف اصلی یعنی جذب مشتری حرکت کند.

در این نوع بازاریابی، ابتدا بازدیدکنندگان جذب می‌شوند، سپس تبدیل به سرنخ فروش یا لید (lead) و پس از آن به مشتری تبدیل می‌شوند و در نهایت ترویج‌دهنده‌های برند شما خواهند شد. یک مخاطب غریبه، از طریق وبلاگ و با ورود از طریق کلمه‌های کلیدی و یا شبکه‌های اجتماعی، جذب می‌شود. در مرحله بعد، بازدیدکننده با کمک محتواهای ارزشمند، با وبسایت شما تعامل خواهد داشت و از طریق call to actionها، لندینگ‌ها و یا فرم‌ها، به سرنخ فروش (lead) تبدیل می‌شود.

سرنخ فروش نیز در مرحله بعد، با استفاده از یک محتوای خوب قانع شده و به مشتری تبدیل می‌شود. با خوشحال کردن مشتریان از طریق تکمیل خدمات و اطمینان از رضایت مشتری پس از خرید، می‌توان او را ترغیب کرد که کسب و کار ما را ترویج دهد.

 

فانل بازاریابی

 

انواع بازاریابی محتوا

برای استفاده بهتر از منابع و همچنین تعیین اینکه محتوای خود را متناسب با چه پلتفرمی تهیه کنید، ماتریکس بازاریابی محتوا به شما کمک خواهد کرد. ماتریکس محتوایی، نقشه‌راهی است که به شما کمک می‌کند مشخص کنید در مسیر مشتری، چه محتوایی نیاز است و با در نظر داشتن آن، محتوایی تهیه کنید که بر مشتری اثر بگذارد.

با در نظر داشتن ماتریکس محتوایی، انواع بازاریابی محتوا را نیز باید بشناسید:

 

ماتریکس محتوایی

 

  • شبکه های اجتماعی

در دنیای امروز، تقریبا تمام افراد در شبکه‌های احتماعی از جمله اینستاگرام، توییتر، تلگرام، پینترست و … فعالیت دارند. یکی از بهترین راه‌ها برای بازاریابی محتوایی، از طریق ویدئوها، تصاویر و نوشته‌های مختلف در شبکه‌های احتماعی گوناگونی است که امروزه محبوبیت بسیاری دارند و علی‌رغم محدودیت در استفاده، تقریبا همه روزه توسط افراد مورد استفاده قرار می‌گیرند. بنابراین، قدرت شبکه‌های اجتماعی و بازاریابی محتوایی در آن‌ها را دست کم نگیرید، چراکه تاثیرپذیری افراد از پست‌های این شبکه‌ها بالا است.

  • بلاگ

ساده‌ترین نوع محتوا است که در بازاریابی محتوا نیز ارزش بسیاری دارد. بسیاری از کاربران و مخاطبان، به بلاگ‌ها مراجعه می‌کنند. از طریق سئوی محتوا و سئو تصاویر می‌توان تعداد این بازدیدکنندگان را افزایش داده و با تولید محتوای متنی یا تصویری خوب و بازاریابی محتوای درست، آن‌ها را به مشتری تبدیل کرد.

  • پادکست

یکی دیگر از روش‌های انتقال دیتا و بازاریابی محتوا، پادکست است. برخی افراد با پادکست‌ها و دریافت محتوا از طریق شنیدن ارتباط برقرار می‌کنند و به همین دلیل پادکست را می‌توان یکی از انواع بازاریابی محتوا که تاثیر زیادی دارد دانست.

ما در یک مقاله دیگر به طور مفصل به موضوع پادکست چیست پرداخته‌ایم. برای آشنایی با بهترین پادکست‌های ایرانی و خارجی پیشنهاد می‌کنیم حتما مطالعه نمایید.

  • ویدئو

یکی از پرطرفدارترین و ساه‌ترین روش‌ها برای جذب مخاطبین، استفاده از ویدئوها، به‌ویژه ویدئوهای آموزشی یا ویدئوهایی است که در آن‌ها نیاز مخاطب برطرف می‌شود. کاربران بسیاری دیدن ویدئو را به خواندن ترجیح می‌دهند و به همین دلیل، ویدئو را می‌توان یکی از موثرترین روش‌‎ها برای جذب مخاطب دانست. از طرفی، ویدئوهای اختصاصی که از سوی یک سازمان یا مجموعه به صورت ویژه تهیه می‌شود، باعث جلب اعتماد کاربران نیز می‌شود چرا که می‌دانند با ربات طرف نیستند و آن‌طرف وبسایت یا هر پلتفرم دیگری، شخصی قرار دارد که قابل اعتماد است.

  • کتاب‌های الکترونیکی

یکی از انواع بازاریابی محتوا که در دنیای امروز مخاطبین بسیاری دارد، انتشار کتاب‌های الکترونیکی است. اگر تاکنون از این روش استفاده نکرده‌اید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که اطلاعات ارزشمند خود را به این روش در اختیار مخاطبین خود قرار دهید.

  • اینفوگرافیک

از دیگر انواع بازاریابی محتوا، اینفوگرافیک است. اینفوگرافیک‌ها، با قدرت تعامل بسیار بالا برای جذب مخاطبین و کاربران، کاربرد بسیاری در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی دارد چرا که اطلاعات بسیاری را در قالب عکس، به ایشان منتقل می‌کند.

 

 

انواع بازاریابی محتوایی

 

اهداف بازاریابی محتوا؛ چرا بازاریابی محتوا لازم است؟

بازاریابی محتوا، به سبب اثراتی که می‌گذارد، اهدافی را دنبال می‌کند. اما این اهداف کدامند؟

 

اهداف بازاریابی محتوا

 

  • افزایش اعتماد

یکی از مهمترین اهداف بازاریابی محتوایی، جلب اعتماد کاربران آن است. هر چه بیشتر بتوانید اعتماد ایشان را جلب کنید، احتمال تبدیل آن‌ها به مشتری نیز بالاتر خواهد بود. بنابراین، در کانتنت مارکتینگ، اطلاعاتی را به مشتریان بدهید که منجر به افزایش اعتماد آن‌ها به برندتان بشود. کاربران، با رصد محتوای یک برند، ارزش و درستی آن را سنجیده و در نهایت به آن اعتماد خواهند کرد.

  • آگاهی از برند (Brand Awarness)

هدف مهم دیگر از بازاریابی محتوایی، افزایش آگاهی برند و شناساندن برند خود به دیگر مخاطبان است. اینکه چه خدمات و محصولاتی دارید و چگونه مشتری را همراهی می‌کنید را به مخاطبان نیز منتقل کنید. با تولید ویدئوهای جذاب، برگزاری وبینارها و ارائه اینفوگرافیک‌های معنادار، می‌توانید آگاهی از برند خود را بالاتر ببرید. اطلاعات مفید درباره محصولات به مشتریان بدهید و سعی کنید نیاز آن‌ها را پاسخ دهید. سپس با بررسی ترافیک وبسایت، در نظر داشتن میزان فروش، میزان جستجوی برندتان در گوگل و منشن‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی دارید، تاثر این محتواهای ارزشمند را بسنجید.

  • افزایش فروش از طریق انواع بازاریابی محتوایی

هدف از بازاریابی در هر روشی، جذب مشتریان است. بازاریابی محتوا، روشی ارزشمند است که با تولید محتوای باارزش و در راستای رفع نیاز کاربران، به جلب اعتماد آن‌ها، تبدیل آن‌ها به مشتری و افزایش فروش کمک می‌کند. آموزش فروش اینترنتی در جذب در لحظه مخاطبین نیز اثرگذار خواهد بود.

  • بهبود سئو سایت

تولید محتوا، چه به صورت متن، چه عکس و چه ویدئو، اگر به درستی و بر اساس اصول انجام شود، منجر به بهبود سئو سایت نیز خواهد شد. سئوی سایت، مستقیما بر افزایش ورودی و ترافیک سایت و همچنین تبدیل کاربر به مشتری اثر خواهد گذاشت.

دقت کنید که بهینه سازی محتواها و به‌روزرسانی آن‌ها هر چند وقت یکبار هم به بهبود رتبه گوگل شما کمک می‌کند.

  • بهبود خدمات مشتری (آموزش و حل مشکلات مخاطبان)

با استفاده از انواع بازاریابی محتوایی، می‌توانید راه حل بسیاری از مشکلات مخاطبین و کاربران را به آن‌ها آموزش دهید. این کار شما، ضمن حل مشکل کاربرانتان، باعث اعتماد آن‌ها به شما شده که ضمن افزایش مشتریان شما، بهبود خدمات آن‌ها و اعتماد بیشتر را به دنبال دارد.

  • بهبود تعامل با کاربران با بازاریابی محتوایی خوب

بازاریابی محتوا اگر به خوبی انجام شود و شما در محتواهای تولید شده پاسخ سوالات کاربران و مشتریان را بدهید، موفق شده‌اید تا با آن‌ها تعامل بهتری ایجاد کنید و نرخ مشارکت با مشتریان را افزایش دهید.

  • ایجاد لید یا سرنخ فروش با استفاده از کانتنت مارکتینگ

با ایجاد اعتماد در مشتریان و آگاهی آن‌ها از برند و خدماتتان، به یکی از اهداف اصلی بازارابی محتوایی یعنی تولید لید یا سرنخ فروش خواهید رسید. محتواهای ارزشمند و مفید شما، باعث می‌شوند تا دیگران برندتان را بشناسند و با ایجاد سرنخ فروش، احتمال افزایش مشتریان خود را بالا ببرید.

  • تبدیل سرنخ‌ها (لید) به مشتری

سفر مشتری، که دارای سه مرحله آگاهی، ملاحظات و تصمیم‌گیری است، به تبدیل لید به مشتری کمک می‌کند. درصورتی که محتواهای تولید شده شما کیفیت بالایی داشته باشند، کاربر آن را تا جایی دنبال خواهد کرد که به مشتری واقعی شما تبدیل شود.

درواقع، در اولین مرحله که آگاهی است، کاربر از طریق جستجو در گوگل به دنبال پاسخ سوال خود می‌گردد و به محتوای شما می‌رسد. در مرحله بعد که ملاحظات است، برای دریافت پاسخ‌های کامل‌تر و یا پیدا کردن جواب دیگر سوالات خود، در وبسایت شما می‌چرخد و بیشتر و بیشتر به شما اعتماد می‌کند. محتواهای متنی، ویدئویی و تصویری تولید کنید و مطمئن شوید که کاربر جواب سوالاتش را در وبسایت شما پیدا می‌کند، چرا که در مسیر ایجاد اعتماد در او حرکت خواهید کرد.

در آخرین مرحله یا تصمیم‌گیری، ایجاد اعتماد انجام شده و کاربر ضمن بررسی سایت شما از جهات مختلف، به این نتیجه می‌گیرد که از خدمات یا محصولات شما استفاده کند. در نهایت، می‌توان گفت که بازاریابی محتوایی شما به خوبی عمل کرده است.

 

تبدیل لید به مشتری

 

  • مقرون به صرفه

بازاریابی محتوا، نسبت به دیگر انواع بازاریابی هزینه چندانی ندارد و با صرف زمان، نتیجه خود را نشان می‌دهد. از همین رو می‌توان آن را روشی مقرون به صرفه دانست. آمار و ارقام نشان می‌دهد که بازاریابی محتوایی نسبت به دیگر روش‌های بازاریابی سنتی 62 درصد هزینه کمتری دارد و با این حال، اثرگذاری آن در جذب مشتری، تا 3 برابر بیشتر است.

  • اشتراک گذاری محتوا توسط بازدیدکنندگان از طریق بازاریابی محتوای ارزشمند

محتوای ارزشمند شما، توسط بازدیدکنندگان و کاربران مختلف به اشتراک گذاشته شده و به ایجاد لید و تبدیل آن‌ها به مشتری نیز کمک می‌کند. هر چه کاربران بیشتری محتوای شما را به اشتراک بگذارند، امکان جذب مخاطب نیز برای شما بالاتر خواهد رفت.

  • افزایش نرخ بازگشت سرمایه (ROI)

در بازاریابی محتوایی، باید زمان بگذارید و منتظر باشید. ممکن است در ماه‌های ابتدایی، نتیجه‌ای که انتظار آن را دارید به دست نیاورید اما در طول زمان، متوجه افزایش نرخ بازگشت سرمایه خود خواهید شد.

اصول بازاریابی محتوایی

برای اینکه افراد را ترغیب به دنبال کردن خود کنید، تولید محتوای باکیفیت لازم است. اما در تولید این نوع محتوا، چه اصولی را باید مد نظر قرار دهید؟

  • مزیت و ارزشمندی ایجاد کنید

در کانتنت مارکتینگ، داشتن مزیت و ارشمند بودن محتوا بسیار مهم است. یک مقاله کاربردی و مفید یا یک ویدئو که در آن به مشکلات و سوالات کاربران پاسخ داده باشد، باعث جذب کاربران می‌شود. افراد، همواره به دنبال اطلاعات جدید و در عین حال مفید هستند. بنابراین، محتوایی ارزشمند است که ضمن پاسخ به سوالات آن‌ها، اطلاعات جدیدی نیز به آن‌ها منتقل کند. این روش بازاریابی، به افزایش اعتبار برند نیز کمک می‌کند. از سویی، کاربرانی که پاسخ سوال خود را در یک بار مراجعه به شما گرفته باشند، احتمالا دوباره هم نزد شما بیایند. همچنین، احتمال اینکه شما را به دیگران معرفی کنند نیز بالا خواهد بود.

  • از لحن محتوای مناسب در کانتنت مارکتینگ استفاده کنید

با توجه به نوع مخاطبین و پرسونای هدف خود، محتوایی با لحن برند مناسب تولید کنید. بنابراین، بهتر است تا قبل از شروع، اول لحن برند را به درستی مشخص کنید تا ارتباطی موثر با ایشان برقرار کنید.

  • زمان و سرعت را دست کم نگیرید

سرعت عمل داشته باشید! اما این عبارت به چه معناست؟ در محتوای خود، سعی کنید زمان را ارزشمند معرفی کنید و اطلاعاتی ارزشمند به مخاطب بدهید که نسبت به زمان حساس است. بنابراین، در برخی موارد، محتواهایی که محدودیت زمانی را به کاربر یادآور می‌شوند، تولید کنید، آن‌ها را به سرعت با مخاطبین به اشتراک بگذارید و مخاطب را ترغیب به واکنش و اقدام کنید.

  • برای محتوای خود منبع ذکر کنید

محتواهای خود را با منابع موثق منتشر کنید. ارائه آمار، ارقام و نمودارها بر اساس منابع معتبر، باعث می‌شود که افراد بیشتر به شما اعتماد کنند و بدین ترتیب، شما به یکی از اهداف اصلی خود که جلب اعتماد مردم به برند است، خواهید رسید.

 

رفرنس زدن برای محتوای مقاله

 

  • کنجکاوی مخاطب را ارضا کنید و مخاطب را با خود درگیر کنید

مخاطبین، معمولا به دنبال پاسخی برای سوالات خود و رفع مشکلاتی که با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند هستند. با آگاهی از این مسئله، عناوینی جذاب را انتخاب کنید و محتواهایی چالش‌برانگیز تولید کنید. البته، فراموش نکنید که تنها پاسخ به سوال کاربران به جلب نظر آن‌ها منجر نمی‌شود. بلکه نیاز به محتواهای خلاقانه و جدید نیز دارید.

با تخصص خود، نیاز مشتریان را رفع کنید. پاسخ‌های جدید به آن‌ها بدهید و آن‌ها را ترغیب کنید تا بخواهند که شما را بهتر و بیشتر بشناسند.

  • احساسات مخاطبان را درگیر کنید

حین تولید محتوای ارزشمندی که پاسخگوی نیاز کاربران است، سعی کنید که احساسات آن‌ها را نیز برانگیزید. هنر خود را به گونه‌ای به کار ببرید که به اندازه کافی، نه کم و نه زیاد، احساس کاربران را درگیر کنید. بازاریابی محتوای قوی، بازاریابی‌ای است که موجب اشتیاق مخاطب به شما شود. مثلا، با ایجاد شوخ طبعی در نوشته‌های خود، می‌توانید جلب توجه کنید، واکنش‌های هیجانی و عاطفی را برانگیزید و خود را یکی از افراد جامعه، با همین دغدغه نشان دهید. چنین محتواهایی، در ذهن می‌مانند و حتی با دیگران به اشتراک گذاشته می‌شوند. به همین ترتیب، امکان افزایش مخاطب، لید و مشتری را خواهید داشت.

  • در بازاریابی محتوا، تداوم داشته باشید

همیشه با مخاطبین تعامل داشته باشید. بعد از تولید یک محتوا، نروید تا قرن‌ها بعد! ارتباط خود را با آن‌ها حفظ کنید تا بدانند همواره در کنار آن‌ها هستید.

مراحل اجرای کانتنت مارکتینگ

بازاریابی محتوایی، باید بر اساس یک مسیر مشخص انجام شود تا به درستی پیش رود. در ادامه، مراحل اجرای بازاریابی محتوایی را شرح داده‌ایم:

  • هدف خود را مشخص کنید

اگر هدف خود را مشخص نکنید، حتی نمی‌توانید محتوایی متناسب با نیاز خود تهیه کنید. بنابراین، قبل از اینکه شروع به کانتنت مارکتینگ کنید، اول اهداف خود را بنویسید تا بر اساس همان اهداف هم به تولید محتوا بپردازید و در مسیر اشتباه حرکت نکنید.

 

kpi

 

  • مخاطب خود را بشناسید

در مرحله بعد، باید مشخص کنید که این محتوا برای چه پرسونایی تهیه می‌‌شود. باید بدانید که خواننده یا بیننده و یا حتی شنونده محتوای شما یک فرد 40 ساله است یا یک جوان دانشجوی 20 ساله. مخاطبین هدف، مستقیما روی نوع محتوای شما اثرگذار خواهد بود.

  • استراتژی ویژه بازاریابی محتوا را بچینید

استراتژی کانتنت مارکتینگ، همان برنامه دقیقی است که برای رسیدن به هدف خود باید بچینید. در این برنامه دقیق، مشخص کنید که مبدا شما کجاست، به چه ابزارهایی نیاز دارید و چه چیزهایی نیز در اختیار دارید، سپس مقصد خود را مشخص کنید.

  • کانال‌هایی انتشار محتوا را تعیین کنید

چه پلتفرمی مناسب انتشار محتوای شماست؟ مثلا برای مخاطبین جوان خود، یک محتوای جذاب برای پلتفرم اینستاگرام تهیه کنید. برای مخاطبینی که فعالیت حرفه‌ای‌تری دارند، شاید لینکدین فضای مناسب‌تری باشد. برای افرادی که سن بالاتری دارند و کمتر در فضای مجازی فعالیت می‌کنند، شاید حتی ارسال نامه پیشنهاد شود.

  • برای تولید محتوای تاثیرگذار نیرو استخدام کنید و با یک تیم قوی شروع کنید

شما به نیروهایی نیاز دارید که هر کدام یکی از بخش‌های مهم کار را دست بگیرند. برای تشکیل تیم تولید محتوا، معمولا به مدیر محتوا، تیمی از نویسندگان، کپی رایتر، استراتژیست محتوا، مسئول شبکه‌های اجتماعی، کارشناس سئو، گرافیست و عکاس و تولیدکننده ویدئو نیاز دارید.

  • ایده‌پردازی کنید

در یک طوفان فکری، از اعضای تیم خود بخواهید که ایده‌های خود را بیان کنند. موضوع محتوا، اینکه قرار است ویدئو باشد یا متن و عکس، پلتفرم انتشار آن و نحوه بیان موضوع را مشخص کنید. از میان ایده‌ها، بهترین را انتخاب کنید.

 

ایده پردازی برای بازاریابی محتوا

 

حالا که موضوعات، ایده‌ها و حتی نوع محتوا را مشخص کردید، نوبت به این می‌رسد که یک تقویم محتوایی متناسب با موضوعات خود ایجاد کنید. کانتنت کلندر، شما را راهنمایی خواهد کرد که در چه روزی، کدام محتوا را در چه پلتفرمی منتشر کنید. سایت و هر یک از شبکه‌های اجتماعی، یک تقویم محتوایی مخصوص به خود نیاز دارد.

  • محتوایتان را منتشر کنید

حالا دیگر می‌توانید بر اساس تقویم محتوایی، متون، تصاویر، ویدئوها و پادکست‌های خود را در کانال مربوطه به هر کدام منتشر کنید. هر محتوا را می‌توانید در زمان‌های خاص خود، در چندین پلتفرم نیز منتشر کنید چرا که ممکن است برخی به وبسایت شما دسترسی داشته باشند و برخی به هر یک از شبکه‌های اجتماعی شما.

  • بازخورد محتواهای خود را آنالیز و ارزیابی کنید

بدون بررسی و آنالیز محتواهای منتشر شده، نتیجه کانتنت مارکتینگ را نخواهید دانست و متوجه نخواهید شد که آیا به هدف خود رسیده‌اید یا نه. پس فراموش نکنید که ارزیابی محتواها، یکی از مهمترین مراحل بازاریابی محتوا است.

راهکارهایی برای کشف ایده‌ کانتنت مارکتینگ

در بازاریابی محتوایی، هم کمیت و تعداد محتوا مهم است و هم کیفیت آن. یکی از چالش‌های مهم بر سر راه کسب و کارها، پیدا کردن ایده‌های جدید است. اما این ایده‌ها از کجا قرار است پیدا شوند؟ در ادامه، راهکار‌هایی برای پیدا کردن ایده‌های بازاریابی محتوا بیان خواهیم کرد:

  • تحقیق کلمه‌ی کلیدی مناسب

برای پیدا کردن ایده‌های محتوایی خوب، یکی از بهترین روش‌ها تحقیق کلمات کلیدی است. فراموش نکنید که کلمات کلیدی با رتبه بالا، حتی اگر به خوبی انتخاب شوند، درگیر رقابت سختی هستند و انتخاب آن‌ها برای شما پاسخ مناسبی به همراه نخواهد داشت. توصیه ما به شما، انتخاب کلمات کلیدی دم دراز یا لانگ تیل است. شاید تعداد سرچ یک کلمه کلیدی به اندازه کلمه کلیدی سختی که گفتیم بالا نباشد، اما به راحتی در آن رتبه کسب کنید و خیلی از مخاطبین را ترغیب به کلیک روی لینک خود نمایید. در این شرایط، مخاطبین هدف خود را نیز می‌توانید به خوبی پیدا کنید.

 

کلمه کلیدی سخت بهتر است یا آسان

 

  • فروش و حمایت از مشتری

تیم فروش، همواره با مشتری در ارتباط هستند. هر چند وقت یک بار با آن‌ها جلسه داشته باشید و از مشکلات معمول مشتریان بپرسید تا بتوانید چالش‌های آن‌ها را بشناسید و با پاسخ به آن‌ها، بازاریابی محتوا خود را تقویت کنید. کامنت‌ها را بررسی کنید تا نیازهای مشتریان خود را بهتر بشناسید. از آن‌ها بخواهید تا با مشتریان ارتباط بگیرند و نظرهای مثبت و منفی آن‌ها را ثبت کنند.

از طرفی، می‌توانید از اعضای سازمان خود نیز بخواهید که نظرات و ایده‌های خود را به شما ارائه دهند و شما از آن‌ها، محتوایی مفید و ارزشمند تولید کنید. پس از مدتی متوجه خواهید شد که اعضای تیم بازرگانی و پشتیبانی، ایده‌های خوبی را در پس ذهن خود نگه داشته بودند.

  • بررسی داده‌های تاریخی

با بررسی ابزارهایی چون سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، متوجه خواهید شد که کاربران با چه کیوردهایی وارد سایت شما شده‌اند، بانس ریت یا نرخ پرش سایت و صفحات چقدر است، چه تعداد بازدیدکننده از هر صفحه دارید و چه محتواهایی پربازدیدترند و حتی میانگین زمان ماندن کاربران در صفحات شما چقدر است. این آمار و ارقام، به شما کمک می‌کند تا عملکرد یک محتوا را بسنجید و حتی برای تولید محتواهای دیگر، ایده بگیرید.

  • پاسخ به پرسش‌های مشتریانِ آتی

در شبکه‌های اجتماعی فعالیت خود را حفظ کنید و با برقراری ارتباط و تعامل با آن‌ها، مشتریان بالقوه خود را بهتر بشناسید. با کمک کامنت‌ها، سوالات و چالش‌ها نیز می‌توانید برای تولید محتواهای دیگر ایده بگیرید.

  • به روز بودن با انتشار اخبار صنعت

اخبار روز صنعت خود را منتشر کنید و از این طریق همیشه به‌روز باشید و مخاطبان را جذب خود کنید.

  • کمک گرفتن از گوگل آلرت

اصطلاحات صنعت و موضوعاتی که درباره آن‌ها بحث می‌شود را با استفاده از سامانه رایگان گوگل آلرت پایش کنید.

  • فعالیت در شبکه های اجتماعی

در شبکه‌های اجتماعی تلگرام، اینستاگرام و لینکدین فعالیت مستمر داشته باشید چرا که بر ایده گرفتن شما تاثیر زیادی دارند. می‌توانید از پست‌های دیگران ایده بگیرید. با دیگران تعامل کنید، سوال بپرسید و با پاسخ آن‌ها، منابعی برای ایده‌پردازی پیدا کنید.

 

فعالیت در شبکه های اجتماعی برای بازاریابی محتوا

 

  • توجه به پاسخ‌ها و واکنش‌ها در وبلاگ‌های دیگر

وبسایت‌ها و بلاگ‌های دیگر را نیز رصد کنید و از محتواهای تولید شده، کامنت‌ها و پرسش‌ و پاسخ‌های مطرح شده ایده‌ بگیرید.

  • رصد کردن ایمیل‌ها/ تماس‌های تلفنی

ایمیل‌ها و تماس‌های دریافتی خود را رصد کنید. درخواست‌هایی که از سوی کاربران و مشتریان مطرح می‌شود را بررسی کنید و از آن‌ها برای تولید محتواهای جدید ایده بگیرید.

  • تبلیغ محتوای تولید شده در شبکه‌‌های اجتماعی

محتواهای جدیدی که تولید می‌کنید را در پلتفرم‌های مختلف و شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید تا آن را به خوبی تبلیغ کرده و ترویج دهید. در هنگام ریشیر محتواهای خود، دقت کنید که پلتفرم و زمان مناسبی را انتخاب کرده باشید و همچنین از هشتگ‌های مرتبط و پرطرفدار استفاده کنید.

برای راه‌اندازی کمپین‌های کانتنت مارکتینگ چه تجهیزات و ابزارهایی لازم داریم؟

برای اینکه کمپین بازاریابی محتوایی را به خوبی راه‌اندازی کنید، لازم است تا چندین ابزار را به‌کار ببرید. تسلط بر آن‌ها سخت نیست، بنابراین بدون ترس، قدم بردارید.

  • سیستم مدیریت محتوا (CMS)

با استفاده از این سیستم که روی سایت شما نصب می‌شود، به راحتی می‌توانید محتواهای متنی، عکس‌ها و ویدئوها را روی سایت خود منتشر کنید.

  • نرم‌افزارهای مدیریت پروژه

از نرم‌افزارهای مدیریت پروژه مثل میزیتو یا ترلو (trello) استفاده کنید. با کمک این ابزارها، می‌توانید مراحل پیشروی پروژه را به خوبی بررسی کنید و با اعضای دیگر تیم نیز به اشتراک بگذارید.

  • ابزار تجزیه و تحلیل

ابزارهای تحلیل و ارزیابی برای بررسی نتیجه محتواها بسیار مهم هستند. بنابراین، استفاده از آن‌ها را توصیه می‌کنیم. از جمله این ابزارها می‌توان به سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس اشاره کرد.

  • نرم‌افزارهای طراحی

برای طراحی تصاویر، اینفوگرافیک‌ها و ادیت ویدئوها، به ابزارهای طراحی مثل فتوشاپ، ایلاستریتور و پریمیر نیاز دارید. البته نرم‌افزارهای دیگری نیز وجود دارند که با سرچ در گوگل، بهتر می‌توانید آن‌ها را بشناسید.

قوانین بازاریابی محتوا

توجه به قوانین و اصول بازاریابی محتوا در تولید محتواهای ارزشمند و رسیدن به اهداف، بسیار مهم تلقی می‌شوند:

 

قوانین بازاریابی محتوا

 

  • بازدهی بلند مدت

بازاریابی محتوا باید در بلند مدت نیز بازدهی داشته باشد. بنابراین توصیه می‌شود محتوایی مناسب برای طولانی مدت و محتوای همیشه سبز تولید کنید. البته، بازخورد محتواهایی با موضوعات خاص که از سوی کاربران در شبکه‌های اجتماعی ساپورت می‌شوند را نیز دست کم نگیرید.

  • تحقیق و پژوهش

در تعیین اهداف، شناخت پرسونای خود، تولید محتوای ارزشمند و توزیع درست و به موقع آن در یک پلتفرم صحیح، نیاز به تحقیق و پژوهش دارید.

  • استراتژی بازاریابی محتوا

یک برنامه دقیق و استراتژی بازاریابی محتوا داشته باشید تا از مسیر خود خارح نشوید و به بیراهه نروید.

  • مشخص کردن اهداف بازاریابی محتوا با مدل SMART

با هدف‌گذاری اسمارت، اهدافی مشخص، قابل اندازه‌گیری، دست یافتنی، مرتبط و همگرا و زمان‌بندی شده را مشخص کنید تا ردیابی پیشرفت و شناسایی مراحل مهم، ساده‌تر شوند.

  • تعیین kpi

شاخص‌های کلیدی عملکرد را برای اهدافی که مد نظر دارید، مشخص کنید. KPIها را می‌توان اندازه‌گیری کرد و به همین شیوه، نتیجه عملکرد برنامه بازرایابی محتوا را می‌توان به خوبی بررسی نمود.

  • تصمیم‌گیری در استفاده از نوع محتوا

نوع محتوا را متناسب با موضوع و کانال انتشار آن مشخص نمایید.

  • انتخاب کانال توزیع محتوا

کانال انتشار و توزیع محتوا را مشخص کنید. انتخاب رسانه، در تعیین نوع محتوا، برقراری ارتباط با مخاطبین هدف و رسیدن به اهداف تعیین شده بسیار مهم و موثر است. یک کانال ارتباطی نادرست، می‌تواند تمام زحمات شما را به باد دهد.

  • تعیین بودجه

اگرچه بازاریابی محتوایی نسبت به بازاریابی سنتی هزینه کمتری دارد، اما به هرحال هزینه‌بر است. بنابراین در مسیر بازاریابی محتوایی، برای تولید محتوا، توزیع و انتشار آن در رسانه‌ها، بودجه مشخص کنید.

  • تولید و توزیع محتوا

در پایان استراتژی خود، باید تولید محتوا با توجه به اهداف خود و kpiهای مشخص شده را انجام داده و سپس در کانال‌های مرتبط و بر اساس تقویم محتوایی، منتشر کنید.

  • آنالیز و بررسی نتایج

حالا که مسیر تولید و توزیع به پایان رسید، باید مدام اثرگذاری محتوای خود را بررسی کنید. نتایج را آنالیز و ارزیابی کنید و مشخص کنید که چقدر به شاخص‌های کلیدی تعیین شده نزدیک شده‌اید. شاید برنامه محتوایی شما و محتوای تولید شده نیاز به تغییرات داشته باشند. درنتیجه می‌توانید از بازاریابی محتوایی که انجام داده‌اید، درس بگیرید.

امتیاز دهید
سخن نهایی
هدف این مقاله، بیان اهمیت بازاریابی محتوا و اثرگذاری آن در جذب مخاطبین و افزایش فروش است. در مسیر شرح این موارد، سعی داشتیم که بازاریابی محتوا را به خوبی تفسیر کرده و راه‌های رسیدن به اهداف خود با استفاده از کانتنت مارکتینگ صحیح را نیز توضیح دهیم. بازاریابی محتوایی، از موثرترین روش‌های برای جذب لید و افزایش فروش و همچنین افزایش اعتماد و آگاهی برند است که نباید نادیده گرفته شود.
Picture of فائزه اعلمی
فائزه اعلمی

مارکتینگ، آموزش و نوشتن ۳ علاقه‌مندی بزرگ منه! این مقالات تلفیقی از هر ۳ مورده. نظرات‌تون ارزشمنده؛ می‌خونمشون:)

سایر مقالات

جدید ترین مطالب ویرا رو از دست نده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *